Wendela van Mens onthulde de plaquette en het straatnaambord. (Foto's: Chris de Waard en Emile van Aelst).

Jeugdliefde Ramses Shaffy onthult plaquette

Sneeuw voor Wendela. Zo heet het lied dat de in 2009 overleden chansonnier Ramses Shaffy schreef voor zijn jeugdliefde Wendela van Mens. De nu 85-jarige Wendela onthulde vanmiddag onder grote belangstelling een plaquette die voortaan herinnert aan de Leidse periode van Shaffy.

Chris de Waard ging naar de onthulling, sprak met een van de organisatoren Peter van der Geer en luisterde naar de zang en het pianospel van Damiaan van Noort.

Een toespraak van Antoinette van de gelijknamige villa, muziek en zang van Damiaan van Noort en de onthulling door Shaffy’s jeugdliefde Wendela waren de ingrediënten van bij bijeenkomst in het Terweepark.

Ramses Shaffy werd in 1933 geboren in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine. Toen zijn moeder, de Poolse gravin Alexandra de Wysocka tuberculose kreeg, kwam Ramses via een tante in Utrecht en kindertehuis Zonneschijn naar Leiden. Daar werd hij opgenomen in het gezin van de Leidse arts Herman Snellen en zijn vrouw Roos. Als Didi Snellen woonde hij van zijn zesde tot zijn achttiende in het Terweepark achter station Leiden Centraal.

Naast de plaquette werd ook een straatnaambord onthuld met daarop Terweepark zoals de huidige Bargelaan tot de jaren 90 heette. Het doodlopende straatje liep destijds uit op de ingang van het oude station Leiden Centraal. (Historische foto’s: Erfgoed Leiden).

Rond de onthulling speelde de Leidse chansonnier Damiaan van Noort piano en zong verschillende liedjes waaronder Sneeuw voor Wendela en Zing, Vecht, Huil, Bid, Lacht, werk en Bewonder.

Cultuur Leiden Ramses Shaffy


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×