Jacobs vertrekt in de loop van volgend jaar uit Leiden. Het kantoorpand wordt waarschijnlijk getransformeerd naar bijvoorbeeld woningen. (Foto: Chris de Waard).

Gebouw Jacobs waarschijnlijk getransformeerd

Als de Amerikaanse multinational Jacobs volgend jaar van de Leidse Plesmanlaan verhuist naar het Beatrixkwartier in Den Haag, dan is de kans groot dat het enorme kantoorpand op de hoek van de Plesmanlaan en de Ehrenfestlaan wordt getransformeerd tot woningen. Dat zegt wethouder Strijk van economische zaken.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Robert Strijk van economie over het vertrek van de multinational uit Leiden.

Jacobs meldde zich al een jaar geleden bij de gemeente omdat men op zoek was naar nieuwe huisvesting. Zo blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen de de Leidse PvdA-fractie stelde over het vertrek van de multinational waar in Leiden 1.100 mensen werken. Verschillende opties zijn besproken met het bedrijf. De nieuwbouw bij Leiden Centraal, het oude Heerema-pand, Level Leiden en het Achmeagebouw. Uiteindelijk koos Jacobs ervoor om in Den Haag kantoorruimte te huren bij Siemens. Dat is een belangrijke samenwerkingspartner van Jacobs.

Strijk geeft aan dat het vertrek van het bedrijf wel invloed zal hebben op de Leidse economie. “Ze hadden vaak gasten die in hotels verbleven. Dat valt weg. Ook aten ze er natuurlijk ook wel eens taart of bestelden broodjes.”

Door het vertrek van Jacobs stijgt in Leiden het percentage kantorenleegstand van 11,7% naar zo’n 12,5%. Maar zover komt het mogelijk dus niet als Strijk gelijk krijgt en de gemeente met eigenaar Urban Interest afspraken kan maken over transformatie van het kolossale gebouw. Dat staat op een van de drie kantorenlocaties die Leiden al langer in beeld heeft voor transformatie naar woonruimte of andere bedrijvigheid. De twee andere plekken zijn het
Kanaalpark en een deel van de Schipholweg.

Economie Leiden Politiek Transformatie Plesmanlaan 100


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×