Jeroen Windmeijer in de Week van Leiden

Elke zondagavond ontvangt IJsbrand Terpstra een Leidenaar in de Week van Leiden: een uur waarin de gast centraal staat en het gaat over beroep, vrije tijd en natuurlijk over (de activiteiten in) de stad. Deze week was Jeroen Windmeijer te gast, godsdienstleraar op het Visser ’t Hooft Lyceum en schrijver van Het Pauluslabyrint en De bekentenissen van Petrus.

Leidse Dan Brown

Jeroen Windmeijer leest voor uit zijn boek

Sinds het verschijnen van zijn debuut De bekentenissen van Petrus wordt Windmeijer ook wel ‘de Leidse Dan Brown’ genoemd, omdat de thematiek van hun boeken dezelfde is. In zijn boeken neemt Windmeijer de lezer mee op mystieke avonturen door de stad Leiden, waarbij spannende achtervolgingen niet worden geschuwd. Hoofdpersonen zijn archeoloog Peter de Haan en zijn studente Judith Cherev, die in Het Pauluslabyrint een ondergronds gangenstelsel in Leiden ontdekken. Tijdens de uitzending las Jeroen Windmeijer een stukje voor en nam hij ons mee in zijn schrijverswereld.

Godsdienst

Religie speelt in al zijn boeken een belangrijke rol. Dat is niet verwonderlijk, aangezien Windmeijer nog steeds vier dagen per week als godsdienstleraar op een middelbare school werkt. Daar probeert hij zijn leerlingen op een eigentijdse manier in contact te brengen met het religieuze. ‘Je kunt er niet omheen dat religie in de wereld een ongelooflijk belangrijke rol speelt’, legde Windmeijer tijdens de uitzending uit. ‘Als je de krant leest zou je soms zelfs de helft niet begrijpen als je niks van religie weet.’ Overigens is Windmeijer van plan om vanaf volgend jaar een dag minder te gaan werken, zodat hij meer kan gaan schrijven.

Pilgrim Fathers

Nog voordat hij aan zijn tweede boek begonnen was, kreeg Windmeijer van zijn uitgever HarperCollins namelijk al een contract voor nog twee boeken. Het eerstvolgende boek, het derde in zijn Leidse trilogie, begint wederom in Leiden, maar daarin zal Peter de Haan gedurende het boek naar Amerika gaan. De reden: zijn reis in de voetsporen van de Pilgrim Fathers, die bijna 400 jaar geleden uit Leiden vertrokken. Die thematiek is niet voor niets gekozen: over twee jaar worden de Pilgrim Fathers in Amerika groots herdacht en daar hoopt Windmeijer met zijn boek een graantje van mee te pikken.

Verfilming

Alle aandacht voor de boeken van Windmeijer is niet onopgemerkt gebleven. Naast dat Het Pauluslabyrint een Engelse vertaling krijgt en Windmeijer recent vanuit Tsjechië benaderd werd voor een vertaling van De bekentenissen van Petrus, wordt er inmiddels ook gesproken over een verfilming van zijn eerste boek. Daarover is Windmeijer door filmproducent Paul Ruven benaderd. Op dit moment wordt gekeken naar het draagvlak in Leiden, zodat eventuele opnames in 2018 of 2019 plaats kunnen gaan vinden. De belangrijkste vraag is of er genoeg geld zal zijn, maar daar is ook Windmeijer hard voor aan het lobbyen.

IJsbrand Terpstra in gesprek met Jeroen Windmeijer in de Week van Leiden.

Eerder in de Week van Leiden:
Voorzitter van Minerva Lucia Aerden (30 april)
Event manager Trudy Kwik (23 april)
Architect Ronald Knappers (16 april 2017)

 

Advertentie

Interview Leiden De week van Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×