(Foto's: Chris de Waard).

Vooral zorgen om parkeren bij transformatieplan Jacobs

Omwonenden maken zich zorgen om het aantal parkeerplaatsen voor de bewoners en hun visite als ontwikkelaar Urban Interest het leegstaande kantoorpand op de hoek van de Plesmanlaan en de Ehrenfestweg transformeert tot een complex met honderden woningen.

Chris de Waard in gesprek met Jeanette de Bruin van Urban Interest dat eigenaar is van het gebouw..

Het kolossale gebouw werd ruim een jaar geleden verlaten door het bedrijf Jacobs en er is geen nieuwe huurder meer voor te vinden. De eigenaar wil het daarom transformeren tot woningen. Hoeveel dat er worden, is nog niet bekend. “We denken aan 300 tot 500 woningen”, zegt Jeanette de Bruin van Urban Interest. Die appartementen gaan in de verhuur.

In de plannen van Urban Interest wordt de gevel die bestaat uit ouderwetse grindtegels van het bestaande gebouw eraf gehaald, komen er etages op de bestaande bouw en wordt naast het pand een nieuwe woontoren gebouwd ter hoogte van de collectietoren van Naturalis. Hoe groot de appartementen worden, weet de ontwikkelaar nog niet. Er wordt gedacht aan woningen in het midden en hogere segment, mogelijk in een mix met een percentage aan sociale huurwoningen. Het worden in elk geval geen studentenwoningen.

Chris de Waard in gesprek met Arnold van der Gugten die in de naastgelegen wijk De Bockhorst woont.

Onder het bestaande gebouw is een parkeergarage met 199 parkeerplekken. Dat zijn er niet voldoende als er inderdaad 500 woningen in het complex worden gerealiseerd. Urban Interest denkt aan uitbreiding van de parkeerkelder, maar hoeveel extra plekken dat oplevert is nog in onderzoek. Dat geldt ook voor het al dan niet toevoegen van functies op de begane grond. Daar zou ruimte kunnen worden gemaakt voor winkels of andere voorzieningen.

Een ding is al wel zeker. Een brugverbinding naar de wijk komt er niet. Die vraag lag al een tijdje op tafel, maar niemand lijkt er voor te voelen. Zo’n brug zou ergens in het midden van de onderste groene stippellijn een verbinding kunnen maken over de sloot tussen het Jacobs-complex en de naastgelegen wijk. Omwonenden zijn bang dat er in zo’n geval nog sneller in de wijk zal worden geparkeerd.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×