(Archieffoto: Sleutelstad).

IJsverenigingen uit regio moeten bijdragen aan 333-meterbaan

Renovatie van de oude ijshal aan de Vondellaan is definitief van de baan. Een nieuwe hal met een 250-meterbaan is financieel haalbaar, maar de voorkeur van de gemeenteraad en betrokkenen uit de ijswereld gaat uit naar een 333-meterbaan. Daarvoor is nog 3,2 miljoen euro extra nodig en dat geld moet nu met behulp van ijsverenigingen uit de regio worden binnengehaald.

“Als je het doet, doe het dan ook meteen goed”, was eerder de oproep van de sporters aan de gemeenteraad. Op een 333-meterbaan kunnen namelijk ook officiële wedstrijden worden gehouden en erkende records worden gereden.  Naar die oproep heeft de raad geluisterd en daarom is sportwethouder Paul Dirkse opgeroepen om opzoek te gaan naar de ontbrekende financiële middelen.

IJsverenigingen

Dit geld zou uit de gemeenten uit de regio moeten komen die ook van de nieuwe ijshal gebruik gaan maken. Volgens D66 Leiden is het echter niet de bedoeling dat de wethouder weer alle collegabesturen afgaat om te vragen of ze mee willen betalen. Er zou ook een grote bijdrage moeten komen vanuit de twintig ijsverenigingen buiten Leiden die gebruik maken van de hal. “De vier Leidse ijsverenigingen hebben met elkaar al 975.000 euro bijgedragen. Laten we de verenigingen buiten Leiden ook aanzetten tot sponsoracties”, zegt D66-raadslid Aad van der Luit. “Als ze dan bijvoorbeeld 20.000 euro bij elkaar hebben gehaald, zouden ze naar hun gemeentebestuur moeten stappen en vragen hoeveel ze er vanuit hun gemeente bij kunnen verwachten.”

Het voelt voor gemeentebesturen waarschijnlijk ook anders of ze hun eigen ijsverenigingen ondersteunen, of gewoon geld overmaken naar de Gemeente Leiden.  Van der Luit: “Als een vereniging naar de gemeente toe komt, vind ik ook dat het betreffende  gemeentebestuur een plicht naar de vereniging toe heeft  om deze te faciliteren voor de toekomst.”

Van der Luit diende dinsdagavond een motie in waarin hij verzoekt de gemeentes in de regio naar ratio bij te laten dragen aan de nieuwe ijsbaan. Die motie werd door de gemeenteraad gesteund.


Chris de Waard sprak met D66-raadslid Aad van der Luit over het financieren van een 333-meterbaan met behulp van ijsverenigingen uit de regio.

Omdat 20 van de 24 ijsverenigingen die gebruik maken van de huidige ijshal van buiten Leiden komen, beaamd Wethouder Dirkse dat het belangrijk is om samen met die ijsverenigingen op zoek te gaan naar het ontbrekende geld. “Zij hebben ook een grote achterban en samen met hen moeten we aan de slag om te kijken of we met co-financiering  die 3,2 miljoen bij elkaar kunnen brengen. Samen met de ijsverenigingen willen we dan ook de colleges uit de regio aanspreken om te kijken of ze daarin kunnen participeren.”


Reanne van Kleef vroeg sportwethouder Paul Dirkse hoe hij de ontbrekende 3,2 miljoen euro voor een 333-meterbaan bij elkaar wil halen.

DSC01227
Voorzitter Jos Arts van IJssport Vereniging Leiden volgt vanaf de publieke tribune de discussie over de nieuwe ijshal tijdens de gemeenteraadsvergadering. (Foto: Reanne van Kleef).

Advertentie

Sport 333 meter ijsbaan


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×