Met hekken wordt nu voorkomen dat fietsers onder de poort door de stad inrijden en vervolgens aan de andere kant ten val komen omdat daar een trapje naar beneden is. De hekken gaan straks weg, het hoogteverschil wordt kleiner, maar door de poort fietsen blijft verboden. (Foto's: Reanne van Kleef).

Fietsers blijvend geweerd onder Morspoort

De komende tijd wordt de sokkel die afgelopen zomer rond de Morspoort is gemaakt aangepast. Het plateau wordt een stuk lager dan nu het geval is. “Het was ook nooit de bedoeling dat er zo’n enorme vierkante sokkel om de poort zou worden aangelegd,” zegt wethouder Dirkse. “Het was wel de bedoeling dat er een hoogteaccent zou komen, maar dat is niet goed uitgevoerd.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Paul Dirkse over de Morspoort waar fietsers ook in de toekomst niet meer onderdoor mogen fietsen.

Na de herstelwerkzaamheden staat de Morspoort nog steeds op een vierkant plateau, maar dat is meer visueel dan dat er een echte verhoging is. Fietsers zijn onder de poort niet welkom meer en moeten voortaan om de poort heen fietsen. Dat is nu ook zo, maar dat wordt afgedwongen met hekken voor de onderdoorgang. Omdat de sokkel nu veel te hoog is, lopen fietsers anders gevaar om aan de stadszijde van de poort van de tap af te rijden en ten val te komen.

Op het ondoorfietsbaar maken van de Morspoort is al maanden veel kritiek. Onder andere de Historische Vereniging Oud Leiden is fel tegen de afsluiting, omdat een poort nu eenmaal van oudsher de toegang tot de stad vormde en dat nog steeds symboliseert. Die kritiek legt de gemeente dus naast zich neer.

Leiden Politiek morspoort


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×