Raadsmeerderheid voor 333 meter ijsbaan in nieuwe schaatshal

9

De nieuwe schaatshal die de gemeente wil bouwen op Sportpark de Vliet aan de Voorschoterweg krijgt waarschijnlijk toch geen 250-meter baan, maar een schaatsbaan van 333 meter. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende politieke partijen. er tekent zich een meerderheid af voor zo’n langere baan. D66 is voor en ook de SP en de PvdA stellen naar 333 te neigen. Ook de Leidse Sport Federatie (LSF) ziet liever een 333 meter baan.

Vandaag roepen ook de vier Leidse ijsverenigingen de gemeente op om te gaan voor 333 meter. “We zijn enthousiast over de plannen voor een nieuwe ijsbaan, maar hopen wel dat als er dan toch een nieuwe hal komt deze een twee-laags 333 meter ijsbaan krijgt,” zegt Jeroen Straathof die namens de vier verenigingen spreekt.

De Leidse ijsverenigingen IHCL (shorttrack), Leiden Lions (ijshockey), KSVR (kunstrijden) en IJVL (langebaan)  vinden een langere baan een betere optie dan de twee-laags 250 metervariant waar de gemeente nu aan denkt. Op een 333 meterbaan kunnen namelijk ook officiële wedstrijden worden gehouden en erkende records worden gereden.

Wethouder De Wit (D66, sport) maakte vorige week bekend dat het stadsbestuur heeft gekozen voor een zogenaamde twee-laags 250 meter variant. Hierin ligt de 250 meterbaan bovenin het stadion. Daaronder is de tribune. Onder de tribune, in een soort kuip, komt een 30 bij 60 meter binnenbaan te liggen waarop ijshockey- kunstrijden- en shorttrack-wedstrijden mogelijk zijn. Met een twee-laags 333 meterbaan worden de voordelen van ‘de kuip’ gecombineerd met optimale mogelijkheden voor het langebaanschaatsen.

Straathof: “De keuze voor een nieuwe ijsbaan gaat een enorme boost geven aan de ontwikkeling van de verschillende schaatssporten. Naar ons idee zal die boost nog groter kunnen worden bij een keuze voor het door ons aangegeven alternatief.”

Een nog grotere 400 meterbaan ziet eigenlijk niemand zitten. Er loopt wel een online petitie waarin langeafstandsschaatsers de gemeente oproepen om voor een 400 meterbaan te gaan, maar de vier Leidse ijsverenigingen denken dat er voldoende argumenten zijn om dit niet te doen. “De sporten ijshockey, kunstrijden en shorttrack zullen zich als sport in Leiden veel minder kunnen ontwikkelen bij een één-laags 400 meter accommodatie rond de 30x60m baan,” aldus Straathof. “Een één-laags variant gaat ten koste van faciliteiten die noodzakelijk zijn voor wedstrijden en sfeer op de binnenbaan. Bijvoorbeeld de boarding voor de ijshockeyers en het ontbreken van vaste tribunes wat het ook voor kunstrijden en shorttrack minder aantrekkelijk zou maken maken.”

Delen

9 reacties

 1. Dus het volgende geldverslindende prestigeproject, tevens de vooraankondiging van het volgende financiële fiasco waarvan de bevolking nog lang de gevolgen zal ondervinden? Halen de politici het geld wellicht bij de thuis- en jongerenzorg? Gemeenten hebben de door het rijk uitgekeerde zorgbudgetten immers al lang als bron voor de financiering van overbodige dure projecten ontdekt.
  Bovendien, gelet op de klimaatopwarming wordt het tijd om afscheid te nemen van het schaatsen in Nederland. Ga maar fietsen, wandelen of rolschaatsen.

  • Misschien is er minder geld nodig voor voor de jongerenzorg, wanneer er meer sport faciliteiten zijn. En de op warming van de aarde is minder door deze nieuwe ijsbaan, omdat de oude energieverslindende ijsbaan gesloten wordt.
   Hoe eerder hoe beter.

 2. Nico Bakker op

  Goed idee, gaan voor die 333 meter baan, daar kunnen we de Leidse regio prima mee op de kaart zetten.
  Schitterend voor de jeugd (en vele andere liefhebbers) om op een behoorlijke baan te kunnen trainen en rijden. Kampioenen als Jeroen Straathof, Kjeld Nuis, Laurine van Riessen, Cees Juffermans verdienen het om opvolgers te krijgen. Met deze baan zullen die er zeker komen.

 3. Jan Guldemond op

  Waarom zo kortzichtig. Typisch de Leidse Politiek. Beknibbelen op sport accommodaties waar men later spijt van krijgt. Doe toch gewoon een vierhonderd meter baan. Oud GLG bestuurder

 4. Jammer, dit wordt een gemiste kans. Een 400 meter baan zou veel meer exploitatiemogelijkheden hebben. Maar als men er het geld niet over over heeft, dan houdt het op.

 5. Shorttrack is de schaatssport van de toekomst. Geen grotere groei in leden als daar. Kunstrijden maakt ook een grote groei door. Ze zijn beide gebaat bij een boarding. Een 333 baan is ook een prima baan voor de kleine langebaners. Met de energiezuinige bouw geeft het een win-win situatie.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline