Na afhaken regio kiest Leiden definitief voor 250 meterbaan in nieuwe schaatshal

15

Alle inspanningen van onder andere de schaatsverenigingen in Leiden en de regio, politici en de Leidse sportwethouder Paul Dirkse ten spijt komt er geen 333 meter schaatsbaan in de nieuwe ijshal die Leiden gaat bouwen in Sportpark de Vliet. Slechts een handvol buurgemeenten wilde wel in de buidel tasten om de lange baan mogelijk te maken, maar met hun bijdragen kon het financiële gat van een paar miljoen niet gedicht worden.

Alleen de Partij voor de Dieren (PvdD) stemde tegen de nieuwe schaatshal. In het complex krijgt ook de Leidse Hengelaarsbond een eigen onderkomen, ter compensatie van de eigen verenigingsruimte die de club nu heeft op het terrein. Die moet namelijk plaats maken voor de nieuwbouw. PvdD-fractievoorzitter Martine van Schaik noemt het voor twintig jaar verhuren van een ruimte tegen een maatschappelijk tarief onethisch. “Het is actief en langdurig goedpraten van dierenkwelling”.

Chris de Waard in gesprek met fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren over de ruimte voor de Leidse Hengelaarsbond in het sportcomplex.

De gemeenten Kaag & Braassem, Leiderdorp, Teylingen en Zoeterwoude waren wel bereid om mee te betalen, maar de sleutel lag in handen van Alphen aan den Rijn en Katwijk. Dat zijn na Leiden de twee grootste gemeenten in de regio en hun bijdragen waren essentieel voor het slagen van het regionale project.

Alphen zei de afgelopen tijd tegen elk voorstel nee of trok zoveel tijd uit voor nadere onderzoeken, dat elke beslissing sowieso te laat zou komen. Ook in Katwijk heeft men boter op het hoofd. Hoewel de deadline voor het toezeggen van een bijdrage al op 1 oktober 2018 verliep, nadat gemeenten ruim een jaar de tijd hadden gehad om een beslissing te nemen, stuurde de Katwijkse sportwethouder vanmorgen onderstaand tweet de wereld in die in het licht van de hele procedure wel heel gratuit overkomt.

Sportwethouder Paul Dirkse deed bij de behandeling van het raadsvoorstel nog een oproep aan iedereen die zich inzet voor de Leidse sport: Stop nou eens met het oproepen van die oude geest ‘net niet!’. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen. Aan De Vliet hebben we straks een sportcomplex waar mensen kunnen zwemmen, zowel binnen als buiten, shorttracken, meer dan 300.000 bezoekers per jaar. We gaan ruim 35 miljoen investeren. Net niet ging over een turnhal in de Merenwijk. Dat was 17 jaar geleden en Gymsport Leiden gebruikt die hal heel intensief en kan niet zonder. Hij blijkt toch echt heel belangrijk en Gymsport Leiden gaat uit van wat het wel is. Doet u dat nu ook!”

De  nieuwe ijshal krijgt overigens wel een forse binnenbaan die voldoet aan de eisen voor verschillende sporten die daardoor een impuls zullen krijgen. Het gaat daarbij om ijshockey, shorttrack en kunstschaatsen.

Delen

15 reacties

 1. DJdre Zand

  Erg jammer dat de gemeenten niet inzien wat de schaatssport door de jaren heen heeft opgeleverd.
  Noem bijvoorbeeld de zij die begonnen zijn in Leiden, en uit gegroeid tot Olympisch kampioen.
  Het nu moeten missen van grote schaats evenementen die allemaal naar Leiden hadden kunnen komen of naar de rand gemeenten waarmee het toerisme een boost zou kunnen krijgen.

  Maar helaas wethouders van sport slaan waarschijnlijk liever tegen een golfbal.

 2. Greet Spetter

  opvallend dat de wethouder ons Net Niet verhaal wel heeft gehoord. Jammer voor hem blijft hij de NetNiet wethouder van een Topsportstad die hij Net niet steunt

 3. Dan gaat er geen zinloos gemeente geld meer naar toe als de visie toch niet klopt. voor mij had de ijsbaan zelfs nog korter gemogen namelijk 4 x 4 cm past dan net in een glas. Als je een ijsbaan wil realiseren overleg dan met zoetermeer en ga daarmee samen dat opzetten het liefst naast snowworld heb je alles bij mekaar. Leg je in het midden van de 333 mtr baan ook nog een curling baan neer en hup over twee jaar wereldkampioen of is dit net zo een vage visie.

  • DJdre Zand

   Een renovatie van de huidige hal zou net zoveel kosten als een nieuwe Daar waar gebruik wordt gemaakt van een koeling systeem die niet meer van deze tijd is
   En het centraliseren van sporten op één locatie is wel een goed idee

  • De huidige ijshal is particulier bezit. Daar wil je niet zomaar publiek geld in steken. Gesprekken met de eigenaar over renovatie in combinatie met een veel langere verhuur zijn stukgelopen.

  • Vind je dat nou zelf geen achterlijke opmerking, ongelofelijk! De ijshal is de meest bezochten sportaccomodatie in de stad en omstreken, al 42 jaar lang genieten jong en oud van ijsplezier , shorttrack,langebaan schaatsen,kunstschaatsen,curling en ijshockey!
   Je weet duidelijk niet waar je over praat,sport moet veel meer gepromoot worden.

 4. Hans Boehlee op

  Heel erg jammer is nog zachtjes uitgedrukt. Gelukkig voor de Uithof of Haarlem daar ga ik wel schaatsen in plaats van op zo’n klein baantje. Zelfs de 333m heeft het niet gehaald schande. Het is te hopen dat de ijsbaan wel een stuk breder wordt. Voor een visie moet je niet bij de politiek zijn. Kortzichtigheid met alles. Zo’n hal bouw je toch niet voor een paar jaar. De Groenenoordhal hebben ze ook al afgebroken. Mooi kans gemist.

 5. Mooie principiële opstelling van de Partij voor de Dieren. Geen dierenmishandeling faciliteren. Het is sowieso gek dat het ‘sport’vissen nog steeds is toegestaan. De wet zegt duidelijk dat dieren geen pijn en ander leed mag worden aangedaan tenzij er een redelijk doel mee wordt gediend. Het aan een (weer)haak uit het water trekken van vissen die niet gevaarlijk, schadelijk of overlastgevend zijn kan ik met de beste wil van de wereld geen ‘redelijk doel’ noemen.

 6. Een Leids burger op

  Er zijn echt wel betere redenen om tegen die schaatshal met ijsbaan (van 250 meter) te zijn vanwege een hengelclub die daar dan komt.
  Wat te denken van de te verwachten kostenoverschrijdingen bijvoorbeeld?
  Of wat als Alphen aan de Rijn zelf straks een 400 meter baan gaat aanleggen?
  Dan blijft Leiden met haar armetierig miezerig 250 meter ijsbaantje achter en wil geen ¨hond¨ daarop nog schaatsen. Laat staan een PvdD-er. 🙂
  https://studioalphen.nl/nieuws/ondernemers-hebben-interesse-in-mobiele-400-meter-indoor-ijsbaan-in-alphen

 7. Loes Swerts-Mentink

  Blijf nog steeds van mening als er geen 333 baan kan komen. Renoveer dan de oude hal. Het gaat niet werken alles op een lokatie. Grootheidswaanzin van de gemeente Leiden. Het gaat een grote dure mislukking worden.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline