Een pony die volgens de waarneming van Animals Today gestrest was tijdens de paardenmarkt van afgelopen zaterdag. (Foto: Emile van Aelst).

Voorschotense paardenmarkt onder vuur bij dierenrechtenactivisten

De dierenrechtenwebsite Animals Today heeft geen goed woord over voor de Voorschotense Paardenmarkt die afgelopen weekeinde werd gehouden. Volgens de website die is voortgekomen uit de in 2009 opgerichte omroepvereniging Piep! was er sprake van een hele serie overtredingen.

De website maakt melding van gebrek aan water voor de dieren, te korte touwen waarvoor de paarden niet konden gaan liggen, te weinig ruimte tussen de paarden waardoor ze elkaar trapten, gebrek aan schuilmogelijkheden en paarden met verwondingen.

“Gemeenten moeten stoppen met het afgeven van dit soort vergunningen en deze dierenmishandelingen in de vorm van paardenmarkten moeten zo gauw als mogelijk verboden worden,” aldus de website die ook een compliment uitdeelt: “Het enige positieve was dat er op de markt drie mensen van de politie aanwezig waren, waarvan één zich duidelijk om de paarden bekommerde.”

De Voorschotense burgemeester Bouvy laat weten dat het welzijn van de paarden en pony’s tijdens de jaarlijkse paardenmarkt in Voorschoten goed in de gaten wordt gehouden: “Dat is uiteraard van belang. Als de dieren de markt opkomen wordt hun fysieke conditie gecontroleerd. Ook worden door de arts kwetsuren bekeken en is hij daar waar nodig opgetreden. Na de controle krijgt een paard een markering. Dit jaar gebeurde dat door de hoef te markeren met de kleur blauw, zodat het voor iedereen duidelijk is dat het dier gecontroleerd is. Ook de (dieren)politie was aanwezig om controles te houden.”

Voor zover de burgemeester weet zijn er op de paardenmarkt geen proces-verbalen uitgedeeld. “Goede omgang met dieren staat wat mij betreft voorop. Daarom is in goed overleg met de organisatie ook besloten om een paardenshow die voor ’s avonds gepland stond af te lasten vanwege zeer zware onweersbuien.”

Bouvy wil de ervaringen van Animals Today wel meenemen bij de evaluatie van de paardenmarkt. “De gemaakte foto’s en filmpjes van bijvoorbeeld twee geschaafde paardenbenen zijn natuurlijk niet leuk. Ik zal in ieder geval de waarnemingen meenemen in de evaluatie die we met de organisatie houden, zodat we voor volgend jaar verbeteringen kunnen aanbrengen. Bijvoorbeeeld het nadrukkelijker aanbieden van aanwezig hooi en water voor de dieren,”

Het organiserende Comité Paardenmarkt Voorschoten kon nog niet reageren.

Politiek Voorschoten paardenmarkt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×