Donderdag licht sportwethouder Dirkse de plannen toe om wel een nieuw zwembad en een nieuwe sporthal te bouwen, maar geen nieuwe schaatshal.

Massale steun voor nieuwe schaatshal in Leiden

Het voorstel van de Leidse sportwethouder Paul Dirkse om de nieuwe schaatshal bij Sportpark de Vliet te schrappen en het geld over te hevelen naar het eveneens nieuw te bouwen zwembad en de nieuwe 5 Meihal valt slecht. Niet alleen binnen de Leidse gemeenteraad, maar ook daarbuiten wordt massaal afwijzend gereageerd.

Een petitie om de schaatshal te redden werd binnen een dag al meer dan 1150 keer getekend. Alleen de VVD Leiden lijkt D66-wethouder Dirkse te steunen, maar die partij was altijd al tegen de komst van een nieuwe schaatshal.

Schaatser Jeroen Straathof vreest dat de tijdelijke ijsbaan op de Nieuwe Rijn in de toekomst de enige plek is waar nog kan worden geschaatst in de Leidse regio.

D66-raadslid Aan van der Luit heeft samen met zijn GroenLinks-collega Yvonne van Delft een hele serie vragen gesteld aan het Leidse college. De twee partijen willen duidelijkheid over de kosten van de schaatshal, het nieuwe zwembad en de nieuwe sporthal. In 2012 stelde de Leidse raad de sportnota ‘Verleiden tot Bewegen’ vast waarin bijna 35 miljoen euro werd gereserveerd voor sportaccommodaties.

Chris de Waard sprak met D66-raadslid Aad van der Luit over de schot die het voornemen om de nieuwe schaatshal te schrappen teweeg heeft gebracht.

Ook willen de twee partijen dat er wordt gekeken naar goedkopere alternatieven zodat alle drie de plannen alsnog door kunnen gaan.

Chris de Waard sprak met duoraadslid Maarten Dirkse van de VVD Leiden over het voornemen om geen nieuwe schaatshal te bouwen.

De VVD Leiden steunt de keuze die het college maakt wel. Duoraadslid Maarten Dirkse snapt de keuze die sportwethouder Dirkse maakt goed. Het zwembad trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers, de schaatshal moet het voor haar 110.000 bezoekers voor een groot deel ook van de regio hebben.

Chris de Waard in gesprek met CDA-duoraadslid Julius Terpstra die wil dat de schaatshal wel gebouwd wordt.

Onder de voorstanders van de schaatsbaan ook het CDA. Die partij wil niet alleen dat de plannen voor een nieuwe schaatshal gewoon doorgaan, maar duoraadslid Terpstra pleit ook voor het op korte termijn wegnemen van de onzekerheid bij de schaatsclubs. Hij wil daarom samen met D66, PvdA en GroenLinks in Leiden nog voor de kerst via een motie afdwingen dat het schrappen van de schaatsbaan wordt teruggedraaid. Of hij die partijen inderdaad meekrijgt, wordt in de loop van de komende week duidelijk.

Chris de Waard sprak ook met oud-wereldkampioen Jeroen Straathof die het woord voert namens alle ijsclubs die gebruik maken van de schaatshal.

Schaatser Jeroen Straathof snapt helemaal niets van het Leidse collegebesluit om de schaatshal te schrappen. “We zijn al maanden in gesprek met gemeenten in de regio. Nota bene op verzoek van de gemeente Leiden. niet om geld bij elkaar te krijgen voor een schaatshal, maar om een grotere schaatsbaan mogelijk te maken. Ik weet echt niet wat in hen nu nog moet zeggen.”

Leiden besloot aan het begin van de zomer om een 250 meterbaan te bouwen, maar dat zou 333 meter kunnen worden als de regiogemeenten het verschil zouden betalen. Als eerste gemeente heeft Katwijk laten weten bereid te zijn om mee te betalen als de andere gemeenten dat ook doen. Volgens Straathof wil Katwijk graag een gezamenlijke afspraak met alle regiogemeenten om te kijken hoeveel iedereen bij wil dragen. Het Leidse collegebesluit zet daar een streep door.

Leiden Regio Sport Schaatshal Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×