De schaatsers praten na afloop van de commissievergadering na met sportwethouder Dirkse. Op 24 januari valt het definitieve besluit voor een 250-meterbaan. (Foto: Chris de Waard).

Leiden kiest definitief voor de aanleg van een 250-meter schaatsbaan

Op 24 januari velt de Leidse gemeenteraad een finaal oordeel over de nieuwe schaatshal in Sportpark de Vliet, maar de uitslag is na de commissiebehandeling van gisteravond wel duidelijk. De lange baan in de hal wordt geen 333 meter, maar 250. Ook komt er geen extra onderzoek naar andere financieringsmogelijkheden.

Chris de Waard in gesprek met voorzitter Jos Arts van de Stichting IJshal Leiden de nieuwe schaatshal met een baan van 250 meter.

Laatste offensief voor 333 meter
De gezamenlijke schaatsclubs willen in een laatste offensief nog proberen of de regiogemeenten garant willen staan voor de extra kosten van een grotere hal, maar die exercitie lijkt op voorhand kansloos. Het gaat om miljoenen en dergelijke bedragen worden niet zomaar even tussendoor beschikbaar gesteld. Daarvoor zijn in het jaar geëigende momenten weet ook de Leidse sportwethouder Paul Dirkse. “De begrotingsbehandeling bijvoorbeeld, of in dit geval in een verkiezingsjaar ad het ook in de collegeprogramma’s geregeld kunnen worden. Dat is allemaal niet gebeurd”.

De schaatsers zijn blij dat er een nieuwe schaatshal komt maar blijven het net als topsportcoördinator Tjeerd Scheffer een gemiste kans vinden dat er geen 333-meter baan komt.

Mooie avond voor de Leidse sport
De Leidse sportwethouder Paul Dirkse is vooral blij met de brede steun die de collegeplannen voor een nieuwe schaatshal en combizwembad in de raad krijgen. Hij spreekt van een mooie avond voor de Leidse sport, omdat er nu eindelijk fors geïnvesteerd kan gaan worden in accommodaties. Dat is lang niet gebeurd.

Chris de Waard in gesprek met sportwethouder Paul Dirkse over de nieuwe schaatshal met een lange baan van 250 meter.

CDA en Partij Sleutelstad blijven treuren
Twee partijen in de Leidse raad blijven treuren om de in hun ogen te korte baan van 250 meter. De Partij Sleutelstad en het CDA. Duoraadslid Julius Terpstra van die laatste partij komt in de raadsvergadering nog met een wijzigingsvoorstel, maar dat er nog iets aan de plannen verandert, is na gisteravond uitgesloten. Veel meer dan een duidelijk statement zal dat dus niet zijn.

Chris de Waard in gesprek met een teleurgesteld duoraadslid Julius Terpstra van het CDA Leiden over de nieuwe schaatshal.

VVD wil rendabel duurzaam
Naast de lengte van de buitenbaan was ook de mate van duurzaamheid van het nieuwe complex nog punt van discussie. Vooral de VVD Leiden vindt dat het college een verkeerde keus maakt met een enorme warmtepomp, waardoor de nieuwe sportaccommodatie helemaal ‘van gas los’ kan. Fractievoorzitter Dorien Verbree kondigt een voorstel aan, waarin een kleinere warmtepomp wordt geïnstalleerd dan degene die nu in de collegeplannen is opgenomen. “Dat scheelt een half miljoen en levert een gasreductie op van negentig procent. De pomp van het college wordt nooit rendabel. Die heeft een terugverdientijd van tweehonderd jaar”.

Wethouder Dirkse beaamt dat laatste maar maakt een andere keuze: “In puur economisch rendement haal je het er niet uit, maar wel in maatschappelijke waarde. Dat is een politieke keuze. Die vinden wij met elkaar belangrijk”.

Chris de Waard in gesprek met fractievoorzitter Dorien Verbree van de VVD Leiden over de duurzaamheid van de nieuwe schaatshal.

Boost voor topsport
Hoewel ook topsportcoördinator Tjeerd Scheffer het een gemiste kans vindt dat er definitief geen 333-meter baan in de nieuwe schaatshal komt, is hij wel positief over de enorme investeringen die Leiden nu gaat doen in verschillende sportaccommodaties. Daarvoor krijgt ook sportwethouder Dirkse credits, die heeft het eerder beschikbare budget voor de Leidse sport weten op te hogen van circa vijfendertig miljoen naar vijftig miljoen euro.

Topsport binnenbaan
Scheffer wijst er bovendien op dat de binnenbaan van de nieuwe schaatshal, met een afmeting van dertig bij zestig meter, aan alle eisen voldoet voor het kunstrijden, ijshockey en shorttrack. “En daar is topsport zeker mogelijk”, aldus Scheffer die niet uitsluit dat de ijshockeyers van Leiden Lions in de nieuwe accommodatie weer richting eredivisie gaat kijken. Ook shorttrackvereniging IHCL kan straks goed uit de voeten op de nieuwe baan.

Chris de Waard in gesprek met Topsportcoördinator Tjeerd Scheffer over de nieuw te bouwen schaatshal en het combizwembad. 

 

Advertentie

Leiden Politiek Regio Sport 333 meter ijsbaan


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×