Het Pesthuiscomplex gaat in de verkoop.

Pesthuis gaat in de verkoop

Als Museum Naturalis eind 2018 het Pesthuiscomplex verlaat, gaat het pand in de verkoop. De rijksoverheid is eigenaar van de gebouwen, maar werkt bij de verkoop samen met de gemeente Leiden die graag zeggenschap wil hebben over het toekomstige gebruik. De twee overheden gaan daarom samen de uitgangspunten voor de herontwikkeling opstellen.

Het huurcontract van Naturalis loopt eigenlijk eind van dit jaar af, maar wordt tijdelijk verlengd. Onder meer omdat de expositie T.rex in Town er nog tot de zomer van 2017 te zien is. Daarna komt er tot eind 2018 een nieuwe tijdelijke expostie.

Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Marleen Damen over de verkoop van het Pesthuiscomplex.

De gemeente wil graag een ontwikkeling die past bij het gebied waar de gebouwen staan. Op de grens van het Leiden Bio Science Park en vlakbij het station Leiden Centraal. Ook is het Pesthuis een rijksmonument en belangrijk cultureel erfgoed voor Leiden. Overigens is één van de opties die onderzocht zal worden de mogelijkheid dat de gemeente Leiden het complex zelf aankoopt. Op die manier kan de gemeente vervolgens zelf beslissen onder welke voorwaarden het doorverkocht wordt. Dat besluit valt begin volgend jaar.

Bij de verkoop wordt overigens niet alleen het carré-gebouw waar Trix nu is ondergebracht verkocht. Het Rijksvastgoedbedrijf wil het gehele complex inclusief alle overige gebouwen en gronden als één geheel van de hand doen.

Leiden Politiek pesthuiscomplex


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×