(Impressie: Gemeente Leiden).

Na afhaken regio kiest Leiden definitief voor 250 meterbaan in nieuwe schaatshal

Alle inspanningen van onder andere de schaatsverenigingen in Leiden en de regio, politici en de Leidse sportwethouder Paul Dirkse ten spijt komt er geen 333 meter schaatsbaan in de nieuwe ijshal die Leiden gaat bouwen in Sportpark de Vliet. Slechts een handvol buurgemeenten wilde wel in de buidel tasten om de lange baan mogelijk te maken, maar met hun bijdragen kon het financiële gat van een paar miljoen niet gedicht worden.

Alleen de Partij voor de Dieren (PvdD) stemde tegen de nieuwe schaatshal. In het complex krijgt ook de Leidse Hengelaarsbond een eigen onderkomen, ter compensatie van de eigen verenigingsruimte die de club nu heeft op het terrein. Die moet namelijk plaats maken voor de nieuwbouw. PvdD-fractievoorzitter Martine van Schaik noemt het voor twintig jaar verhuren van een ruimte tegen een maatschappelijk tarief onethisch. “Het is actief en langdurig goedpraten van dierenkwelling”.

Chris de Waard in gesprek met fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren over de ruimte voor de Leidse Hengelaarsbond in het sportcomplex.

De gemeenten Kaag & Braassem, Leiderdorp, Teylingen en Zoeterwoude waren wel bereid om mee te betalen, maar de sleutel lag in handen van Alphen aan den Rijn en Katwijk. Dat zijn na Leiden de twee grootste gemeenten in de regio en hun bijdragen waren essentieel voor het slagen van het regionale project.

Alphen zei de afgelopen tijd tegen elk voorstel nee of trok zoveel tijd uit voor nadere onderzoeken, dat elke beslissing sowieso te laat zou komen. Ook in Katwijk heeft men boter op het hoofd. Hoewel de deadline voor het toezeggen van een bijdrage al op 1 oktober 2018 verliep, nadat gemeenten ruim een jaar de tijd hadden gehad om een beslissing te nemen, stuurde de Katwijkse sportwethouder vanmorgen onderstaand tweet de wereld in die in het licht van de hele procedure wel heel gratuit overkomt.

https://www.instagram.com/p/BtCAyh_HWN0/

Sportwethouder Paul Dirkse deed bij de behandeling van het raadsvoorstel nog een oproep aan iedereen die zich inzet voor de Leidse sport: Stop nou eens met het oproepen van die oude geest ‘net niet!’. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen. Aan De Vliet hebben we straks een sportcomplex waar mensen kunnen zwemmen, zowel binnen als buiten, shorttracken, meer dan 300.000 bezoekers per jaar. We gaan ruim 35 miljoen investeren. Net niet ging over een turnhal in de Merenwijk. Dat was 17 jaar geleden en Gymsport Leiden gebruikt die hal heel intensief en kan niet zonder. Hij blijkt toch echt heel belangrijk en Gymsport Leiden gaat uit van wat het wel is. Doet u dat nu ook!”

De  nieuwe ijshal krijgt overigens wel een forse binnenbaan die voldoet aan de eisen voor verschillende sporten die daardoor een impuls zullen krijgen. Het gaat daarbij om ijshockey, shorttrack en kunstschaatsen.

Leiden Politiek Regio Sport 333 meter ijsbaan


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×