Gemeente blijft aansturen op voetbalfusies

15

Hoewel het project Voetbal Vitaal eind vorig jaar is afgerond, zijn er nog steeds vier Leidse clubs die volgens sportwethouder Dirkse niet voldoen aan alle drie de criteria die de gemeenteraad eerder vaststelde. Dat zijn FC Boshuizen, Leidsche Boys, Lugdunum en Roodenburg. Die clubs zouden in zijn ogen moeten fuseren of zich moeten aansluiten bij een van de bestaande clubs die wel vitaal zijn.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Dirkse (sport) over de stand van zaken rond Voetbal Vitaal.

Volgens de criteria die de Leidse raad in 2017 vaststelde, moesten alle voetbalclubs per 1 juli 2018 minimaal 450 spelende leden hebben, minimaal 1 jeugdteam in elke leeftijdscategorie en ook mochten ze geen schulden bij de gemeente hebben, tenzij ze een afbetalingsregeling hadden waar ze zich aan hielden.

Alleen dat laatste criterium gebruikt de gemeente als stok achter de deur. Wie niet betaalt, verliest het recht om velden van de gemeente te huren. Sportwethouder Dirkse denkt echter wel nog steeds dat de andere criteria minstens zo belangrijk zijn: “Ook de KNVB stelt dat je bij minder dan 450 leden geen toekomstbestendige club hebt.”

F.C. Boshuizen
Voor FC Boshuizen geldt dat de club weliswaar niet voldoet aan twee van de drie criteria. Er zijn te weinig leden en ook geen jeugdteams in alle categorieën. Maar omdat de gemeente Leiden het hoofdveld van Boshuizen nodig heeft voor de bouw van het nieuwe Indoor Sportcentrum, krijgt die club als tegemoetkoming toch een nieuwe plek aan de Boshuizerkade. Overigens werkt de club wel aan de toekomst en heeft inmiddels enkele jeugdteams die er vorig seizoen nog niet waren.

V.V. Leidsche Boys
De laatste voetbalclub op Sportpark de Vliet moet op termijn verhuizen, omdat er bij De Vliet in de toekomst niet meer wordt gevoetbald. Leidsche Boys heeft geen schulden bij de gemeente, maar voldoet niet aan de andere criteria en krijgt daarom over enkele jaren geen veldruimte meer. Volgens wethouder Dirkse zijn er gesprekken gaande met Boshuizen. Hij vindt dat positief en hoopt op een nieuwe sterke club aan de Boshuizerkade die zou kunnen ontstaan uit een fusie tussen Boshuizen en Leidsche boys. Afdwingen gaart hij dat vooralsnog echter niet.

L.V.V. Lugdunum
Ook Lugdunum behoort tot de clubs die niet aan alle criteria voldoen. De club heeft tegenwoordig voldoende spelende leden en vanaf komend seizoen ook weer in elke leeftijd een jeugdteam. Voor de schuld aan de gemeente is een regeling getroffen, maar die is enige tijd niet nagekomen. Inmiddels betaalt de club wel weer volgens afspraak.

V.V. Roodenburg
In Sportpark Noord speelt Roodenburg als enige club. Er zijn wel jeugdleden, maar in totaal heeft de club niet voldoende betalende leden. Er zijn schulden bij de gemeente, maar er is een regeling die tot nu toe wordt nagekomen, zij het met moeite. Toch zou Dirkse graag zijn dat Lugdunum en Roodenburg de handen ineen zouden slaan, maar daarvoor lijkt bij geen van de clubs veel enthousiasme.

Eerder leidde de druk die de gemeente opvoerde met het project Voetbal Vitaal tot de opheffing van GOL Sport en de fusie van F.C. Rijnland en V.V. Leiden tot Sporting Leiden. Eerder legde ook de Groene Hart Combinatie (GHC) het loodje. Het faillissement van die club werd recent afgerond.

Delen

15 reacties

 1. Dick Barnhoorn op

  Hu ik lees dat het faillisement van ghc, laast is afgerond… nou daar hebben we het nog wel een keer over. Van uit ons juristenkantoor is een uitgebreide mail/brief onderweg naar alle fracties binnen het gemeente bestuur. Vermoedelijk zullen de reacties van uit de raad naar de wethouder niet mals zijn. Een meer dan schimmig dossier wat zich nu al ruim 3 jaar voorsleept. Wordt vervolgt!!.

 2. Deze wedhouder heeft altijd hele slechte ondoordachte plannen. Bijvoorbeeld park Roomburg , het vrijkomend korfbalveld ( daar moet volgens zijn plannen een internationale school komen) in de Mors. En hij is notabene een wethouder namens D66. De partij die meer groen hoog in het vaandel heeft staan. Het is puur kiezersbedrog.

 3. Een Leids burger op

  Het blijft zo maar doormodderen.
  Gewoon een deadline stellen en dan conform de eerder vastgestelde criteria maatregelen nemen.

 4. Simon Smit

  Voor de club liefde is het idd kut en moeilijk maar 2 goede clubs in leiden zou beter zijn
  Ongekend dat zo een stad geen hoog voetbal meer heeft

  • Alsof het verdwijnen van de in dit artikel genoemde clubs gaat bijdragen aan (top)amateurvoetbal. Ik geloof daar niet in.

 5. We moeten deze wethouder wegsturen.
  Hij zorgt ervoor dat Leiden nog meer versteend.
  Wat dat betekent voor de leefbaarheid moge duidelijk zijn. In de raad zeggen dat we Leiden nu echt groener moeten maken en ondertussen een Engelstalige basisschool in een groen stukje Leiden bouwen, moeten we niet willen.
  Leiden wordt mede door buitenlandse studenten en expats zo druk, dat de eigen bevolking nauwelijks aan (betaalbare) woonruimte kan komen. In grote steden komen woningen steeds meer in handen van derden. Moeten we dit willen? (Retorische vraag)

  • Sjaak Versteden op

   Hoe staat het met LSVV en Football Factory, genieten zij een aparte status?
   Lugdunum bestaat al meer dan 100 jaar !

   • LSVV en Football Factory staan los van het verhaal. FF in ieder geval omdat ze op het sportcomplex van de universiteit spelen. LSVV heeft als ‘studentenvereniging’ geen jeugdteam(s). Evenmin een schuld aan de gemeente.

 6. Jordy Boutier

  Ik ben bijna 25 jaar lid van Leidsche Boys, maar zou een fusie met FC Boshuizen omarmen. Zij het onder de naam Leidsche Boys, zij het onder een andere naam. Nostalgie om terug te keren op de kade, en we kunnen gewoon met onze nog bestaande leden naar een nieuwe plek toe.

 7. killRdevil op

  Ik vind t overigens niet gek dat zowel Lugdunum als Roodenburg beiden geen fusie zien zitten, zijn een beetje als Feyenoord en Ajax… Kans is eigenlijk nihil te noemen, dat t goed zal gaan, als die 2 clubs (moeten) gaan fuseren…
  Ik als oud Lugdunum speler weet t als geen ander, in mijn tijd als voetballer was dat al rottigheid tussen beide clubs…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline