Ook GroenLinks Voorschoten wil meer aandacht dierenwelzijn op paardenmarkt

4

Naar aanleiding van berichtgeving, onder andere via Sleutelstad, rond vermeende misstanden op de paardenmarkt van 29 juli in Voorschoten, heeft nu ook de fractie van GroenLinks Voorschoten aandacht gevraagd voor het dierenwelzijn. Eerder deed ook de statenfractie van de Partij voor de Dieren dat al.

Het Voorschotense GroenLinks-raadslid Fer von der Assen heeft de college van burgemeester en wethouders gevraagd om in overleg te treden met de organisatie Animals Today. Die toonde zich na afloop van de markt bezorgd over de gang van zaken op de paardenmarkt van Voorschoten en riep op tot een verbod van dergelijke markten. GroenLinks hoopt dat overleg tussen gemeente en Animals Today kan leiden tot verbeteringen op het vlak van dierenwelzijn op toekomstige paardenmarkten.

Burgemeester Bouvy van Voorschoten zei eerder al tegen Sleutelstad dat er voor zover ze weet geen overtredingen op de paardenmarkt zijn vastgesteld. Wel beloofde ze de opmerkingen van Animals Today mee te nemen bij de evaluatie van de paardenmarkt. “Dan kunnen we voor volgend jaar verbeteringen aanbrengen. Bijvoorbeeld het nadrukkelijker aanbieden van aanwezig hooi en water voor de dieren,” aldus de burgemeester. GroenLinks heeft nu gervraagd of de gemeenteraad geïnformeerd kan worden over die evaluatie en eventueel te treffen maatregelen.  De evaluatie wordt komende maand gehouden.

Delen

4 reacties

 1. Ritueel slachten

  GroenLinks wil een balans tussen dierenwelzijn en respect voor religieuze gebruiken bij de slacht. Dieren die zonder verdoving geslacht worden kunnen onnodig lijden ondervinden. Dit lijden moet zo veel mogelijk worden beperkt. Tegelijkertijd is het voor GroenLinks erg belangrijk om de rechten van minderheden te beschermen. Daarbij hoort het recht om de voorschriften van een geloof te volgen, ook als anderen dat niet begrijpen of waarderen.
  [https://groenlinks.nl/standpunten/ritueel-slachten]

  Zolang je sprookjesboek maar uit de Levant komt mag je aan de hand daarvan dieren doodmartelen met de instemming van deze soosjalistiese partij. Een locale traditie, afkomstig uit de 13e eeuw, moet natuurlijk zo snel mogelijk kapot worden gemaakt.

  Ik wacht nog op het bezwaar tegen de aanwezigheid van witte paarden op deze markt.

  • john verbiest op

   Is het veroorzaken van dierenleed op de markt een 13e eeuwse traditie? Dan wordt het tijd dat Voorschoten met de tijd mee gaat en de huidige regels ten aanzien van dierenwelzijn gaat implementeren, want dat is de traditie van de huidige wetgeving! Er zijn wel degelijk strafbare feiten geconstateerd maar de mensen zijn te bang voor de eigenaren van deze dieren om ze aan te geven d,w,z, dat er geen sprake van traditie is maar terreur. Onwetendheid is de eerste stap naar onverschilligheid die leid naar gedogen en rechteloosheid. De lokale politiek evalueert en de daarvoor aangewezen instanties en toevallige dierenactivisten gaan controleren zodra er weer een markt is of deze politiek zijn werk goed uitvoert volgens de huidige wetgeving en niet die van ruim 700 jaar geleden.

   • Constante nonsens verspreiden is de tactiek van jullie soort!
    ‘Er zijn wel degelijk strafbare feiten geconstateerd …’ Dit is niet waar sukkel. De burgemeester heeft het een en ander adequaat weersproken. Om dan daarna weer dezelfde BS te komen via een ander kanaal (maar door dezelfde mensen) is alleen maar om te irriteren.
    Veel geluk in jullie toekomstige weg-met-ons-samenleving.

 2. Een Leids burger op

  “Daarbij hoort het recht om de voorschriften van een geloof te volgen, ook als anderen dat niet begrijpen of waarderen. In overleg met joodse en ISlamitische gemeenschappen wil GroenLinks daarom dierenwelzijn bij de rituele slacht verbeteren. Dit moet gebeuren met strakkere regels en beter toezicht.”
  https://groenlinks.nl/standpunten/ritueel-slachten
  Nou al staan er 10 sLinksGroeners bij zo’n rituele slacht te kijken of “toezicht” te houden: het lijden voor het dier wordt daar echt niet minder om hoor. IS het niet?
  Het is op zijn minst wel vreemd dat enerzijds GL zich zorgen maakt over het dierenwelzijn op zo’n paardenmarkt maar anderzijds ritueel slachten toch wel wil blijven toestaan.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline