De centrale dodenherdenking was woensdag voor het tweede jaar in en om de Pieterskerk in verband met de bouw van de ondergrondse parkeergarage bij de Lammermarkt.  Er komen inmiddels zoveel mensen op af dat een terugkeer naar de Marekerk bijna niet meer mogelijk is. (Foto's: Chris de Waard).

Dodenherdenking kan niet meer zonder Pieterskerk

De centrale dodenherdenking in Leiden heeft woensdag in de Pieterskerk zoveel belangstellenden getrokken dat een terugkeer naar de Marekerk eigenlijk niet meer mogelijk is. Voorzitter Ton Kohlbeck van de Stichting Dodenherdenking Leiden hoopt dat de gemeente dat ook inziet, zodat de bijeenkomst voorafgaand aan de twee minuten stilte en de kransleggingen ook in de toekomst in de Pieterskerk kan worden gehouden. In de Marekerk passen maar zo’n 350 mensen en dat zou betekenen dat veel belangstellenden de bijeenkomst niet zouden kunnen bijwonen.

Volgend jaar is de parkeergarage bij Molen de Valk klaar en is het terrein weer geschikt voor de plechtigheden. Dan worden de kransen weer bij het echte oorlogsmonument gelegd. Mogelijk dus met daaraan voorafgaand een stille tocht vanuit de Pieterskerk. Die locatie is echter wel flink duurder dan de Marekerk en daarvoor heeft de stichting zelf geen budget. De benodigde extra middelen zouden dan ook vanuit de gemeente beschikbaar gesteld moeten worden. “Ik hoop dat de gemeente het belang ervan inziet”, zegt Kohlbeck.

 

Leiden Dodenherdenking


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×