Eddy Casteels stopt als coach bij ZZ Leiden. Een opvolger is nog niet gevonden. (Foto: PR).

Casteels stopt als coach bij ZZ Leiden Basketball

De Belgische bondscoach Eddy Casteels stopt na twee jaar bij Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. Het gerucht ging al enkele dagen, maar vandaag is dan ook officieel bekend gemaakt dat Casteels en ZZ Leiden uit elkaar gaan. “De samenwerking heeft niet gebracht wat de club en de coach voor ogen hadden”, zo heet het.

Het niet winnen van prijzen in de afgelopen twee jaar heeft meegewogen bij de beslissing, maar is volgens ZZ Leiden niet doorslaggevend geweest. “We moeten het in de competitie opnemen tegen clubs die een aanzienlijk hogere begroting hebben en daarmee ook duurdere en dus vaak betere spelers aan kunnen trekken”, laat ZZ Leiden weten.

Voor Sleutelstad volgt Rolf Marselis ZZ Leiden op de voet. Hij  constateert dat het bestuur van ZZ en Casteels botsten over de uitgangspunten van het basketbal. “Casteels sprak over topsport bedrijven, terwijl het bestuur graag de termen entertainment en het grootste theater van Leiden hanteerde. In de ogen van Casteels waren deze uitgangspunten slecht verenigbaar.”

Volgens Marselis heeft de komst van Casteels bij Leiden wel voor een verandering gezorgd: “De Leidse ploeg is sneller en attractiever gaan spelen dan onder Toon van Helfteren. Ook heeft Casteels echt werk gemaakt van de wens van het bestuur om de jeugd een kans te geven in het reguliere seizoen. Maar toen het er op aan kwam, kwamen ploeg en coach te kort. Enerzijds aan mentaliteit en anderzijds aan adequaat tactisch handelen.”

De afstand met het bestuur was inmiddels gegroeid, constateert Marselis verder. “Casteels ergerde zich aan het gebrek aan topsport kwaliteit in het bestuur. Die afstand en het missen van prijzen heeft Casteels de das om gedaan. Met name het verlies van de bekerfinale.

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball gaat nu op zoek naar een nieuwe coach. Als die is gevonden wordt gezamenlijk aan het team voor volgend seizoen gebouwd. Enkele namen van speleer zijn overigens al wel bekend. Het gaat daarbij om Worthy de Jong, Thomas Koenis, Cashmere Wright en Jan Driessen. Zij hebben allemaal een doorlopend contract.

Casteels kan nu al zijn energie steken in de Belgian Lions. De Raad van Bestuur van de Koninklijke Belgische Basketbalbond (KBBB) besloot eerder dit jaar om door te gaan met Eddy Casteels als bondscoach. De coach van Zorg en Zekerheid Leiden moet de Belgian Lions naar het EK 2017 loodsen.

Advertentie

Leiden Sport zzleiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×