De negende Japanmarkt in Leiden (Foto's:  J.P. Kranenburg en Reanne van Kleef).

Japanmarkt goed bezocht

Ondanks de weersvoorspellingen kon de negende Japanmarkt op veel bezoekers rekenen. Ruim 8.300 mensen bezochten op Eerste Pinksterdag de activiteiten op het Rapenburg, het Sieboldhuis, de Hortus Botanicus en het Rijksmuseum van Oudheden.

Om 12.00 uur werd de Japanmarkt geopend met speeches van burgemeester Lenferink, de Japanse ambasadeur Hiroshi Inomata en directeur van het Sieboldhuis Kris Schiermeier. Zij blikten terug op het bezoek van de Japanse keizer aan Leiden op 25 mei 2000. Hij bezocht toen het Sieboldhuis en de Hortus. Tijdens zijn wandeling over het Rapenburg stopte hij om met twee studenten te praten. Wereldnieuws, want de Japanse keizer sprak niet zomaar met het ‘gewone volk’.

De Japanmarkt wordt nu elk jaar gehouden ter ere van het bezoek van de Japanse keizer in 2000. “Een echte traditie”, aldus de burgermeester.


Na het oplaten van de ballonnen was de Japanmarkt 2016 officieel  geopend. (Film: Reanne van Kleef)

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/264291667″ params=”color=ff5500&inverse=false&auto_play=false&show_user=true” width=”100%” height=”20″ iframe=”true” /]

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/264291968″ params=”color=ff5500&inverse=false&auto_play=false&show_user=true” width=”100%” height=”20″ iframe=”true” /]

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/264292237″ params=”color=ff5500&inverse=false&auto_play=false&show_user=true” width=”100%” height=”20″ iframe=”true” /]

Reanne van Kleef was bij de opening van de Japanmarkt aanwezig en sprak na de speeches met Kris Schiermeier, directeur van het Sieboldhuis en met burgemeester Lenferink.

Festivaldans

In de Hortus zette dansgroep Raiden Yosakoi een spectaculaire show neer. Traditionele Japanse festivaldans werd hier gecombineerd met moderne choreografie. Angelo Veerman, ‘voorschreeuwer’ van de groep, vertelt dat deze vorm van dans in Japan enorm populair is. “Iedere middelbare school en iedere universiteit heeft een eigen team. Deze vorm van dans verspreidt zich over de hele wereld en heeft nu ook Leiden bereikt. Wij zijn de enige Yosakoi groep in Nederland.”


Japanse festivaldans in de Leidse Hortus door dansgroep Raiden Yosakoi. (Film: Jolanda Ciere).

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/264292480″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Reanne van Kleef maakte een reportage van het optreden van Raiden Yosakoi en sprak met ‘voorschreeuwer’ Angelo Veerman.

Vechtsportdemonstraties

Negen verschillende vechtsporten waren er vertegenwoordigd in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden. De demonstraties werden druk  bezocht en het publiek was erg enthousiast. “Of de mensen zich nu ook gaan aanmelden voor een vechtsport, dat weet ik niet”, zegt Sander Rodenburg, van Aikido School Leiden en voor de zevende keer organisator van het evenement. “Maar de bezoekers waren wel erg geïnteresseerd. Het is mooi om te zien hoe elke vechtsport ander is, maar toch komt het allemaal overeen. Ze hebben allemaal hetzelfde doel.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/264293067″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Reanne van Kleef sprak met Willem Neuteboom van Budokai Leiden en met organisator Sander Rodenburg van Aikido School Leiden tijdens de vechtsportdemonstraties in het Rijksmuseum van Oudheden.

Sieboldhuis

In het Japanmuseum werden er speed-rondleidingen gegeven langs de vaste Siebold-collectie. Mieke de Waal, kunstenaar van de tentoonstelling ‘Binnenstebuiten’ gaf in haar Artist Talk toelichting op haar 15 soft sculptures, die nog tot en met 28 mei in Japanmuseum SieboldHuis te bewonderen zijn.

Japanse markt

Op het Rapenburg kon men met  400 meter markt de Japanse cultuur ontdekken. Sushi, bonsaibomen, Japanse lekkernijen, mangatekenaars, Japanse kunst en popcultuur, alles was vertegenwoordigd. Ook de fantasierijk geklede cosplayers wisten het publiek te vermaken en zijn veelvuldig met de bezoekers van de markt op de foto gegaan.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/264294212″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Volgend jaar is de tiende editie van de Japanmarkt. Dat wordt volgens Sieboldhuisdirecteur Kris Schiermeier heel bijzonder: “Het is nu al heel groot, maar dan gaan we het nog grootser uitpakken. Daar gaan we zeker iets speciaals voor doen”. De Japanmarkt vindt volgend jaar plaats op 1e Pinksterdag, zondag 4 juni 2017.

Foto’s door J.P. Kranenburg:

Foto’s door Reanne van Kleef:

Cultuur japanmarkt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×