Gebouw Jacobs waarschijnlijk getransformeerd

1

Als de Amerikaanse multinational Jacobs volgend jaar van de Leidse Plesmanlaan verhuist naar het Beatrixkwartier in Den Haag, dan is de kans groot dat het enorme kantoorpand op de hoek van de Plesmanlaan en de Ehrenfestlaan wordt getransformeerd tot woningen. Dat zegt wethouder Strijk van economische zaken.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Robert Strijk van economie over het vertrek van de multinational uit Leiden.

Jacobs meldde zich al een jaar geleden bij de gemeente omdat men op zoek was naar nieuwe huisvesting. Zo blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen de de Leidse PvdA-fractie stelde over het vertrek van de multinational waar in Leiden 1.100 mensen werken. Verschillende opties zijn besproken met het bedrijf. De nieuwbouw bij Leiden Centraal, het oude Heerema-pand, Level Leiden en het Achmeagebouw. Uiteindelijk koos Jacobs ervoor om in Den Haag kantoorruimte te huren bij Siemens. Dat is een belangrijke samenwerkingspartner van Jacobs.

Strijk geeft aan dat het vertrek van het bedrijf wel invloed zal hebben op de Leidse economie. “Ze hadden vaak gasten die in hotels verbleven. Dat valt weg. Ook aten ze er natuurlijk ook wel eens taart of bestelden broodjes.”

Door het vertrek van Jacobs stijgt in Leiden het percentage kantorenleegstand van 11,7% naar zo’n 12,5%. Maar zover komt het mogelijk dus niet als Strijk gelijk krijgt en de gemeente met eigenaar Urban Interest afspraken kan maken over transformatie van het kolossale gebouw. Dat staat op een van de drie kantorenlocaties die Leiden al langer in beeld heeft voor transformatie naar woonruimte of andere bedrijvigheid. De twee andere plekken zijn het
Kanaalpark en een deel van de Schipholweg.

Delen

1 reactie

  1. Maarten de Spek op

    Mee eens. Naast woningen in dit kantoor kan ook een transformatie mogelijk zijn naar huisvesting voor start ups vanuit de LUMC en elders. Een soort hybride functie van dit gebouw. Daar zal Leiden dan wel voor moeten lobbyen. Ik zie regelmatig in kranten als NRC mooie promotiestukken voor de parel van Leiden. De BioScience. Maar dat de kantorenmarkt in Leiden gespannen blijft is duidelijk. Te danken aan domme projecten als o.a. Level en ROC Lammerschans. De politiek kan zich dat volkomen aantrekken door haar controlerende functie zo te verwaarlozen. En dat zullen we ons herinneren in 2018. Nieuw fris elan aan de Bree is hard nodig! Leidse kiezers gaat u maar vast beraden.
    Wel ben ik blij dat het verder uitstekend gaat op het Bioscience Park waar gerenommeerde bedrijven zich blijven vestigen. Het trekt broodnodige hoogwaardige kennisindustrie en bijbehorende goedbetaalde banen aan. En dat ziet de retail in Leiden dan weer in haar omzet terug. De LUMC blijft de grote inspirator, de vrije (niet neoliberale) markt en het creatieve ondernemerschap doen de rest. Lof hiervoor!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline