Zestig leerlingen van de Haanstraschool aan het Rapenburg vroegen vanmorgen aandacht voor de verkeersveiligheid rond de school. (Foto's: Chris de Waard).

Leerlingen Haanstraschool in optocht naar stadhuis voor meer verkeersveiligheid

Zo’n zestig leerlingen van de Haanstraschool aan het Rapenburg trokken vanmorgen in optocht naar het stadhuis. Daar werden ze in de raadzaal opgewacht door wethouder Robert Strijk van verkeer. Die kreeg een hele serie wensen van de kinderen op het gebied van de verkeersveiligheid rond hun school.

Chris de Waard ging vanmorgen al vroeg naar de Haanstraschool en liep mee naar het stadhuis. Hij sprak met enkele leerlingen, schooldirecteur Brian Groot en met wethouder Robert Strijk.

Schooldirecteur Brian Groot hoefde zelf niet zo veel te doen. De leerlingen hadden, wel met zijn hulp, van tevoren een betoog geschreven. Twee van hen lazen het voor. Ook kreeg Strijk ingezamelde handtekeningen overhandigd en was er een heus Robert Strijklied gemaakt waarin ook een oproep voor meer verkeersveiligheid was verwerkt.

De lijst met wensen op het gebied van verkeersveiligheid die de leerlingen en docenten van de Haanstraschool hebben is lang. Een hek tussen de straat en de stoep, een paal die op bepaalde tijden omhoog kan om het autoverkeer te weren, een 15 kilometerzone, een vrachtwagenverbod en een verkeersdrempel voor de school.

Strijk heeft in het verleden, onder andere door de politie, al laten kijken hoe het met de verkeersveiligheid rond de school is gesteld. Uit die waarnemingen kwam dat niet zozeer vrachtwagens een probleem vormen, die minderen hun snelheid namelijk wel, maar fietsers die overal tussendoor schieten. In een verbod ziet hij dan ook niet veel, dat levert elders weer problemen op als vrachtwagens dan noodgedwongen achteruit moeten gaan rijden.

Strijk hoorde alle wensen aan en beloofde de verkeerssituatie nog eens goed te gaan bekijken. In oktober gaat hij bij de school langs om te vertellen welke maatregelen er genomen zullen worden om de veiligheid te verbeteren. “Dat komt dan goed uit,” vond schooldirecteur Groot. “In oktober bestaan we namelijk 150 jaar dus een mooi cadeau is welkom.”

Lied verkeersveiligheid Haanstraschool

1.
Auto’s, busjes brommers razen
Langs de gracht en onze school
En het blijft maar iedereen verbazen
Waar is de gemeente, gemeente, gemeente?

Kom nou, kom nou, Robert Strijk,
Veiligheid in deze wijk 2x
’t is tijd, pssst, tsss, yeah!

2.
Voor de Haanstra staan nu paaltjes
In de kleuren rood en wit
Wat wij willen is een hek
Voor de uitrit, uitrit, uitrit

Kom nou, kom nou, Robert Strijk,
Veiligheid in deze wijk 2x
’t is tijd, pssst, tsss, yeah!

3.
Met dit lied willen we vragen
Iets te doen aan dat verkeer
En als je dat echt gaat lukken
Ben je voor ons zo’n peer, peer, peer

Dank je, dank je Robert Strijk
Voor de veiligheid in deze wijk 2x
Bedankt, pssst, tsss, yeah!

Leiden Onderwijs Politiek Verkeerssituatie Haanstraschool


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×