In totaal worden 26 balkons van drie woonblokken deze week gestut. Later wordt er 'bewapening' aan het beton toegevoegd. (Foto: Chris de Waard).

Balkons flatwoningen Willem de Zwijgerlaan op instorten

26 balkons van flatwoningen aan de Willem de Zwijgerlaan zijn in zo’n slechte staat dat woningcorporatie De Sleutels ze gaat onderstutten. De corporatie laat sinds enkele jaren de constructie van alle balkons van voor 1975 onderzoeken. Uit het onderzoek van een aantal blokken aan de Willem de Zwijgerlaan en de Bernhardkade is vandaag gebleken dat 26 balkons niet aan de huidige eisen voldoen. Deze worden daarom binnenkort aangepakt. Tot die tijd plaatst de Sleutels tijdelijke stempels onder de balkons.

Onderzoeksplicht
Sinds begin dit jaar geldt er een onderzoeksplicht voor galerijflats in Nederland. Op basis daarvan moeten eigenaren van galerijflats een onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van de galerij- en balkonvloeren. De aanleiding is de instorting in 2011 van een balkon in Leeuwarden. De Sleutels is al enkele jaren geleden begonnen met het onderzoeken van alle balkons die voor 1975 zijn gebouwd.

26 balkons
Eerder vandaag kwamen bij De Sleutels de resultaten binnen van het onderzoek dat recent werd uitgevoerd bij één woonblok aan de Willem de Zwijgerlaan en twee woonblokken aan de Bernhardkade. De 26 balkons van deze blokken blijken niet meer te voldoen aan de huidige bouweisen. Hoewel er volgens De Sleutels geen direct instortingsgevaar is, worden de balkons uit voorzorg deze week wel gestut.

Werkzaamheden
Om weer aan de veiligheidseisen te voldoen, moet de wapening van de balkons verbeterd worden. De werkzaamheden aan de balkons worden zo snel mogelijk uitgevoerd door Rendon. Dat is een gespecialiseerd bedrijf met veel ervaring in betonherstel.

Voorzorgsmaatregelen
Hoewel de kans dat er iets mis gaat met een balkon volgens De Sleutels dus zeer klein is, vraagt de corporatie haar huurders wel om zware zaken van het balkon te verwijderen. De corporatie denkt daarbij aan bijvoorbeeld betonnen parasolstandaards, grote plantenbakken en -potten.

Leiden Portiekflats Parimaribo- en Corantijnstraat rottebalkons


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×