Tientallen schaatsers kwamen naar het stadhuis om de discussie over de nieuwe schaatshal te volgen. (Foto: LSF-bestuurslid Bart de Wolf, via Twitter).

Politiek en sporters gaan voor 333 meter-baan in nieuwe schaatshal

Tientallen Leidse schaatsers kwamen donderdagavond naar de commissievergadering van de Leidse gemeenteraad die zich boog over het voorstel van sportwethouder Frank de Wit om een nieuwe schaatshal te bouwen bij Sportpark de Vliet aan de Voorschoterweg. In de plannen van De Wit komt daar een ongelijkvloerse schaatsbaan van 250 meter.

Chris de Waard in gesprek met scheidend sportwethouder Frank de Wit over de wens voor een 333 meter-baan.

De sporters en een ruime meerderheid in de Leidse raad pleiten voor een aanpassing van dat plan. “Als je het dan toch doet, doe het dan ook meteen goed”, zo klinkt het in koor. De sporters kwamen de raadsleden vragen om een 333 meter-baan in plaats van de 250 uit het collegevoorstel. Dat kost drie miljoen extra en dat komt neer op zo’n 150.000 euro per jaar aan extra exploitatiekosten.

Chris de Waard in gesprek met voorzitter Jos Arts van de Stichting Schaatshal Leiden die straks officieel eigenaar wordt van de nieuwe hal.

Een flink deel van die extra miljoenen moet uit extra inkomsten komen, omdat een langere baan naar verwachting veel meer bezoekers zal trekken. Ook de regiogemeenten zouden een duit of wat in het zakje moeten doen. Sporters trekken zich immers niks aan van gemeentegrenzen.

Namens de schaatsverenigingen pleit oud-wereldkampioen Jeroen Straathof voor een 333 meter-baan. D66-raadslid Aad van de Luit kan zich daar prima in vinden.

Yvonne van Delft van GroenLinks heeft nog wel een idee of twee waar ook extra geld vandaan kan komen. Als de huidige schaatshal aan de Vondellaan straks wordt ingeruild voor de nieuwe hal, wil de eigenaar vast iets anders met de plek langs het spoor. Een bestemmingswijziging zorgt voor een hogere waarde en die kan dan mogelijk een deel van de kosten dekken.

Ook wil Van Delft dat het college een stevig gesprek gaat voeren met de buurgemeenten over een bijdrage. Er loopt momenteel een breed overleg tussen Leiden en de buren waarbij de gemeenten in een klap een hele rits problemen uit de wereld willen halen. Dit punt kan daar volgens GroenLinks mooi in worden meegenomen.

Leiden Politiek Regio Sport 333 meter ijsbaan IJsbaan Nieuwe Rijn ijshal


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×