Partij voor de Dieren vangt bot met voorstel visverbod

17

Er komt in Leiden geen stadsbreed hengelverbod. Dat bleek gisteravond toen de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid een voorstel van die strekking besprak van de Partij voor de Dieren. De partij wil dat er een einde komt aan het dagelijks mishandelen van dieren op Leids grondgebied, zoals duoraadslid Martine van Schaik de sportvisserij beschrijft. Ze kreeg maar weinig bijval van andere partijen.

Chris de Waard in gesprek met duoraadslid Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren over het voorgestelde stadsbrede hengelverbod.

Van Schaik had een hele serie deskundigen geraadpleegd om het standpunt kracht bij te zetten. Er waren vooraf wetenschappelijke studies aangeleverd waaruit blijkt dat vissen angst, pijn en stress ervaren als ze worden gevangen. Ook volgens de aanwezige insprekers namens de Dierenbescherming en de Stichting Vissenbescherming is dat het geval.

De hengelaars zetten jaarlijks ook enkele honderden schub- en spiegelkarpers uit in de Leidse wateren.

Tegenstanders van het instellen van een visreservaat in heel Leiden lieten ook van zich horen. De Hengelaarsbond Leiden en omgeving stuurde een uitgebreide schriftelijke reactie waarin de bond erop wijst dat vissen in Leiden een zeer populaire sport is. “De club heeft zo’n 4.500 leden die zich niet alleen bezighouden met vissen, maar ook met visstand- en viswaterbeheer”.

Chris de Waard in gesprek met Martijn van der Wouden van Hengelsport Leiden over het voorgestelde stadsbrede hengelverbod.

Eigenaar Martijn van der Wouden van de winkel Hengelsport Leiden was persoonlijk naar de raadscommissie gekomen om op te komen voor zijn belangen. Het runnen van een winkel is hengelsportartikelen wordt immers ingewikkeld in een stad waar niet gevist mag worden. Hij kon met een gerust hart naar huis. Het verbod komt er niet.

Niet alleen wethouder Dirkse van dierenwelzijn ziet niks in een stadsbreed verbod, ook bijna alle andere partijen in de Leidse gemeenteraad voelen er niet voor. GroenLinks en de SP zijn verdeeld en laten bij de raadsbehandeling weten welk standpunt er wordt ingenomen, partijen als VVD en CDA waren ronduit geïrriteerd dat een visverbod nu alweer op de agenda was gezet door de Partij voor de Dieren. Die partij deed dat enkele jaren geleden ook al en in de ogen van de meeste partijen is er sindsdien niets veranderd. Bovendien levert de Partij voor de Dieren geen boter bij de vis”, zo betoogde CDA-raadslid Roeland Storm. “Zonder geld voor handhaving is dit een voorstel voor de bühne.”

Delen

17 reacties

 1. Ach, het was te verwachten dat dat verbod er (nu) niet zou komen. In een wereld waar honden en katten soms bijna doodgeknuffeld worden maar de gruwelijkste dierenmishandelingen in slachthuizen alleen naar buiten komen wanneer een paar helden daartoe bereid zijn, komen vissen al helemaal niet bod. De hengelaar moet zijn plezier hebben, ook al gaat dat en koste van pijn, angst en stress van onschuldige, weerloze wezens. Voor de visser een spel, het dier vecht voor zijn leven.

  • F. Hagedoorn op

   Heeft de bioloog Midas Dekkers dat niet eens gezegd ? Dat als vissen zouden kunnen gillen van de pijn van dat scherpe haakje in de lip, zoals biggen door merg en been krijsen als ze onverdoofd gecastreerd worden of hun krulstaartje wordt afgesneden, er geen visser meer te bekennen valt, op een enkele hobbysadist na wellicht.

 2. goed dat het weer eens aangekaart wordt. vissen voelen pijn ervaren stress, logisch. ga zelf met je kop onder water en laat je longen vollopen. als je het niet kan laten doe het dan svp zonder weerhaakje aan de lijn. zodat vissen zonder verwonding teruggezet worden.

 3. Een Leids burger op

  Toch altijd weer verbazingwekkend om te zien dat sommige PvdD-ers zich precies menen te kunnen voorstellen hoe zo’n gevangen vis zich zou moeten voelen.
  Het gebeurt ook wel eens dat vissen mensen “vangen” hoor. Denk aan haaien e.d. Zou de PvdD zich ook zo goed kunnen invoelen hoe die mensen zich dan zouden voelen?

  De vis moet gewoon zijn eigen verantwoordelijkheid nemen en niet kiezen om in het haakje te bijten toch? Misschien moet de PvdD dat de vis nog even leren. 🙂

  “Partij voor Dieren vangt bot.” Nou, als de PvdD dan genoeg bot heeft gevangen moet ze daarna wel boter bij de vis leveren natuurlijk. 🙂

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.