Verhuizing naar Sportpark Boshuizerkade onbespreekbaar voor fusieclubs

52

In de zoektocht naar een gezonde toekomst voor het Leidse voetbal heeft de gemeente kwaad bloed gezet bij een drietal clubs dat tot nu toe juist volop meewerkte aan dat plan ‘Voetbal Vitaal’ waarbij de gemeente op verzoek van de clubs het voortouw heeft genomen. V.V. Leiden, FC Rijnland en GHC zijn het eens over een onderlinge fusie waarbij ook Korfbalvereniging Crescendo zich zal aansluiten.

Onbespreekbaar

Al die clubs zijn nu gevestigd op sportpark Morsch II en stellen als harde voorwaarde dat ze daar kunnen blijven. De gemeente heeft de fusieclub nu ingetekend op sportpark Boshuizerkade. “Het mag duidelijk zijn dat dit onbespreekbaar is voor de drie voetbalbesturen. Er is maar een sportcomplex waar de toekomstige fusieclub zich gaat vestigen en dat is Morsch II.”

Boshuizerkade

“Dat er iets moet gebeuren om het Leidse voetbal weer vitaal te krijgen staat niet ter discussie”, stelt het bestuur van v.v. Leiden na de laatste bijeenkomst van de projectgroep Voetbal Vitaal die afgelopen woensdagavond werd gehouden in Holiday Inn. “Maar afgelopen woensdag is ons een regiescenario gepresenteerd waar de fusievoetbalclub staat ingetekend op de Boshuizerkade en DIOK de velden van v.v. Leiden en FC Rijnland in gebruik gaan nemen.”

Morsch II

Dit tot verbijstering van de afgevaardigden van de fusievoetbalclub. “Nergens is ook maar iets terug te vinden van ons voorstel om korfbal en voetbal te combineren, nergens is terug te vinden dat onze leden in de ledenvergadering duidelijk hebben aangegeven dat er maar een locatie mogelijk is voor deze combinatie; Morch II!”

Vitale club

Volgens de besturen van de te fuseren clubs ontstaat er in hun voorstel een ‘multi sportcomplex’ op Morsch II, waarbij het terrein van Crescendo bovendien vrij komt voor de gemeente en er een middelgrote gezonde voetbalclub op Morsch II ontstaat die aan alle gemeente eisen voor een vitale club voldoet.

Dumpen

De voetbalbestuurders snappen wel waarom de gemeente tot deze indeling komt, maar gaan er niet in mee. “Bij een herindeling van de sportcomplexen blijft de Boshuizerkade leeg. Het sportpark is een miljoenenproject van slechte kwaliteit dat momenteel vrijwel leeg staat. Het is wel heel makkelijk om drie clubs die hebben aangegeven de gemeente te willen helpen door samen verder te gaan hier te ‘dumpen’. Ofwel, moeten drie meedenkende voetbalclubs de dupe worden van falend gemeentebeleid? Ons antwoord is NEE!”

Ledenraadpleging

De voetbalclubs gaan de komende periode een aantal stevige gesprekken voeren met de gemeente. Leveren die niet het gewenste resultaat op, dat volgt er zo nodig een ledenraadpleging in de zomerperiode. “Het wordt een hete zomer voor de besturen, we rekenen op jullie steun”, aldus de vervolgen bestuurders.

Delen

52 reacties

 1. bert de ridder op

  Voor ambtenaren is het slechts een verschuiving van 20 cm op een plattegtond.
  Verder gaat het verstand niet.

 2. Dit lijkt mij een leuke klus voor Paul Dirks, de nieuwe Wethouder Sport, om het geschonden vertrouwen in het gemeentebestuur te herstellen.

 3. De Tuinman op

  VV Leiden had al een historie van 36 jaar voordat het op Morsch 2 terecht kwam.
  Morsch 2 is eigendom van de gemeente. Het lijkt mij dat de gemeente in het belang van iedereen beslissingen moet nemen, die het algemeen belang en in dit geval een gezonde toekomst van het voetbal maar ook andere sporten als rugby (DIOK is een topclub, behoort al jaren bij de beste clubs van NL) in Leiden het beste dienen.
  Bovenstaande kretologie van Mario vd Pluijm, Jan van der Horst en Bert de Ridder hoor je wel vaker bij aangekondigde veranderingen. Het verstand laat het dan even afweten. Dat schelden op de gemeente is vooral dom, want zonder gemeentelijke bijdragen en faciliteiten, waren deze clubs allang ter ziele gegaan.’Dat is de gemeente, (…), iedereen laten stikken’, schrijft Jan van der Horst. Oh ja? Zonder die gemeente was er op Sportpark Morsch 2 al 42 jaar (!) geen voetbal mogelijk geweest. Zonder gemeente hadden deze clubs niet kunnen bestaan. Laat de volgens eigen zeggen “middelgrote gezonde voetbalclub (…) die aan alle gemeente eisen voor een vitale club voldoet” maar zelf zorgdragen voor een eigen sportpark en alle bijbehorende voorzieningen. Dan komt er bij de gemeente weer een paar ton vrij voor belangrijker zaken dan het subsidiëren van voetbal.Vitale clubs? Subsidievreters!

  • Je begint een leuk betoog maar dan constateer ik dat je inderdaad het verstandelijk vermogen van een tuinhek hebt, jammer!

   • De Tuinman op

    Ha, ha, “Leider”, het ligt anders. Je moet het verstandelijk vermogen van een tuinhek hebben om mijn simpele argumenten niet te kunnen begrijpen. Als je het er niet mee eens bent: kom maar op met je argumenten!

    • Ik heb niets gezegd over argumenten. Maar over je verstandelijke vermogen. En inderdaad bevestig je het feit dat je argumenten simpel zijn. Do I need to say more!

     • De Tuinman op

      Ha, ha, leuk gevonden. Maar als je niet nietszeggend wilt blijven, doe je er beter aan om met argumenten aan te komen ipv iemand met wie je het niet eens bent een beperkt verstandelijk vermogen toe te dichten.

 4. Jordy Boutier op

  En beste Tuinman, hoe zie jij het voor je? Hoe zou jij een gezonde voetbalvereniging oprichten zonder steun van de overheid – in dit geval de Gemeente? Het is terecht dat men ‘iets’ wil doen aan het voetbal in Leiden, de veldbezetting, verenigingen die jaarlijks kampen met leegloop, schulden etc. Dat daar iets aan gedaan moet worden staat buiten kijf. Destijds is door de Gemeente Leiden gezegd dat ze de verantwoordelijkheid bij de verenigingen neerleggen. Oftewel; ga met elkaar om tafel en kijk of er mogelijk fusies bespreekbaar zijn. Meerdere sessies hebben er plaatsgevonden in Holiday Inn, verenigingen hebben zoals gevraagd het heft in eigen handen genomen. Een mogelijke fusievereniging zou de combinatie tussen GHC, VV Leiden en FC Rijnland zijn, aangevuld met Crescendo (korfbalvereniging). Op die manier zou er een gezonde fusieclub ontstaan. Daarbij aangetekend dat zeer nadrukkelijk de wens is neergelegd om op Morsch 2 te blijven. Zoals in dit artikel te lezen is, is dit per abuis van de baan geschoven. Hoe kan dat? Weet jij hiervoor een verklaring af te geven? Hou hierbij ook in acht dat het bij elkaar brengen van verschillende clubculturen al moeilijk genoeg is. Zie jij bijvoorbeeld GOL Sport met Leidsche Boys fuseren?

  Ik kan over het geheel niet objectief oordelen; ik ben al geruim 21 jaar lid van Leidsche Boys. Wat mij betreft verhuizen wij richting de Boshuizerkade, zodat op de Vliet ruimte komt om een ijshal te bouwen, mogelijk woningbouw etc. (al vind ik dat ook van de gekke). Al zie ik Leidsche Boys niet snel fuseren met een andere vereniging.

  Feit is dat de Gemeente Leiden er op dit moment een zooitje van maakt. Dat is mijn mening, en daar zult u het mee moeten doen.

