Vorig jaar spraken voor- en tegenstanders van een echte zwarte piet met elkaar tijdens een avond in het Volkshuis. De kwestie wordt op z'n Leids opgelost met een geleidelijke aanpassing. (Archieffoto: Chris de Waard).

VVD Leiden vraagt garanties veilige sinterklaasintocht

Nog negen nachtjes slapen en dan is het zover. Op zaterdag 19 november komt Sint Nicolaas in Leiden aan. Dat jaarlijkse feestje op de Beestenmarkt moet veilig ook dit jaar veilig verlopen zodat gezinnen volop kunnen genieten van de Sinterklaasintocht in Leiden. Er zijn namelijk demonstraties aangekondigd door zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.

VVD-fractievoorzitter Frederik Zevenbergen wil zeker weten dat hert feest niet verziekt wordt en vroeg in de raadsvergadering daarom aan burgemeester Lenferink die over de veiligheid gaat of het feest gegarandeerd kan worden. In Maassluis wordt de landelijke intocht immers op dezelfde manier behandeld als een risicowedstrijd Ajax-Feijenoord.

Zevenbergen: “De VVD Leiden heeft geen mening over de juiste kleur van de schmink van zwarte piet. We vinden dat het sinterklaasfeest een feest voor kinderen is. Wat we verafschuwen is het feit dat het gebruik van geweld niet wordt uitgesloten. Er is bij de actievoerders begrip voor mensen die met een knuppel komen. Dit kunnen wij nooit accepteren.”

Burgemeester Lenferink gaat er vanuit dat de intocht in Leiden gemoedelijk zal verlopen. “Er is één demonstratie aangekondigd van tegenstanders van Zwarte Piet en dat is ook gewoon mogelijk. Ik ga er van uit dat dat zo verloopt zoals we dat in Leiden gewend zijn. Gemoedelijk dus. De burgemeester beloofde dat de veiligheid is gegarandeerd en dat kinderen en ouders geen last zullen hebben van de protestactie.

Chris de Waard sprak vanmiddag met centrummanager Erwin Roodhart over de intocht in Leiden. Daar horen gewoon zwarte pieten bij. Compleet met roetvegen van hun werk in de schoorsteen. 

In september vorig jaar werd er in het Volkshuis een discussieavond georganiseerd over de figuur ‘zwarte piet’. Daar bleek al snel dat niemand wilde dat er mensen kunnen worden gekwetst door de manier waarop de hulpjes van Sinterklaas zijn geschminkt.

Ook was er wel consensus over geleidelijke verandering van het uiterlijk van piet. Die is ingezet. De pieten in het Huis van Sinterklaas en bij de intocht zullen roetvegen hebben. Witte pieten zoals bij het landelijke Sinterklaasjournaal zijn er in Leiden dit jaar nog niet, maar Roodhart sluit niet uit dat ze er in de toekomst wel komen.

Leiden Politiek Zwarte Piet


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×