Actie bij de Lorentzschool. (Foto's: Reanne van Kleef).

Lorentzschool voert actie tegen gewijzigde bouwplannen

Docenten, leerlingen en ouders van de Lorentzschool voerden donderdag actie tegen de gewijzigde bouwplannen rondom het schoolterrein van bouwbedrijf Niersman. Behalve dat de gebouwen meer ruimte in gaan nemen dan gepland, zal een groot deel van het schoolplein gedurende twee jaar worden afgezet voor bouwwerkzaamheden. Volgens de school gaat dit ten koste van de veiligheid en het onderwijs.

Om duidelijk te maken welk gedeelte tijdens de werkzaamheden voor de school beschikbaar blijven, hadden docenten en ouders vanmorgen vroeg het schoolterrein afgezet met linten. Voor de hoofdingang komt een groot bouwhek te staan waardoor de leerlingen door een smalle ‘steeg’ de school binnen moeten. Ook verdwijnt een groot deel van het speelterrein.

“We maken ons grote zorgen om de veiligheid”, zegt directeur van de Lorentzschool Henk Lardée. “Al dat bouwverkeer rijdt hier rond als de kinderen naar school en naar huis gaan en ook kunnen de hulpdiensten de school niet meer goed bereiken.” Daarnaast maakt de directeur zich zorgen om de kwaliteit van het onderwijs. “In een gesprek met het bouwbedrijf kwam ik er toevalligerwijs achter dat er ook heiwerkzaamheden zullen plaatsvinden. Eerst zou er alleen geboord worden. Met zulke geluidsoverlast kunnen we gewoon geen les geven.”

Onbespreekbaar

De bouwplannen stammen al uit 2007. Omdat het bouwklimaat toen niet gunstig was, is de bouw tot nu uitgesteld. Lardée kwam er een aantal maanden geleden toevallig achter dat de bouw in oktober of november moet starten, maar wel met gewijzigde bouwplannen. De gebouwen die geplaatst worden krijgen een andere invulling, maar ook het gedeelte dat wordt afgesloten voor de werkzaamheden is anders dan in eerste instantie werd afgesproken. “Dit is voor ons onbespreekbaar. Zo gaat het gewoon niet. De leerlingen hebben veel te weinig ruimte en de situatie is niet veilig. Vooral het gebrek aan communicatie met ons door de gemeente vind ik onbegrijpelijk. Volgende week woensdag heb ik een gesprek met de wethouders Laudy en Dirkse van Bouw en Onderwijs. Ik ben benieuwd of we dan een oplossing kunnen vinden.”


Reanne van Kleef sprak tijdens de actie met directeur Henk Lardée van de Lorentzschool.

Achterkamertjes

De Lorentzschool had voor de actie ook de Leidse raadsleden uitgenodigd. Een aantal raadsleden gaven gehoor aan de oproep en kwamen de situatie bekijken. Moniek van Sandick van het CDA begreep de actie van de school en was zichtbaar geïrriteerd over de gang van zaken: “De gemeente heeft heronderhandeld met bouwbedrijf Niersman en nu komen er niet de 39 appartementen en een kinderopvang, maar 69 veel kleinere woningen zonder kinderopvang. Dit had besproken moeten worden. Niet alleen met de gemeenteraad, maar ook met de school en de buurt. Dat is niet gebeurd. Het is ongelofelijk hoe dit in de achterkamertjes is bekokstoofd.”

Ook Helma Baart van de PvdA begreep de zorgen van de school. “Nu ik dit zo voor me zie begrijp ik zeker de angst dat straks zoveel kinderen op het schoolplein als vee in een klein hokje moeten gaan spelen.”

Donderdagavond worden er in de raadscommissievergadering Stedelijke Ontwikkeling door onder andere de VVD, het CDA en de PvdA vragen gesteld aan het college over de situatie bij de Lorentzschool.


Reanne van Kleef sprak met CDA-raadslid Moniek van Sandick over de situatie bij de Lorentzschool.


PvdA-raadslid Helma Baart in gesprek met Reanne van Kleef over de situatie bij de Lorentzschool.

Leiden Politiek lorentzschool


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×