(Foto's: Reanne van Kleef).

Leidse basisschoolkinderen adviseren gemeente tijdens 'Aan Tafel!'

Jongerenplatform King for a Day organiseerde woensdagmiddag samen met Resto van Harte voor de tweede keer het evenement ‘Aan Tafel!’. Daarbij gingen 42 Leidse kinderen van verschillende basisscholen met elkaar én met Leidse raadsleden, wethouders en de burgemeester in gesprek over verschillende actuele onderwerpen. Ook bereidde ze zelf een driegangendiner dat werd opgediend in de Trouwzaal van het stadhuis.

Reanne van Kleef sprak met de organisatie, meerdere leerlingen en politici die aanwezig waren bij Aan Tafel! van King for a Day.

De thema’s werden van te voren bedacht door de kinderen zelf maar ook door de raadsleden. De onderwerpen die aan bod kwamen waren de overgang naar de middelbare school, duurzaamheid, in contact komen met andere kinderen en buitenschoolse activiteiten zoals sport.

Een thema dat veel kinderen bezighield was ‘duurzaamheid’. Eén van de ideeën was een opruimdag waarbij iedereen zou meehelpen de stad weer schoon te maken. De burgemeester zou deze dag dan kunnen organiseren. Bij het onderwerp sport zouden de kinderen graag zien dat niet meer alle sportwedstrijden op hetzelfde moment, vaak zaterdagmiddag, zijn. Dan zouden kinderen die meer sporten doen ook aan alle wedstrijden mee kunnen doen. Veel raadsleden en ook sportwethouder Paul Dirkse vonden dat een erg goed idee.

De leerlingen vonden het erg spannend en leuk dat ze zelf met de raadsleden, wethouders en burgemeester mochten praten. Naast de uitgekozen thema’s mochten ze alles vragen wat ze wilden weten. Het groepje dat bij wethouder Robbert Strijk aan tafel zat was zelfs even ‘kwijt’. Zij kregen nog even snel een rondleiding in zijn werkkamer en mochten zien waar het college beslissingen over de stad neemt. CDA-raadslid Klaas de Vries kreeg de vraag hoeveel de minister-president verdient. Natuurlijk moest er ook uitgerekend worden hoeveel dat dan per maand en per dag was. Ook de burgemeester kreeg nog een belangrijke vraag: wat smeert hij op zijn brood als hij naar zijn werk gaat? Helaas moest de burgemeester iets eerder weg, dus het antwoord op die vraag is hij de leerlingen nog verschuldigd.

Zowel de organisatie, als de kinderen en aanwezige politici waren na afloop erg enthousiast over het evenement en de manier waarop ze met elkaar in contact zijn gekomen.

Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek King for a day


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×