Politiek en sporters gaan voor 333 meter-baan in nieuwe schaatshal

6

Tientallen Leidse schaatsers kwamen donderdagavond naar de commissievergadering van de Leidse gemeenteraad die zich boog over het voorstel van sportwethouder Frank de Wit om een nieuwe schaatshal te bouwen bij Sportpark de Vliet aan de Voorschoterweg. In de plannen van De Wit komt daar een ongelijkvloerse schaatsbaan van 250 meter.

Chris de Waard in gesprek met scheidend sportwethouder Frank de Wit over de wens voor een 333 meter-baan.

De sporters en een ruime meerderheid in de Leidse raad pleiten voor een aanpassing van dat plan. “Als je het dan toch doet, doe het dan ook meteen goed”, zo klinkt het in koor. De sporters kwamen de raadsleden vragen om een 333 meter-baan in plaats van de 250 uit het collegevoorstel. Dat kost drie miljoen extra en dat komt neer op zo’n 150.000 euro per jaar aan extra exploitatiekosten.

Chris de Waard in gesprek met voorzitter Jos Arts van de Stichting Schaatshal Leiden die straks officieel eigenaar wordt van de nieuwe hal.

Een flink deel van die extra miljoenen moet uit extra inkomsten komen, omdat een langere baan naar verwachting veel meer bezoekers zal trekken. Ook de regiogemeenten zouden een duit of wat in het zakje moeten doen. Sporters trekken zich immers niks aan van gemeentegrenzen.

Namens de schaatsverenigingen pleit oud-wereldkampioen Jeroen Straathof voor een 333 meter-baan. D66-raadslid Aad van de Luit kan zich daar prima in vinden.

Yvonne van Delft van GroenLinks heeft nog wel een idee of twee waar ook extra geld vandaan kan komen. Als de huidige schaatshal aan de Vondellaan straks wordt ingeruild voor de nieuwe hal, wil de eigenaar vast iets anders met de plek langs het spoor. Een bestemmingswijziging zorgt voor een hogere waarde en die kan dan mogelijk een deel van de kosten dekken.

Ook wil Van Delft dat het college een stevig gesprek gaat voeren met de buurgemeenten over een bijdrage. Er loopt momenteel een breed overleg tussen Leiden en de buren waarbij de gemeenten in een klap een hele rits problemen uit de wereld willen halen. Dit punt kan daar volgens GroenLinks mooi in worden meegenomen.

Delen

6 reacties

  • Beknibbelen op een 400 m baan.
   Leiden leert ook nooit van zijn fouten, Jaren geleden is in de Merenwijk een Turnhal neergezet. Een prachtige trainingslokatie, maar niet geschikt voor wedstrijden. Toen is ook uitgegaan van het principe “bijna goed”.
   De Leidsche regio/Schaatsregio Zuid-Holland is een grootleverancier van top-schaatsers. Als Leiden met de buurgemeenten samen een goed plan kunnen aandragen, dan moet het toch mogelijk zijn om een echte 400 m wedstrijdbaan neer te leggen?

 1. Dan betalen jullie die ijsbaan toch lekker zelf, en de jaarlijkse exploitatietekorten eveneens? En dan geen gescheld op anderen en huiliehuilie bij tegenvallende bezoekersaantallen en opbrengsten, weigering van de gemeente om tekorten aan te vullen of een faillissement. Afgesproken? Probleem dus opgelost. Prima toch?
  Nee? Waarom niet, het wordt volgens jullie toch een groot succes?
  .
  Ik voorspel dat deze ijsbaan de gemeente Leiden met een nieuw financieel probleem zal opzadelen, hoe groot of klein de baan ook wordt. Niet bouwen dus. Het is nog niet te laat.

 2. Jantje van Leiden op

  Wel extra geld voor een ijsbaan, maar geen extra geld voor het stedelijk museum? Hoe dom kun je zijn.

 3. Hier komen we dus niet uit. Daarom stel ik voor een bokswedstrijd tussen voorstanders van een extra dure ijsbaan en voorstanders van extra geld voor de uitbreiding van de Lakenhal. Dan kunnen ze elkaars hersenen tot moes slaan, zodat ze niet weer weten wat ze doen en waar ze zijn en het geld gebruikt kan worden voor belangrijkere zaken of in kas kan blijven voor een prudent begrotingsbeleid.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline