De balkons worden later deze week voorzien van zogenaamde stempels. (Foto: Chris de Waard).

Balkons Bernhardkade en Willem de Zwijgerlaan krijgen extra wapening

In totaal 26 balkons van twee woonblokken aan de Bernhardkade en een woonblok aan de Willem de Zwijgerlaan worden morgen en overmorgen voorzien van stempels. De wapening in de betonnen balkonplaten voldoet niet aan de eisen. Zo is gebleken uit onderzoek dat sinds 1 januari van dit jaar verplicht is. “Maar”, zo relativeert manager vastgoed Wilbert de Wilde van woningcorporatie De Sleutels het probleem: “Dat voldoen ze al 60 jaar niet.”

Chris de Waard in gesprek met Wilbert de Wilde van De Sleutels over de balkons bij drie woonblokken.

Het gaat om drie blokken met portiekwoningen met zogenaamde ‘uitkragende balkons’. Dat zijn balkons die in de gevel zijn bevestigd zonder dat er ook nog draagbalken zijn aangebracht. De bewapening van het beton is onvoldoende naar de huidige maatstaven en daarom moeten nu maatregelen genomen worden. “Het is niet zo dat de balkons ieder moment naar beneden kunnen komen”, benadrukt De Wilde. Dat bewoners wordt gevraagd om plantenbakken en parasolvoeten van het balkon te verwijderen is volgens De Wilde alleen uit voorzorg: “We willen gewoon geen enkel risico nemen met onze huurders.”

De stempels onder de balkons blijven er staan tot er een definitieve oplossing is voor de problemen. Die bestaat uit het toevoegen van wapening. Dat gebeurt door het boren van gaten waarin extra wapeningsijzer wordt aangebracht.

Bij woningcorporatie Portaal is het onderzoek naar de balkons inmiddels ook begonnen. “Nog niet fysiek, dat gebeurt later”, laat woordvoerder Corinne den Ouden weten. “We zijn nu bezig met een bureauonderzoek. Dat betekent dat we onze systemen raadplegen om te bekijken bij welke balkons er mogelijk een risico is. Als blijkt dat er inderdaad een risico is, gaan we de balkons gelijk stutten.”

Hoe het is gesteld met de balkons van de derde Leidse woningcorporatie Ons Doel is niet bekend. Daar was niemand aanwezig om te reageren.

Leiden Portiekflats Parimaribo- en Corantijnstraat rottebalkons


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×