Ronald Knappers in de Week van Leiden

Op zondagavond is de komende zes weken de Week van Leiden te horen, waarin IJsbrand Terpstra een zestal Leidenaren in de studio van Sleutelstad ontvangt. In het uur van de Week van Leiden staat de gast centraal en gaat het over beroep, vrije tijd en natuurlijk over (de activiteiten in) de stad. Deze week was architect Ronald Knappers te gast, een geboren en getogen Leidenaar die met zijn diverse ontwerpen een persoonlijke stempel op de stad heeft gedrukt.

Begin volgend jaar betrekt Ronald Knappers met zijn collega’s van VVKH als een van de eersten de Meelfabriek, waar op dit moment woningen, kantoorruimtes en een hotel worden gerealiseerd. Als architect vindt hij het belangrijk om een signaal af te geven en te laten zien dat zo’n belangrijke plek in Leiden een nieuwe toekomst verdient. De ruimte wordt ingericht door de architecten zelf, zo legde hij tijdens het interview uit.

Parkeergarage onder de Garenmarkt

Omgeving
Als architect heeft Knappers de ontwerpen gemaakt voor onder andere de parkeergarage aan de Garenmarkt, de herontwikkeling van het verpleegtehuis aan het Plantsoen 1 – 3 en de nieuwbouw aan de Diamantlaan. Op die manier heeft hij de stad op diverse plekken van interessante architectuur voorzien. Het leukste vindt hij daarbij als hij iets kan maken dat in verhouding staat met de omgeving, omdat dat een extra uitdaging oplevert.

Internationale aandacht
Een goed voorbeeld van een project dat volledig is opgegaan in de omgeving, is Villa Meijendel dat recent in de Wassenaarse duinen is gebouwd. Door de keuze voor materiaal, ligging en omgeving gaat de villa nu voor een deel op in de duinen en past goed in de natuurrijke omgeving. Daarnaast besloot Knappers tijdens het ontwerpen in overleg met de opdrachtgever dat alles aan de villa speciaal zou worden, waardoor het gebouw nu internationale aandacht krijgt.

Wielrennen
Naast dat het over zijn beroep als architect ging, vertelde Knappers ook over zijn wielren-hobby en blikte hij vooruit op zijn reis naar Ierland, waar hij zich al druk op aan het voorbereiden is. Tijdens die reis gaat het dan wel weer over architectuur, omdat Knappers zich met een groep vrienden heeft voorgenomen om wereldwijd zoveel mogelijk soorten architectuur te bekijken.

IJsbrand Terpstra in gesprek met Ronald Knappers in de Week van Leiden.

Advertentie

Interview Leiden De week van Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×