  • Jordy, hoe zou je het kunnen verbeteren:
   1. neem leden aan die betalen
   2. Zorg dat het om het spel gaat
   3. leden die zich misdragen krijgen 1 waarschuwing anders van de club weggestuurd.
   4. Bij echt groffe misdragingen direct wegsturen.
   5. leer iedereen respect voor mekaar te hebben zowel spelers onderlig als tov de tegenstander.
   6. houdt als voertaal Nederlands (anders waarschuwen bij 3x wegsturen).

   Ik hoop dat je hier wat tips hebt om het voetbal weer voetbal te laten zijn.
   Ja je zal eerst een terugloop hebben, maar uiteindelijk vind er weer een stijging van leden omdat ouders zien wat de club doet voor de sport en de respect.

 5. De Tuinman op

  “Feit is dat de Gemeente Leiden er op dit moment een zooitje van maakt. Dat is mijn mening, en daar zult u het mee moeten doen.” Dat zal wel, maar waarom niet ook naar de verenigingen zelf kijken? Zoals u terecht constateert: “de veldbezetting, verenigingen die jaarlijks kampen met leegloop, schulden etc.”
  Die schulden zijn niet door de gemeente veroorzaakt. Zonder gemeente waren die schulden nog veel hoger geweest. Je kunt ook stellen: de gemeente maakt er een zooitje van door grote budgetten jaar in jaar uit in een steeds uitzichtlozer sterfhuisconstructie te kieperen (de goede clubs niet te na gesproken). Weggegooid geld waarmee zoveel meer had kunnen worden gedaan.
  U stelt een terechte vraag: “Hoe zou jij een gezonde voetbalvereniging oprichten zonder steun van de overheid – in dit geval de Gemeente?”
  Mijn antwoord: zo’n vereniging is al per definitie niet gezond want afhankelijk van subsidie.
  U vindt (weliswaar een ander onderwerp) woningbouw van de gekke. Waarom? Als er een leegloop bij een aantal voetbalclubs is, en er daardoor velden grotendeels leeg staan, en er tegelijkertijd behoefte is aan woningbouw, is het misschien niet geheel onlogisch dat een deel van die leegstaande velden worden gebruikt voor woningbouw. Als er op 1 veld gemakkelijk 3 wedstrijden kunnen worden gespeeld op 1 dag, heb je dus geen 3 velden nodig, waar slechts 1x per week 1 wedstrijd wordt gespeeld.
  In welk opzicht maakt de gemeente er een zooitje van? Dat een aantal bestuursleden roept dat ze niet naar de Boshuizerkade willen verhuizen, is voor mij geen doorslaggevend bewijs dat de gemeente er een zooitje van maakt. Zet drie bedrijven die verlies draaien bij elkaar, en je hebt opeens een winstgevend bedrijf? Welnee! Waarom zou een combi van verenigingen die al grotendeels op dezelfde locatie zitten, na een fusie opeens wél een vitale club opleveren?
  Dat is een vraag die natuurlijk ook aan de gemeente moet worden gesteld: waarom denkt de gemeente dat die clubs op de Boshuizerkade wel ‘vitaal’ kunnen zijn?
  Dit is pure speculatie: ik verwacht dat de gemeente denkt dat de nieuwe combi-vereniging het hooguit nog een jaar of 10 zal volhouden. De investeringen in de velden langs de Boshuizerkade zijn tegen die tijd allang afgeschreven en dan kunnen de kunstgrasvelden worden volgebouwd met woningen. Het recentelijk opgeleverde woningbouwproject is immers een groot succes. Het zorgt voor sociale vernieuwing aan de rand van een deels verpauperde wijk, het maakt doorstroming in de woningmarkt mogelijk en levert ook nog eens miljoenen op.
  En Leidsche Boys? Ik hoop dat uw vereniging in 2022 het eeuwfeest langs de Vliet kan vieren. Prima locatie, ook voor bezoekende clubs makkelijk te vinden. Een mooie groenstrook langs de mooie Vliet. Doodzonde als daar het gras moet wijken.

 6. Jaap van rijn op

  De gemeente Leiden belooft veel maar komt zoals altijd niet veen na. Leiden een mooie stad waar mensen de mogelijkheid moeten hebben om te sporten basketbal op het hoogste niveau een marathon die goed georganiseerd word. Maar dat is niet dankzij de gemeente alles word beslist achter verenigingen hun rug. Totaal geen spraken van goed overleg de clubs willen echt wel fuseren zodat je een grote gezonden vereniging krijgt . Maar dan moeten ze je niet dwingen naar een lokatie die ongeschikt is om als fusie club te klein is de infrastructuur op de kade is er niet op berekend . Te winig parkeer gelegenheid te weinig kleedkamers dan wil je als gemeente niet dat een vermeende fusie kans van slagen heeft. Mijn advies naar de gemeente toe,Luister naar de clubs die wel iets willen maar geef ze dan ook de ruimte om dit in goed overleg te realiseren

  • De Tuinman op

   Beste Jaap, kun je voorbeelden noemen die het volgende onderbouwen:
   1. “De gemeente Leiden belooft veel maar komt zoals altijd niet veel na.”
   2. “alles word beslist achter verenigingen hun rug.”
   3. “Totaal geen sprake van goed overleg”
   En hoe denk jij een marathon te organiseren zonder goed overleg met de gemeente? Er zijn tientallen ambtenaren in de weer die zorgen voor aangepaste verkeersborden, wegafzettingen en informatie aan omwonenden. Ook de inzet van politie wordt door de gemeente geregisseerd.
   Laatste vraag: kun je aangeven waarom de Boshuizerkade te klein is voor de nieuwe fusieclub? Daar is toch ruimte voor 4 velden, net zoveel als op Morsch 2?

   • Vlasveld jr op

    Ik geloof dat ‘de tuinman’ onvoldoende kennis van zaken heeft als hij zelf geen onderbouwing kan geven over de 3 punten zoals hiervoor aangehaald. Hij is kritisch maar onvoldoende ingelezen in de materie. Ik zou het dossier fusie VNA, UDWS en LFC (het huidige FC Boshuizen) er eens op na slaan. Waarschijnlijk, als je het dossier kunt vinden in het archief van de gemeente Leiden, zal je snel op jouw mening en uitingen terug komen.

    Wat ik nu lees is erg herkenbaar In dit persbericht, en raad het de besturen van de 3 clubs dan ook aan om juridische bijstand te zoeken. Dit ter voorkoming van een verdere teloorgang in, wat eens een voetbalminnende stad was, het Leidse voetbal. En dat zou eeuwig zonde zijn. Succes GHC, Leiden en FC Rijnland.

 7. Beste tuinman
  Ik citeer : Laat de volgens eigen zeggen “middelgrote gezonde voetbalclub (…) die aan alle gemeente eisen voor een vitale club voldoet” maar zelf zorgdragen voor een eigen sportpark en alle bijbehorende voorzieningen. Dan komt er bij de gemeente weer een paar ton vrij voor belangrijker zaken dan het subsidiëren van voetbal.Vitale clubs? Subsidievreters!

  Een paar ton ?!!
  Fc Rijnland is finacieel gezonde club en doet het onderhoud grotendeels zelf !
  De velden worden gehuurd van de gemeente en de huur wordt altijd netjes betaald !
  Als verhuurder heb je ook plichten of niet ?!
  En ons subsidievreters noemen…….
  We krijgen geen stuiver subsidie en dat hebben we ook niet nodig aangezien financieel gezond zijn .
  U heeft duidelijk geen kennis van zaken ….
  En wat zijn belangrijkere zaken een parkeergarage van 7 verdiepingen bouwen in een centrum waar de helft van de winkels leeg staat ……
  Ambtenaren …….///

 8. bert de ridder op

  Tuinman houd je bij je leest. De Gemeente heeft zelf deze situatie gecreëerd. Ze hadden direct de hele Boshuizerkade als woningbestemming moeten exploiteren.
  Nee in plaats hiervan plaatsen ze hier 2 voetbalverenigingen op een kansloos complex. Boshuizen had naar de Kikkerpolder gekund en Golsport dat al jaren van prestige-object een zorgenkindje van de Gemeente is naar Noord. Er wordt door de tuinman even voorbijgegaan aan het feit dat de vereniging een afspiegeling is van de buurt en wanneer de nieuwe fusieclub naar de kade zou moeten verhuizen is het einde nabij.Wat vor een vereniging cruciaal is is voor een ambtenaar slechts een stukje van 20 cm op de kaart van Leiden. Misschien begrijp je nu de boodschap.

  • De Tuinman op

   Dus iedereen die bij Rijnland voetbalt, woont er in de buurt? Als dat zo is, is er geen probleem met een doorstart op de Boshuizerkade. Voor iemand die in de Lage Mors woont (bijv. Damlaan) is de Boshuizerkade op de fiets net zo goed te doen als de Smaragdlaan. Het verschil in rij-tijd zal om en nabij een minuutje bedragen.
   VV Leiden is ooit naar Morsch 2 gekomen nadat het bijna 40 jaar op een andere locatie zat. Op dat moment was een deel van de directe omgeving van Morsch 2 nog niet eens bebouwd.
   Wat voor een vereniging cruciaal moet zijn, is dat er onder zo optimaal mogelijke omstandigheden kan worden gevoetbald.
   Waarom had de gemeente wel de Boshuizerkade als “woningbestemming moeten exploiteren” en bijv. Morsch 2 niet?

 9. De Tuinman op

  Beste Pablito: de huurbedragen die voetbalverenigingen aan de gemeente betalen zijn een verkapte vorm van subsidie. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter zou in een stad als Leiden rond de 14,- EUR moeten liggen. Uitgaande van de minimaal toegestane afmetingen voor een voetbalveld van 64 meter breed en 100 meter lang, bedraagt een marktconforme huur voor een voetbalveld 6400 x 14 = 89.600,- euro per jaar. Bij 2 voetbalvelden hebben we het over bijna 180.000 euro aan marktconforme huurbedragen. Daar komt kleedruimte bij. Wat FC Rijnland aan huur afdraagt, zal hooguit een fractie zijn van wat marktconform is. Heeft Rijnland mee betaald aan de bouw van de kleedruimtes en clubhuizen? Waarschijnlijk niet. En ja, dat een deel van het onderhoud zelf wordt gedaan is logisch. Iemand die een huis huurt, moet het ook zelf stofzuigen.
  Maar terug naar de cijfers: ik vermoed dat de huurafdracht van Rijnland aan de gemeente dermate laag is, dat de indirecte subsidiëring op jaarbasis wel degelijk ver boven een ton uitkomt. U heeft kennis van zaken: hoeveel betaalt Rijnland per jaar aan huur?
  U laat u door emoties leiden. De helft van de winkels leeg? In Leiden bedraagt de leegstand aan winkelpanden circa 6% (u overdrijft dus fiks).
  De parkeergarage is er op voorspraak van de gemeenteraad gekomen. Ambtenaren moeten uitvoeren wat de gemeenteraad besluit.
  Schelden op ambtenaren is een beetje gemakzuchtig en doet het goed aan de borreltafel. Het brengt de discussie alleen geen stap verder. Als Rijnland zo’n gezonde club is, waarom dan die fusieplannen? De leegloop begint schijnbaar al bij het bestuur van Rijnland: twee vacante functies.
  Gelukkig heeft u veel kennis van zaken. De Tuinman niet. De Tuinman houdt niet eens van voetbal (maar is om nostalgische redenen wel voor DoCoS). De Tuinman begrijpt ook niet waarom voetbalverenigingen voor een grijpstuiver van prachtige locaties gebruik mogen maken die bij een andere invulling, veel meer mensen gelukkig zouden kunnen maken. Morsch 2 had een mooi Morschpark à la Leidse Hout kunnen zijn waar i.p.v. een handjevol voetballers, de hele omgeving had kunnen recreëren.

 10. Ah een docos man dat verklaard een hoop .
  De kleedkamers hebben de leden zelf gerenoveerd als vrijwilliger .
  Het zal best wel kloppen wat u schrijft en de parkeergarage zal dan wel een gigantisch groot succes worden ……… Net zoals dat prachtige zijl van 180.000 euro bij het gat van der putte …… De fusieplannen zijn er omdat gemeente een minimaal aantal leden wilt en als kleine club komen we daar niet aan .
  Mijn menig is gewoon als je netjes aan je verplichtingen voldoet heb je gewoon bestaansrecht en mag je dat gewoon doen op de plek waar je gewoon zit .
  Dus in uw optiek zijn dan eigenlijk alle clubs die velden huren subsidie vreters omdat het een verkapte subsidie is…,
  Diok op de kade ook een prima oplossing

  • De Tuinman op

   “Mijn mening is gewoon als je netjes aan je verplichtingen voldoet heb je gewoon bestaansrecht en mag je dat gewoon doen op de plek waar je gewoon zit ”
   Dat is de Tuinman in grote lijnen met u eens.
   Het probleem is ‘de plek waar je gewoon zit’. Stel: u huurt bij de gemeente woonruimte waar wel 10 gezinnen makkelijk in zouden kunnen wonen.
   De gemeente constateert na verloop van tijd, dat 1. er veel minder dan 10 gezinnen gebruik maken van die ruimte en het aantal huidige gebruikers langzaamaan maar wel gestaag afneemt en 2. dat de druk op dergelijke ruimte in de afgelopen jaren groter is geworden, hetzij voor andere doeleinden, hetzij om financiële redenen: de gemeente beschikt niet over onuitputtelijke middelen om zoveel dure grond in bezit te hebben, zonder dat er zicht is op een zeker rendement. Bij alle grote uitgaven, zoals nieuwe beplanting, nieuwe verlichting of drainage dan wel bodemsanering, is het de gemeente die alle lasten draagt.
   “Dus in uw optiek zijn dan eigenlijk alle clubs die velden huren subsidie vreters omdat het een verkapte subsidie is…,”
   In een situatie zoals deze: ja. Dat is niet alleen in mijn optiek zo, dat is inmiddels ook allang juridisch vastgesteld in rechtszaken in het betaalde voetbal, waarbij lage huurprijzen voor gemeentelijke stadions als concurrentievervalsend zijn beoordeeld.
   Uw kleine en ongetwijfeld hele gezellige club voetbalt er op kosten van de gemeenschap. Dat gun ik u van harte. Maar als uw club echt zo klein en gezellig is, is een verhuizing naar de Boshuizerkade toch niet erg?
   En nog een laatste opmerking: als je kijkt naar maatschappelijke ontwikkelingen in de laatste jaren, is het aantal voetbalvelden in vergelijking tot het aantal hockeyvelden wel heel erg groot. Als je het intensieve gebruik van de hockeyvelden meerekent (bijna nonstop in gebruik van ochtend tot vooravond), moet je constateren dat die situatie wel heel erg is scheef gegroeid. Het kan niet anders, of het aantal voetbalvelden in Leiden moet de komende jaren afnemen om ruimte te bieden aan nieuwe invullingen.

 11. Door de eigen plannen speel je het terrein van crescendo en GHC vrij …… Toch netjes uit eigen initiatief .
  Een stuk netter dan buiten de vergadering om aangeven (DOCOS,DIOK) “wij worden groter dus Rijnland en Leiden moeten maar wijken “……

 12. De Tuinman op

  “Een stuk netter dan buiten de vergadering om aangeven (DOCOS,DIOK) “wij worden groter dus Rijnland en Leiden moeten maar wijken “…… ”
  Aha, u beweert dat de gemeentelijke plannen eigenlijk uit de koker van DoCoS en DIOK komen. Kunt u dat hard maken?
  Hoe zou u de huisvestingskrapte van DIOK en DoCoS willen oplossen? Aan de ene kant verenigingen die leden verliezen en zelfs – zie reacties hierboven – met leegloop en schulden kampen, aan de andere kant ontwikkelingen waardoor de druk op de velden groter wordt.

 13. Zoiets kan je nooit hard maken .
  Maar het heeft er alle schijn van en ik denk het.
  Als docos naar de kade verhuist gaat het van 3 naar 4 velden maar de voorzitter heeft aangegeven dit ook niet te willen .
  Het is gewoon een mislukt project daar aan de kade.
  Het zou je sieren om dat toe te geven .

 14. Jordy Boutier op

  Beste Tuinman, u geeft aan dat u weinig met voetbal heeft maar in vele van uw reacties valt de positieve belichting me op t.o.v. DoCoS. Uw goed recht natuurlijk, maar ik betwijfel of u dan wel objectief bent.
  .
  Hoe kijkt u dan tegen het volgende aan? Ik spiegel alles even naar mijn eigen vereniging, aangezien ik ook niet geheel objectief kan oordelen. We zijn sinds 1922 en bestaan dus bijna 100 jaar. Omstreeks 2002 is ons verplicht om te verkassen naar Sportpark de Vliet, of we zouden ons moeten aansluiten bij de nieuwe fusieclub FC Boshuizen. Nadat we zijn verkast – nogmaals, dat is ons nagenoeg verplicht zijn we al onze jeugdteams kwijt geraakt. Ik kom nog uit de laatste lichting junioren, en omstreeks 2006 was er nagenoeg geen jeugd meer bij Leidsche Boys. Ondanks dat is Leidsche Boys altijd een zeer gezonde vereniging geweest, zowel financieel als qua ledenaantal. Vorig jaar is er een commissie in het leven geroepen met als doel de jeugd weer naar Leidsche Boys te trekken. Binnen 3 maanden hadden we 2 F-elftallen, en er zijn nog diverse plannen om die groei verder uit te breiden. Kortom; allemaal positieve zaken en we mogen best zeggen dat ondanks onze sportief tegenvallende resultaten we best een leuke vereniging hebben.
  .
  Zo ook FC Rijnland, waarbij er weliswaar geen jeugd is maar de sportieve prestaties de afgelopen 2 jaar prima te noemen zijn. Ook daar kloppen de financiën, net zoals bij VV Leiden. Moeten al deze verenigingen dan maar de dupe worden van het project ‘Voetbal Vitaal’? Pak dan de verenigingen aan die het de afgelopen decennium de teugels hebben laten vieren.
  .
  En dan de gehele discussie over de hockeyvelden/DIOK. Moeten leuke, gezellige maar bovenal gezonde voetbalverenigingen daar de dupe van worden? Dan had destijds de Gemeente Leiden hockeyvelden moeten neerleggen op de Boshuizerkade. Maar de Boshuizerkade is totaal mislukt prestige-project geworden die nu in de maag van de voornamelijk gezonde verenigingen wordt geduwd.
  .
  Al moet ik zeggen; wat mij betreft verhuist Leidsche Boys naar de kade terug. Terug naar onze roots, op het complex van GOL Sport. Daarbij wel aangetekend dat er overeenstemming bereikt dient te worden over faciliteiten zoals een terras, over de veldhuur etc.

  • De Tuinman op

   Beste Jordy, over Docos heb ik niets anders gezegd dan dat ik om nostalgische redenen een voorkeur voor deze club heb (een buurman heeft er gevoetbald en een vriend van mijn zoon voetbalt er nog steeds). En ja hoor, ik word een positieve belichting t.o.v. Docos verweten. Maar ik heb in geen enkele bijdrage inhoudelijk iets positiefs of negatiefs over Docos vermeld.
   U heeft natuurlijk wel een punt: al die verplichte verhuizingen zijn niet goed. Tuinmannen begrijpen dat je niet ieder jaar een plant op een andere plaats in de tuin moet neerzetten.
   Ik feliciteer u met de twee F-teams die er bij uw vereniging zijn gekomen, maar wat mij verbaast is dit: u schrijft “omstreeks 2006 was er nagenoeg geen jeugd meer bij Leidsche Boys.” en “Vorig jaar is er een commissie in het leven geroepen met als doel de jeugd weer naar Leidsche Boys te trekken. Binnen 3 maanden hadden we 2 F-elftallen, en er zijn nog diverse plannen om die groei verder uit te breiden.”
   Er is afgaande op uw bericht 9 (!) jaar niets (!) gedaan om nieuwe jeugd aan te trekken. Zou dit een makke zijn waarmee meer Leidse clubs hebben te kampen? Uw vereniging heeft het roer omgegooid, alle hulde daarvoor, maar wat is de toekomst voor een club als FC Rijnland waar volgens u zelfs geen jeugd meer is?
   Dan de discussie over DIOK/hockeyvelden. U schrijft: “Moeten leuke, gezellige maar bovenal gezonde voetbalverenigingen daar de dupe van worden?”
   Je kunt de vraag ook omdraaien: moeten rugby- en hockeyverenigingen er de dupe van worden dat voetbalclubs blijven zitten waar ze zitten, ook al is hun ledental niet meer in overeenstemming met het aantal velden? En is een voetbalvereniging zonder jeugd wel een gezonde vereniging?
   Aan de ene kant verenigingen die te maken hebben met groei, aan de andere kant nog meer verenigingen die te kampen hebben met ledenverlies, schulden en zelfs leegloop. Dat los je als gemeente niet op door niets te doen. Rugby wordt in sneltreinvaart populairder, hockey is een regelrechte hype: als de gemeente heb je ook een verantwoordelijkheid om al die jonge kinderen die zo graag willen sporten, daartoe in staat te stellen. Dat betekent m.i. terecht dat ‘de gevestigde orde’ moet inschikken. En nee, dat is voor hen niet leuk. Maar het is wel noodzakelijk.

   • Jordy Boutier op

    Beste Tuinman, ik doelde op het feit dat in je eerdere berichten DoCoS wel erg positief wordt weggezet. Overigens terecht, ze doen het goed qua groei, ledenaantal etc. al zal het nooit mijn club worden.
    .
    U trekt met betrekking tot de jeugd zeer voorbarige conclusies. Er zijn wel degelijke initiatieven opgestart in die 9 jaar die u benoemt. U zou moeten weten dat vrijwilligers altijd hun best doen, maar het soms niet lukt om iets van de grond af te krijgen. En dat is niet gek; qua locatie zitten we op een hele nare plek om jeugd te werven. Kijkt u eens naar GHC. Zij begonnen met erg veel jeugd, en op het moment van schrijven zijn er nog slechts een 3-4 jeugdteams over. Dat zal ongetwijfeld met meerdere zaken te maken hebben, maar u kunt niet ontkennen dat de locatie een groot probleem is. En gelooft u mij; vorig jaar is er met een task-force van zo een 8 man van alles gedaan om jeugd te werven. Zo makkelijk is het nu eenmaal niet. We zijn zelfs hartje winter flyers door de bus gaan doen (± 5.000) om jeugd te werven. Uw bewering dat er 9 jaar niets is gedaan gaat dus niet op.
    .
    Rijnland heeft (net zoals Leidsche Boys) tijdenlang een negatief imago gehad. Ik weet dat ze er daar alles aan doen om dat imago te herstellen en dat lukt ze aardig. Daarnaast gaat het ze sportief voor de wind. Natuurlijk willen ze daar jeugd, maar men zal het eerst zo aantrekkelijk mogelijk moeten maken om daar te komen spelen. Een stabiele factor, die sportief goed presteert en een gezond imago heeft zal de jeugd (en vooral de ouders) eerder trekken om zich mogelijk daar later in te schrijven. Al gaat wat ik hier nu neerzet ook niet op; Rijnland zal hoogstwaarschijnlijk een nieuwe fusieclub worden.
    .
    Mee eens dat verenigingen plaats moeten maken wanneer er daar schulden zijn, geen ledengroei maar terugloop etc. Het zou van de gekke zijn als zoiets een stagnerende functie heeft als je bijv. kijkt naar hockey op Roomburgh. Het gezever rondom de hype van hockey en de toenemende populariteit van rugby kan ik niet serieus nemen. U zegt het zelf al; een hype. Moet de Gemeente Leiden investeren in een ‘hype’, terwijl voetbal tientallen jaren lang de populairste sport is in Leiden?
    .
    Om u nog even uit de droom te helpen. De Gemeente Leiden zal altijd bepaalde verenigingen het hand boven de hoofd houden. Er wordt nu gesproken over een fusie tussen Roodenburg en GOL Sport, GOL Sport zou in dat geval verkassen naar Noord. Mark my words; dat gaat niet gebeuren. GOL Sport heeft destijds in de jaren 90 al met grote schulden op de kade gezeten, en keer op keer is dat toen kwijtgescholden of kregen ze weer subsidies. Dit even terzijde.

    • De Tuinman op

     Waarde Jordy, toen ik voor de grap opschreef om nostalgische redenen voor Docos te zijn, was dat een aardige graadmeter om te testen hoe emotioneel er op zou worden gereageerd. “Beste Tuinman, ik doelde op het feit dat in je eerdere berichten DoCoS wel erg positief wordt weggezet.”
     Noem eens één voorbeeld, anders dan de genoemde mededeling mbt nostalgie?
     Nu over hockey en rugby: hockey is al meer dan 40 jaar een groeisport. Het is u wellicht ontgaan, maar Roomburg is de grootste sportvereniging van Leiden. De vereniging telt 1.100 actief spelende leden, heeft meer dan 80 teams en ruim 50 leden die jonger dan 7 jaar zijn. Het aantal beschikbare velden is allang niet meer in overeenstemming met de schaalgrootte van deze club. Roomburg is groter dan GHC, FC Rijnland, VV Leiden, Leidsche Boys, Boshuizen, LSVV en Golsport bij elkaar.
     Als je de accommodaties van al deze voetbalcubs bij elkaar optelt en vergelijkt met die van Roomburg, luidt de conclusie: getalsmatig is de situatie scheefgegroeid en niet zo’n klein beetje ook.
     DIOK speelt landelijk op het hoogste niveau en is meervoudig landskampioen. Als je de faciliteiten voor deze rugbyclub naast die van bijv. voetbalclub Rijnland legt, moet je concluderen dat DIOK er bekaaid afkomt. Het heeft evenveel velden als voetbalbuur Rijnland, maar wel 4x zoveel teams (de ‘sevens’ niet eens meegerekend) waaronder – mijns inziens enorm belangrijk – veel jeugd. Terecht dat de gemeente naar een upgrade van faciliteiten voor de 12voudige landskampioen DIOK zoekt en terecht dat stagnerende voetbalverenigingen daarvoor een stapje opzij moeten zetten, ook al vinden zij dat al even begrijpelijk niet leuk.
     Het spelen in / op een ondermaatse infrastructuur geldt ook voor het basketbal. ZZ Leiden speelt in een sfeervolle zaal (de Tuinman heeft er weleens genoten van een spectaculaire wedstrijd met een onwaarschijnlijke score in de slotseconde vanaf de middenlijn), die helaas niet meer van deze tijd is.
     En om uw vraag te beantwoorden: natuurlijk heeft de gemeente een taak in het ervoor zorgen dat al deze populaire en vooral ook diep in Leiden gewortelde sporten als hockey, basketbal en rugby zich kunnen blijven ontplooien.
     Nu iets anders: in de tijd dat een ‘grens’ nog gewoon een ‘grens’ en geen assistent-scheidsrechter was, stond de Tuinman ooit een seizoen lang wekelijks met een vlaggetje in de hand langs de velden te zwaaien. Wat hem daarbij opviel: in Leiden is eigenlijk alleen het complex van UVS van niveau. Kom je buiten Leiden, bijvoorbeeld bij Rijnvogels of Rijnsburgse Boys: prachtige locaties. Grote verenigingen, goede organisatie, duidelijke structuur. Goede faciliteiten ook: kleedruimtes die verzorgd zijn en regelmatig worden schoongemaakt. Goede begeleiding en daardoor aantrekkelijk voor jeugd. Zou het niet een goede stap zijn om in Leiden zoveel clubs te laten fuseren dat er uiteindelijk vier overblijven op vier goede locaties?
     Verder niets dan hulde voor uw goed gemotiveerde betogen. Ik ben het met u eens dat het complex aan de Boshuizerkade er sinds de renovatie kil en onpersoonlijk uitziet. Die bomenrijen en bloeiende struiken tussen de velden zorgden voor een landelijke sfeer. Het is er door het wegbulldozeren van bomen en planten niet gezelliger op geworden, maar je zult zien: zet er een grote fusieclub neer en het complex komt vast en zeker tot leven.

 15. Zo wat een zeiksnor die tuinman.Voor wat moeten ze die woningen bouwen op het morscomplex volgens jou dan?Juist VLUCHTELINGEN:FC Rijnland is de gezelligste voetbalclub van Leiden al jaren.En dat blijft zo ongeacht op welke plek ze terecht komen,het gaat jou blijkbaar niet om de vereniging maar de mensen die daar komen.Is jou publiek blijkbaar niet.Je mag je mening geven,maar zeik Rijnland niet af,want menig verenigingen kunnen een voorbeeld nemen aan de gezelligheid en goede sfeer van deze CLUB.

  • De Tuinman op

   Wat een beschaafde reactie. Ik ‘zeik’ Rijnland niet af en als het volgens u niet uitmaakt waar Rijnland speelt (“En dat blijft zo ongeacht op welke plek ze terecht komen”), is er toch geen enkel beletsel om aan de Boshuizerkade te komen spelen? Dank dat u dit zo positief onder woorden brengt.
   En waarom haalt u er vluchtelingen bij? Een vreemde, ongecontroleerde reactie.
   U schrijft: “het gaat jou blijkbaar niet om de vereniging maar de mensen die daar komen.Is jou publiek blijkbaar niet”. Waar baseert u dat op?
   Gelet op uw nogal schreeuwlelijkerige reactie zou je een hele andere indruk krijgen van de vereniging waarvoor u het meent op te moeten nemen.

 16. Nou heb ik weleens horen gonzen dat slechts een minderheid van de clubs in staat is om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Ook die ten opzichte van de gemeente. Dan sta je toch in de onderhandeling met 10-0 achter, lijkt me zo.

  • Dat klopt, maar de gemeente heeft een eigen regie scenario. In plaats van te erkennen dat het complex aan de kade qua afmetingen faciliteiten niet voldoet wil men een potentiële fusieclub dit Pechtold drama laten redden. Gewoon fout erkennen en afbreken dat complex. Foute verenigingen straffen en goede voetbalverenigingen belonen. Daarnaast voetbal vitaal project gebruiken voor voetbal. Daar was het voor opgezet en niet voor rugby (dubbele agenda).

 17. ron middelkoop op

  Kan iemand mij zeggen, waarom dat prachtige complex op boshuizerkade vrijwel leeg staat??

  • Jordy Boutier op

   Doordat op het moment van spreken FC Boshuizen slechts nog 5 teams heeft, en GOL Sport 12 teams. Er liggen 5 velden, en is dus de veldbezetting laag laat staan de “opvulling” van de kantine.

 18. Als aanvulling op Jordy, op de boshuizerkade te weing kleedkamers tov de velden, hoge energielasten, een kantine die gezellig is, maar zonder terras en niet op veld niveau ligt.
  Net als vele andere verenigingen te weinig kader en vrijwillgers om de verenging te laten groeien en draaiende te houden.
  Ken de cijfers globaal, maar Boshuizen doet het financieel niet onaardig en speelt op het hoogste niveau in leiden en kans op hoofdklasse.

  Waarom gaat een groot gedeelte van de autochtone jeugdvoetballers uit Leiden naar Voorschoten of Meerburg?

  • De Tuinman op

   Niet alleen autochtone jonge voetballers. Liefst 30% van de Leidse jeugdvoetballers voetbalt buiten de stadsgrenzen. Ook dat geeft aan hoe belangrijk het is dat de gemeente stappen zet.
   Hierboven memoreert Wim de Leeuw: “Nou heb ik weleens horen gonzen dat slechts een minderheid van de clubs in staat is om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Ook die ten opzichte van de gemeente.”
   In de tussentijd heeft De Tuinman nieuwe informatie ontvangen, die onderstreept hoezeer de heer Wim de Leeuw gelijk heeft. Een aantal clubs schijnen technisch gesproken zelfs failliet te zijn als hun sponsoren leningen gaan opeisen. Een van de clubs, zonder noemenswaardige achterban, staat zelfs voor vele tienduizenden euro’s in het rood bij een geldschieter. Leiden heeft veel te veel voetbalclubs. Circa zeven clubs hebben als je naar de cijfers kijkt geen zelfstandig bestaansrecht meer.
   Het zal vast wel gezellig zijn bij die clubs, maar die gezelligheid is er een die ten koste van het Leidse voetbal in het algemeen gaat. Voetbal Vitaal is hard nodig en de voorgestelde verhuizing van een aantal clubs is onvermijdelijk. Dat de kantine langs de Boshuizerkade niet op veldniveau ligt en er geen terras is: dat zal wel, maar die clubs hebben er met terras en kantine op veldniveau in de afgelopen seizoenen een potje van gemaakt, met als resultaat dat er op sportpark Morsch 2 amper jeugd rondloopt. Heel goed dat de gemeente nu een voorzet op maat geeft om hier vrij baan te geven aan de jeugd en dus aan die verenigingen die het wel goed hebben gedaan.
   Wel triest dat als bezwaar tegen de nieuwe locatie op de Boshuizerkade het ontbreken van een terras wordt genoemd. Het zijn toch voetbalclubs?

   • Vandaag op de docos site .
    Burgemeester en wethouders erelid van DOCOS maar je goed je kan het niet hard maken……..

    • De Tuinman op

     Dat is oud nieuws, DJ Pablo. Op 2 mei 2015 zijn Burgemeester Lenferink en de wethouders Frank de Wit en Paul Laudy erelid geworden. Door te melden “Vandaag op de docos site .” suggereer je een verband dat er niet is.
     Dit toetreden werd ook al op 22 april 2015 gemeld op: http://www.dichtbij.nl/groot-leiden/sport/artikel/3986707/feest-bij-leidse-derby-docos-uvs.aspx
     Laat de feiten spreken: FC Rijnland, VV Leiden en GHC hebben hun krediet (letterlijk én figuurlijk) verspeeld. Een van deze drie clubs schijnt financieel “parkeergaragediep”, en in Leiden is dat erg diep, in de schulden te steken. Zij krijgen gedrieën een sportieve kans om op een nieuwe locatie een doorstart te maken. Twee andere verenigingen die een groei doormaken en veel jeugd aan zich hebben gebonden, krijgen daardoor de kans om op de huidige locatie uit te breiden en door te groeien. Als hartstochtelijk rugby-liefhebber vind ik dit een goede ontwikkeling. DIOK is op nationaal topsportgebied een van de mooiste visitekaartjes van Leiden. Er is een beetje terrein verloren na de onwaarschijnlijke reeks kampioenschappen (11x landskampioen in successie), misschien dat DIOK binnen een paar jaar weer mee kan doen om de titel.
     Voor het eerst in mijn leven ben ik, aangespoord door jou, op de social mediasites van Docos gaan kijken. Vergelijk die sites eens met die van de andere clubs. Docos ontplooit het ene na het andere initiatief, organiseert bijeenkomsten voor trainers, steekt veel energie in begeleiding. Waarom er bij die andere clubs weinig tot geen jeugd meer is, wordt ook duidelijk. Docos communiceert intensief met de jonge achterban. Zo hoort dat, anno 2016. Kijk gerust zelf. Het verschil is even pijnlijk als ontluisterend.
     Een beetje kinderachtig dat op de Facebookpagina van FC Rijnland bij herhaling sneren richting DIOK en gemeente worden gemaakt. Zonder gemeentelijke steun had FC Rijnland allang niet meer bestaan: met zo weinig teams had de club never nooit twee velden plus accommodatie zonder gemeentelijke steun kunnen huren en als FC Rijnland evenals DIOK werk had gemaakt van jeugd en topsport, en daardoor een groei had doorgemaakt, was het ook bij de gemeente langs gegaan om uitbreidingsmogelijkheden te bespreken.
     Ik hoop dat de gemeente doorpakt en sportpark Morsch 2 straks weer zindert van én jeugdige sporters én (hopelijk) topsport.
     Wat me wel verbaast: waarom willen VV Leiden en FC Rijnland wel met GHC fuseren, maar niet met Docos? Nu zal er wel iets worden geroepen over “cultuurverschillen”, maar Docos is schuldenvrij, Docos heeft een grote jeugd, Docos werkt samen met clubs als FC Den Haag, en het eerste van Docos speelt blijkbaar heel aardig voetbal. Die cultuurverschillen hebben kennelijk niets met voetbal te maken, maar alles met borrelpraat en kantinegebruik (lees maar op de Facebookpagina van FC Rijnland), en dan moet je je afvragen: wat doen die clubs met hun teruglopende ledenaantallen dan nog op kosten van de gemeenschap op de Leidse velden?

 19. Je hebt idd gelijk over dat berichtje.
  Maar ik vind het niet relevant dat dat vorig jaar plaats vond.
  Ik vind dat door zoiets de objectiviteit in het geding komt en dat vind ik gewoon een slechte zaak .
  Vandaag in het LD ook een stukje waarin wordt gesuggereerd dat er voorkennis is bij de preses van DOCOS. GHC zit idd. In finacieel zwaar weer door eigen schuld maar heb begrepen dat bij verkoop van de kantine dat is eigen bezit dat het grotendeels quitte speelt.
  11 x kampioen in successie …. zegt genoeg over de rugbycompetitie dan ….# mickeymouse .
  Ik heb de indruk dat jij over veel cijfers beschikt kan jij mij misschien vertellen of de schuld van UVS al is weggewerkt ?
  Volgens het LD in 2014 was deze zo’n 200.000 euro … daar hoor je niks meer over .
  Onder een pseudoniem schrijven is altijd makkelijk maar getuigd ook van weinig lef.
  Ik gun DOCOS alle succes en top dat ze kampioen zijn geworden .
  Ik vind de gang van zaken gewoon stiekum en achterbaks .
  Ik vind het een geweldig initiatief van Wim PIkaar en de andere voorzitters dat ze met dit plan zijn gekomen maar worden daar nu zelf slachtoffer van .
  Stel ze hadden helemaal niets gedaan dan had het voor de gemeente een nog moeilijkere kwestie geweest.
  En idd de velden worden weinig gebruikt maar met GHC en crescendo erbij gaat het gebruik naar een veel hoger niveau !
  Ik verheug me er in ieder geval wel op de nieuwe club op morsch 2 !
  De tijd zal het leren en mocht het ervan komen… Kom je dan de planten bijhouden ?
  We zoeken nog iemand met groene vingers !

  • De Tuinman op

   Beste Pablo, waarom zo denigrerend over de kampioenschappen van DIOK? De vereniging heeft ook internationals voortgebracht. Hoeveel spelers van FC Rijnland hebben ooit het shirt van een Nederland vertegenwoordigend team gedragen?
   Waarom zou de objectiviteit van de burgemeester en twee wethouders in het geding komen door als erelid te zijn toegetreden tot de club van 100 van Docos? De heer Lenferink is als burgemeester mogelijk van nog veel meer clubs en verenigingen erelid, schutspatroon, ere-ambassadeur en beschermheer. Een burgemeester is ook niet verantwoordelijk voor het sportbeleid.
   En die voorkennis, ja, het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat vanuit de gemeente inderdaad is overlegd met zowel DIOK als Docos: “stel dat FC Rijnland en VV Leiden verhuizen naar de Boshuizerkade, zijn jullie dan bereid om de velden opnieuw met elkaar in te willen delen?”
   Ik kan mij ook voorstellen dat DIOK in een eerder stadium is gepolst om naar de Boshuizerkade te verhuizen, maar de hoeveelheid kunstgrasvelden (3) als een nadeel is ervaren.
   Voor DOCOS is de Boshuizerkade te klein, ik denk niet dat die club is gevraagd om naar de kade te verkassen.
   Dit is wel allemaal speculatief.
   Ik weet niet of de schuld van UVS al is weggewerkt en weet ook niet waarom je dat aan mij vraagt. Ik weet ook niet wat de schuldenlast van UVS te maken heeft met het bespelen van Morsch 2. UVS zit toch in de Kikkerpolder?
   Als UVS twee ton schuld heeft, onderstreept dat nogmaals de noodzaak om maatregelen in het amateurvoetbal te nemen.
   Wim Pikaar wordt nergens slachtoffer van. Vandaag ben ik in m’n pauze langs de Boshuizerkade gefietst. Het ziet er schitterend uit. Als je als vier nieuwe clubs, Crescendo meegerekend, een gezamenlijke nieuwe start maakt, kun je dat het beste op een nieuwe locatie doen. Met z’n allen er fris tegenaan (en hopelijk ook schuldenvrij). En het terras, waar hierboven over wordt geklaagd: tussen de clubhuizen is voldoende ruimte om tafeltjes en parasols neer te zetten. Het wordt vast wel gezellig. Qua kleedruimte is het krap, maar een extra al dan niet tijdelijke noodoplossing, moet het mogelijk zijn om dit probleem op te lossen.
   Ik gun jou en je club het allerbeste, maar een doorstart op Morsch 2 is kansloos. Het lost nml. de problemen (gebrek aan speelvelden) bij DIOK en Docos niet op. Hoe gaat jullie nieuwe club heten: UFS, Uit Fusies Saam? En graag maak ik van je uitnodiging gebruik om de planten bij te houden. Met kunstgras is dat zo gepiept!

   • Glen helder is bij oranje-groen begonnen
    Ik vroeg naar uvs puur uit nieuwsgierigheid..
    En op dat gebied kan je voetbal en rugby toch niet vergelijken man .
    Een rugbytopper hebben we en die speelt voor Schotland toch ?
    Parkeren is niet mogelijk of betaald straks leuk om je gasten te ontvangen…
    We kunnen door blijven discussiëren maar onze meningen liggen te ver uit elkaar .

 20. Beste Tuinman, omdat u vanuit kortzichtig economisch oogpunt lijkt te kijken, zal ik proberen de houding van de kleinere Leidse clubs uit te leggen. Ik spreek hier niet uit naam van een club, maar ik loop al wel een tijd mee in het Leidse amateurvoetbal.

  1. Wantrouwen
  Docos en UVS zijn meer elitaire clubs, met bestuursleden met professionele beleidservaring. Naast dat zij hierdoor weten hoe de jeugd te binden, weten zij om te gaan met de gemeente, en hebben zij ook de lijntjes met het hogere bestuur. Voor DIOK en de hockeyclubs geldt hetzelfde. Deze ‘elitaire’ clubs krijgen alles voor elkaar, en de rest moet schikken. Heeft dit puur met financiën/goed beleid te maken? Ik begrijp het wantrouwen op dit punt bij clubs als vvLeiden/Fc Rijnland wel. UVS heeft bijvoorbeeld een hoge schuld, maar wordt toch met rust gelaten.

  2. Relatie tussen de Morsclubs/vaarwater
  Er kan niet omheen gegaan worden dat de clubs van Morsch II Docos (Morsch I) gewoon niet moeten. vvLeiden was in de jaren ’90 één van de grootste clubs van Leiden, door de komst van de Stevenshof. Naast de jeugd uit de Mors en de Stevenshof, trok dit ook jeugd uit Zuidwest aan. Docos was ook redelijk groot, zij hadden meer de koorknaapjes uit het westelijke deel van Leiden als jeugdlid. Fc Rijnland en vvLeiden zijn altijd goede buren geweest, deelden elkaars velden, en zijn nooit in elkaars vaarwater gaan zitten. Rijnland was een kleine hechte zondagsclub met geen (weinig) jeugd, vvLeiden de algemene zaterdagclub. De jeugd van Leiden is nagenoeg allemaal verdampt. De één zegt door slecht beleid, ze hebben teveel geteerd op de groei van de Stevenshof. De ander geeft Docos er de schuld van. Feit is wel dat Docos zeer actief leden heeft geronseld. Voor de één goed beleid, voor de ander vies beleid. Het recente innemen van Veld 2 van vvLeiden door Docos heeft ook kwaad bloed gezet. Waarom blijven groeien en de andere partijen ‘opeten’, als je weet dat je drie velden hebt? De waarheid zal in het midden liggen, maar er wordt nu gedaan alsof de clubs met een terugloop in leden puur slecht beleid hebben gevoerd. Het gebrek aan nuance (andere mogelijk redenen) lijkt frustratie met zich mee te brengen bij de Leiden/Rijnland/(GHC) combinatie, en zorgt er tevens voor dat Docos niet betrokken wordt bij een fusie. Niet alleen het cultuurverschil, maar ook de gegroeide relatie tussen de clubs, en het gevoel van overname door Docos speelt een rol.

  3. Locatie Mors vs Boshuizerkade
  U spreekt over waarom het zo’n probleem is om te verkassen. In relatie met bovengenoemde zaken heeft het ook te maken met het (gunstige) complex Morsch II. U geeft het argument dat vvLeiden niet sinds de oprichting in de Mors heeft gespeeld, aangezien hier nog geen velden lagen. Dit klopt, maar door de jaren heen hebben alle drie de Morsclubs wel een binding met de omgeving gecreëerd. Het halve bestuur van vvLeiden woont tegenover de club. Net zoals Roodenburg de club van Noord is, zijn de Morsclubs dat van West. De Stevenshof blijft daarnaast nog steeds een aantrekkelijke vijver voor jeugd. Haal een club weg uit deze omgeving en de club kan opnieuw beginnen. In het geval van de Boshuizerkade is dit helemaal gedoemd te mislukken, we spreken immers over een sfeerloos, langgerekt complex, zonder parkeerplaatsen, in een vergrijsde wijk. Een club als DIOK zit veel minder met dit probleem, aangezien rugbyleden van heinde en verre komen. DIOK zou heel goed op de kade kunnen spelen. Maar ja daar is het nadeel van de nieuw aangelegde kunstgrasvelden, en de machtspositie van DIOK binnen de gemeente.

  • De Tuinman op

   Misschien denk ik kortzichtig, Piet, maar niet uit economisch oogpunt, al vind ik dat clubs die technisch gesproken failliet zijn, wat mij betreft ook uit het voetbal verdwijnen.
   Docos een elitaire club? Daarvan heb ik niets gemerkt in de periode dat ik er weleens (zo’n 8 à 9 jaar geleden) kwam. Elitair in welk opzicht?
   U noemt de professionele beleidservaring. Dat lijkt mij een pluspunt en niet iets om over te klagen.
   En waarom Docosleden als ‘koorknaapjes’ wegzetten?
   Ik heb gemerkt dat in de wijken Diamant, Lage Mors, Haagwegkwartier, Transvaal, Bockhorst en Stevenshof, zo ongeveer ieder voetballend kind voor Docos kiest.
   “Deze ‘elitaire’ clubs krijgen alles voor elkaar, en de rest moet schikken. Heeft dit puur met financiën/goed beleid te maken?”, zo schrijft u. Als dit zo is, kunt u dan verklaren waarom hockeyvereniging Roomburg het met een accommodatie moet doen die even groot is als die van FC Rijnland en VV Leiden, terwijl Roomburg zo ongeveer 6x groter is dan deze clubs bij elkaar? Uw reactie kenmerkt zich door afgunst en rancune als argumenten op te voeren: zij hebben goede contacten en wij niet.
   In historisch opzicht is het juist zo dat Roomburg lange tijd door de vnl. links georiënteerde colleges is tegen gewerkt! Hockey was een elitaire sport, die moest vooral niet ondersteund worden, met als gevolg dat Roomburg – de grootste sportclub van Leiden – uit z’n accommodatie barst.
   Als de voetbalbestuurders van Morsch 2 geen goede contacten hebben met wethouder en ambtenaren, is dat ‘eigen schuld, dikke bult’. Er is toch regelmatig overleg? Al onder de legendarische Aad van der Luit is er vanuit de gemeente veel contact met de sportwereld gelegd. De lijnen in deze stad zijn kort: voor iedere voetbalbestuurder moet het een peuleschil zijn om met een wethouder een afspraak te maken.
   Als die bestuursleden dat niet kunnen of niet willen, moeten ze – met alle respect – wat anders gaan doen, want dan zijn ze niet geschikt voor hun taak.
   “Het recente innemen van Veld 2 van vvLeiden door Docos heeft ook kwaad bloed gezet. Waarom blijven groeien en de andere partijen ‘opeten’, als je weet dat je drie velden hebt?”, zo schrijft u. De vraag zou moeten zijn: is het acceptabel dat een kleine club gebruik maakt van gemeentelijke voorzieningen die het niet meer nodig heeft, terwijl een andere club het goed kan gebruiken?” Had dat veld dan nagenoeg ongebruikt moeten blijven?
   En hoezo “eet” Docos andere clubs op?
   “De jeugd van VV Leiden is nagenoeg allemaal verdampt. De één zegt door slecht beleid, ze hebben teveel geteerd op de groei van de Stevenshof. De ander geeft Docos er de schuld van. Feit is wel dat Docos zeer actief leden heeft geronseld”, zo meldt u. Kunt u voorbeelden geven van het “zeer actief leden ronselen” en aangeven om hoeveel jeugdvoetballers dat gaat? Denkt u nu echt dat Docos tientallen voetballertjes heeft geronseld? En staan de ouders van die voetballertjes dat toe? Ik denk dat uw feit een borrelpraatachtig verzinsel is.
   En waarom zouden die jonge voetballertjes voor Docos kiezen? U geeft misschien zelf het antwoord al: vanwege het slechte beleid (uw suggestie, niet de mijne) bij VV Leiden.
   U geeft het zelf al aan: “De Stevenshof blijft daarnaast nog steeds een aantrekkelijke vijver voor jeugd.” Inderdaad, en die jeugd in de Stevenshof kiest overwegend alleen óf voor Docos óf voor een club buiten Leiden.
   Wat wilt u dat Docos doet: nieuwe leden weigeren en doorsturen naar een club waar ze niet willen voetballen?
   U noemt ‘frustratie’ als een van de mogelijke redenen voor het buiten de deur houden van Docos.
   Dat is niet echt een rationele afweging.
   Is het niet tijd dat er rationele afwegingen worden gemaakt en ‘frustratie’ zoveel mogelijk buiten de deur wordt gehouden? Je proeft dat in de Leidse voetbalwereld afgunst en rancune de boventoon voert, en waar heeft dat toe geleid? Leegloop, schulden en liefst 30% van de Leidse jeugdvoetballers speelt bij niet-Leidse clubs, terwijl er in Leiden 12 (!) voetbalclubs zijn. Conclusie: er is iets verkeerd gegaan in het Leidse voetbal.
   Over de Boshuizerkade: u noemt het een langgerekt complex, en dat is het ook. Maar wat is daar mis mee? Er zijn wel meer clubs waar de velden in een rij naast elkaar liggen. In Nederland is het zelfs een veel voorkomend verschijnsel.
   U klaagt over het gebrek aan parkeerplaatsen. Kom, kom, zo erg is dat niet. Als de leden van FC Rijnland en VV Leiden in de Mors in Leiden wonen, ligt het complex keurig op fietsafstand. Laat de voetballers per fiets komen, is ook veel gezonder. Het is hooguit 8 minuten fietsen van de Smaragdlaan naar de Boshuizerkade. De stoere sporters van deze clubs kunnen dat toch wel aan?
   Voor de autoverslaafde sporters: op 6 minuten lopen van de ingang Boshuizerkade zit een gratis parkeergarage bij de Luifelbaan, op de Toussaintkade is gratis parkeerruimte voor circa 20 auto’s. En dat is pakweg drie minuten loopafstand.
   Kijk naar de geschiedenis van de Leidse clubs, Piet: door bijna alle clubs is er op diverse locaties gespeeld. Veerkrachtige clubs kunnen dat aan.
   Hoe zou u de problemen oplossen als u bij de gemeente werkt, en wordt geconfronteerd met clubs met aan de ene kant leegloop, bijna geen jeugd en zelfs torenhoge schulden bij een aantal clubs, en aan de andere kant succesvolle clubs met een actief jeugdbeleid, die uit hun voegen barsten? Het is toch logisch dat de gemeente als ‘huiseigenaar’ van de velden gaat kijken naar een oplossing waarbij de succesvolle clubs ruimte krijgen om door te groeien, en de ‘falende’ clubs de kans krijgen een doorstart te maken op een prima locatie met vier velden? Dat heeft niet eens zozeer met economie of kortzichtigheid te maken, maar met de Leidse sportjeugd een sportieve toekomst in Leiden gunnen, want er is één ding duidelijk: de voetbaljeugd van Leiden heeft weinig tot niets met VV Leiden, FC Rijnland en GHC.

 21. Sportcomplex de Morsch is heel inefficiënt ingericht, met sloten, stukjes bos, en stukjes veld. De 2 trainingsvelden van Docos en Leiden zijn hierdoor niet geschikt voor voetbalwedstrijden. Doe daar wat aan en je hebt al 2 nieuwe velden. Richt het in het geheel opnieuw in en je hebt er zo 4 nieuwe velden bij!

  • De Tuinman op

   Die sloten hebben een functie. Haal die afwatering weg en bij een beetje regen staan de velden blank.Leuk voor de waterpoloërs, dat wel. Krijgt Leiden de primeur van de eerste waterpolowedstrijd op een kunstgrasvoetbalveld!
   Qua afmetingen is er ook als je alle bomen weghaalt, niet voldoende ruimte om van de trainingsvelden volwaardige voetbalvelden te maken. Die twee extra velden zijn een natte wensdroom, die vier velden zijn aan je fantasie ontsproten en kunnen ook niet worden gerealiseerd als je alle sloten gaat dempen (kosten: al gauw een paar miljoen), alle bomen gaat omhakken, het rouwcentrum uitkoopt (ook een miljoen?), alle kleedkamers en alle clubhuizen weghaalt, het fietspad langs de Lelylaan gaat verleggen (waar naartoe?), de gemeentelijke opslag verplaatst en de sporthal afbreekt. Leuk plannetje, Stefan, als je 10 miljoen op tafel legt, kom je een heel eind voor heel misschien 1 extra veld.

   • Jij bent een wijsneus. De inrichting van het sportpark is de gemeente ook om deze reden al jaren een doorn in het oog! Maar goed betweters als jij kan je toch niks wijsmaken. Waarom los je niet meteen alle wereldproblemen op? En je kan ook wel stoppen met die wannabe intellectuele schrijfwijze, niemand neemt je überhaupt serieus.

 22. De Tuinman op

  “Richt het in het geheel opnieuw in en je hebt er zo 4 nieuwe velden bij!”: De Tuinman vindt het niet erg om voor betweter te worden uitgemaakt of om niet serieus te worden genomen. “je hebt er zo 4 nieuwe velden bij!”, schrijf jij. Echt, dat schrijf je. De Tuinman constateert dat het alleen al qua afmetingen niet mogelijk is om vier (4!!!!) volwaardige extra voetbalvelden aan te leggen op de terreinen van DIOK, Sportpark Morsch 2 en Docos. Dat de gemeente niet gelukkig is over de door de gemeente zelf ingerichte sportparken is voorspelbaar. Maar dat het de gemeente een doorn in het oog is, wil nog niet zeggen dat er vier (4!!!!) extra voetbalvelden kunnen worden aangelegd.
  Kun jij aangeven Stefan hoe dat zou moeten, en kun je becijferen wat voor kostenplaatje dit met zich meebrengt?
  Kon de Tuinman maar alle wereldproblemen oplossen (alsof het hier over een wereldprobleem gaat, hier speelt wel een beetje een opgeblazen voetbalinflatie op): hij zou jou er graag vier (4!!!!) extra velden bij geven. En zie, waar een wil is, is een voetbalveld: langs de Boshuizerkade liggen zelfs vier (4!!!!) prima velden op een zo te zien langs mathematische wijze aangelegd complex. Heel efficiënt ingericht, precies zoals jij het zo graag ziet.
  Nu doe ik een beroep op je vermogen (?) tot zelfreflectie: hoe serieus moet je iemand nemen die zonder na te denken op internet meldt dat er ‘zo 4 nieuwe velden bij!’ kunnen worden aangelegd?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline