Lorentzschool voert actie tegen gewijzigde bouwplannen

5

Docenten, leerlingen en ouders van de Lorentzschool voerden donderdag actie tegen de gewijzigde bouwplannen rondom het schoolterrein van bouwbedrijf Niersman. Behalve dat de gebouwen meer ruimte in gaan nemen dan gepland, zal een groot deel van het schoolplein gedurende twee jaar worden afgezet voor bouwwerkzaamheden. Volgens de school gaat dit ten koste van de veiligheid en het onderwijs.

Om duidelijk te maken welk gedeelte tijdens de werkzaamheden voor de school beschikbaar blijven, hadden docenten en ouders vanmorgen vroeg het schoolterrein afgezet met linten. Voor de hoofdingang komt een groot bouwhek te staan waardoor de leerlingen door een smalle ‘steeg’ de school binnen moeten. Ook verdwijnt een groot deel van het speelterrein.

“We maken ons grote zorgen om de veiligheid”, zegt directeur van de Lorentzschool Henk Lardée. “Al dat bouwverkeer rijdt hier rond als de kinderen naar school en naar huis gaan en ook kunnen de hulpdiensten de school niet meer goed bereiken.” Daarnaast maakt de directeur zich zorgen om de kwaliteit van het onderwijs. “In een gesprek met het bouwbedrijf kwam ik er toevalligerwijs achter dat er ook heiwerkzaamheden zullen plaatsvinden. Eerst zou er alleen geboord worden. Met zulke geluidsoverlast kunnen we gewoon geen les geven.”

Onbespreekbaar

De bouwplannen stammen al uit 2007. Omdat het bouwklimaat toen niet gunstig was, is de bouw tot nu uitgesteld. Lardée kwam er een aantal maanden geleden toevallig achter dat de bouw in oktober of november moet starten, maar wel met gewijzigde bouwplannen. De gebouwen die geplaatst worden krijgen een andere invulling, maar ook het gedeelte dat wordt afgesloten voor de werkzaamheden is anders dan in eerste instantie werd afgesproken. “Dit is voor ons onbespreekbaar. Zo gaat het gewoon niet. De leerlingen hebben veel te weinig ruimte en de situatie is niet veilig. Vooral het gebrek aan communicatie met ons door de gemeente vind ik onbegrijpelijk. Volgende week woensdag heb ik een gesprek met de wethouders Laudy en Dirkse van Bouw en Onderwijs. Ik ben benieuwd of we dan een oplossing kunnen vinden.”


Reanne van Kleef sprak tijdens de actie met directeur Henk Lardée van de Lorentzschool.

Achterkamertjes

De Lorentzschool had voor de actie ook de Leidse raadsleden uitgenodigd. Een aantal raadsleden gaven gehoor aan de oproep en kwamen de situatie bekijken. Moniek van Sandick van het CDA begreep de actie van de school en was zichtbaar geïrriteerd over de gang van zaken: “De gemeente heeft heronderhandeld met bouwbedrijf Niersman en nu komen er niet de 39 appartementen en een kinderopvang, maar 69 veel kleinere woningen zonder kinderopvang. Dit had besproken moeten worden. Niet alleen met de gemeenteraad, maar ook met de school en de buurt. Dat is niet gebeurd. Het is ongelofelijk hoe dit in de achterkamertjes is bekokstoofd.”

Ook Helma Baart van de PvdA begreep de zorgen van de school. “Nu ik dit zo voor me zie begrijp ik zeker de angst dat straks zoveel kinderen op het schoolplein als vee in een klein hokje moeten gaan spelen.”

Donderdagavond worden er in de raadscommissievergadering Stedelijke Ontwikkeling door onder andere de VVD, het CDA en de PvdA vragen gesteld aan het college over de situatie bij de Lorentzschool.


Reanne van Kleef sprak met CDA-raadslid Moniek van Sandick over de situatie bij de Lorentzschool.


PvdA-raadslid Helma Baart in gesprek met Reanne van Kleef over de situatie bij de Lorentzschool.

Delen
Proef de Zomer bij Sligro Leiden

5 reacties

 1. Schrok me kapot toen ik het hoorde. 2 jaar bouwwerkzaamheden… Die kids hebben al een concentratiespanne van een oorwurm dus dat er 10 meter naast ze geboord, geheid etc (muziek van de steiger, neervallend ijzer, grote mannen die praten, lachen kortom alles wat ergens anders normaal en goed is) gaat worden is vragen om problemen.

  Alvast een voorspelling dat er significant meer kinderen blijven zitten omdat ze niet het niveau halen dat eind van het jaar nodig is. En de uitstroomcijfers worden ook om te janken.

  Ik sluit me aan bij de twijfels rond veiligheid en de ruimte om het gebouw. Maar nog veel meer twijfels in welke mate dit schadelijk is voor het onderwijs van de kinderen. Ik voel al een zoethoudertje als ‘er zijn normen, we gaan het meten en evalueren’ aankomen. Dat betekent dat je dit bezwaar niet onderkent en van deze generatie proefkonijnen maakt. Wil ik dus niet horen.

  Hoewel we in Nederland het recht op onderwijs niet goed hebben gedefinieerd, lijkt me dat recht op ‘onderwijs zonder continu overlast’ een logische invulling is. Vraag aan de wethouders: denk het eens in met je eigen kinderen.

  Ten slotte: geen idee of het te laat is ivm het bouwbesluit. Maar het gaat om 2 kleine stukjes grond. Verkoop het aan de school of bouw in een vakantie 2 lokalen en verhuur het aan 1 van de 15 (!) BSO’s die door de school lopen.

 2. Ik ben indertijd naar de inspraakavond geweest, waarin de plannen voor dit gebied werden toegelicht. Er zouden geen nieuwe gebouwen bij komen. Alleen de bestaande gebouwen zouden worden aangepast. En, last but not least, er zou niet geheid gaan worden, want dat was immers niet nodig. Nu blijkt dat Henk Lardee er toevallig achter komt, dat de plannen zonder inspraak met de wijkbewoners, buurtcomite, of Lorentzschool drastisch zijn gewijzigd. Er komen niet 39, maar 69 appartementen en een groot deel van het speelplein voor de school wordt in beslag genomen.
  De Leidse Gemeenteraad is hierover niet geinformeerd, of heeft zitten slapen. Wat betekent die wijk-gerichte aanpak van de PvdA, als Helma Baart er nu pas achter moet komen, dat deze plannen binnenskamers inmiddels zijn aangepast? Over de inspraak rond Nieuweroord is iedereen zo enthousiast. Ik ben benieuwd wat daarvan overblijft, wanneer er echt gebouw gaat worden.

 3. De plannen om voor nieuwbouw rond de Lorentzschool in tegenstelling tot eerdere toezeggingen toch te gaan heien zullen ernstige consequenties hebben voor de omliggende woningen. Die staan vaak niet op heipalen, maar in meerderheid zijn “op staal” gebouwd. Dat betekent dat de trillingen van het heien door de drassige veengrond veel schade aan deze omliggende huizen teweeg zullen brengen. De meerderheid van deze huizen valt onder beschermd stadsgezicht, of heeft een monumentenstatus. Deze schadepost zal dus aanzienlijk kunnen gaan worden.

 4. Maarten de Spek op

  De wijken zijn maar marginaal in de visie van dit beton college. De mensen en nu dus kinderen worden echt niet ontzien. De bouwwereld heeft vrij spel in deze stad met een knipoog van ons liberale bewind. Inspraak in deze stad? Ja, achteraf als in de achterkamertjes in de Bree alles al geregeld is. We staan erbij en kijken erna. Staat er nu eens een soort leidse Trump op om deze gevestigde orde en haar vriendjes omver te knallen.

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline