Dak Jûh verplaatst naar Kaasmarkt

49

Het feest dat op 2 en 3 oktober zou plaatsvinden op het dak van parkeergarage Hoogvliet gaat in gewijzigde vorm toch door. Niet op een dak maar op een parkeerplaats. Zodra de deelnemers aan de Taptoe de Kaasmarkt op 2 oktober hebben verlaten, wordt het plein overgenomen door de organisatie van het feest dat om 20.00 uur begint en tot 2.00 uur doorgaat. De tweede dag, het feest op 3 oktober, komt te vervallen.

Dak Jûh werd goed ontvangen en ook organisatoren Koen ten Haken en Trudy Kwik waren laaiend enthousiast over de mogelijkheid voor een flink feest op het dak van parkeergarage Hoogvliet aan de Korevaarstraat. Prima plek, vlak naast de Garenmarkt waar in andere jaren duizenden mensen dansen en hossen tijdens de viering van Leidens Ontzet. Dat laatste is precies de bottleneck gebleken. Op het dak kunnen en mogen 1500 mensen. Maar de constructie is niet gebouwd op een hossende menigte van die omvang.

Gisteren vond koortsachtig overleg plaats tussen organisatie en gemeente. Ook burgemeester Lenferink was er veel aan gelegen om een alternatief te vinden voor Dak Jûh. Het feestterrein rond de Nieuwe Rijn is vooral op de avond van 2 oktober helemaal vol. Zonder feest op de Garenmarkt werd gevreesd dat er nog duizenden feestvierders die kant op zouden willen met alle gevolgen voor de openbare orde van dien.

De enige beschikbare plek in de buurt van de Nieuwe Rijn die ook groot genoeg is, is de Kaasmarkt. Dat plein is op 2 oktober toch al autovrij gemaakt voor het opstellen van de deelnemers aan de taptoe, dus kon er snel geschakeld worden. De organisatie meldt dat de omwonenden van de Kaasmarkt hedenmorgen per brief zijn geïnformeerd en dat de eerste positieve reacties reeds zijn ontvangen.

Delen
Proef de Zomer bij Sligro Leiden

49 reacties

  • In een parkeergarage worden over het algemeen auto’s geparkeerd, wel tegen betaling natuurlijk.

 1. De informele contacten tussen mevr. Kwik en enkele gemeente-ambtenaren en -bestuurders mogen wel eens nader worden bekeken.

 2. Goed plan Ursula! De parkeergarage op de Lammermarkt wordt toch al niet gebruikt ivm de kermis. Wij hebben iig zojuist via email de heer Lenferink laten weten wat we ervan vinden dat het nu zomaar naar de Kaasmarkt verplaatst wordt. Ook weer een hoop overlast voor omwonenden. Kaasmarkt wordt helemaal ingesloten door huizen dus alles dreunt dan weer lekker overal doorheen. En dat tot 2 uur ’s nachts. Misschien zo’n activiteit eens voor de deur van bestuurders doen? En zoals Marcellus ook aangeeft…die informele contacten mogen idd weleens nader bekeken worden.

 3. Vraag 1: Hoe kan het dat het zo lang duurt voor iemand bedenkt dat het dak dit niet aankan? Lijkt me de eerste vraag als je een groot evenement op een dak wilt organiseren. Heeft de afdeling van de gemeente die hierover gaat – na het debacle met de vergunningen van Leiden Culinair recent – weer zitten slapen?
  Vraag 2: Waarom moet dit op maandagavond/nacht tot 2 uur duren. Voor de boel stil is en weg is, is het drie uur/half vier. Ik moet gewoon ’s morgens weer op en naar m’n werk. En er wonen hier genoeg andere “normale” mensen, oud, jong, gezinnen etc. die niet tot diep in de nacht behoefte hebben aan weer een pak herrie. En na 9 dagen herrie met Leiden Culinair recent, ben ik er wel een beetje klaar mee. Het zou allemaal eenmalig zijn op de Kaasmarkt. Een man een man, een woord een woord. Blijkbaar niet.
  Vraag 3: Kunnen de betrokken buurtverenigingen niet eens naar de rechter stappen – om gezien de termijn nu desnoods achteraf – objectief te laten toetsen of dit allemaal wel is toegestaan?Ik kan me niet voorstellen dat dit allemaal conform de regels is. Tijd voor wat WOB-jes wellicht ook? En mijn decibelmeter.
  Vraag 4: Positieve reacties van wie? De gemeente-ambtenaren? De organisatie? Roepen dat er positieve reacties zijn zonder bronvermelding en is wel erg Trumpiaans. Best party ever I tell you, only positive reactions. From everyone. Tuurlijk.

  • Voor wat betreft vraag 2 ben ik het met u eens. Doorgaan tot 2 uur is absurd. Hier hebben de omwonenden het gelijk aan hun kant. Probeer als nog met de gemeente in gesprek te geraken. Misschien valt er nog iets te repareren.

   • Voor Quetzal: Zie reacties verderop. Er is vandaag een gesprek geweest met de burgemeester. Hij gaat in beraad.

 4. Helemaal eens met Sjaak. De verschillende afdelingen van de gemeente doen altijd wat ze zelf willen. Ze luisteren nooit naar omwonenden/de “gewone” burger. Drukken altijd hun eigen zin door ook al hebben ze ooit anders beloofd. Weten zich ook altijd overal uit te kletsen. Daar hebben wij genoeg voorbeelden van. Er wordt absoluut geen rekening gehouden met mensen waar de wekker gewoon weer om half 6 afloopt. Laat de gemeente die mensen maar een hotel aanbieden buiten het feestgebied dan tonen ze nog iets van goede wil richting buurtbewoners die deze herrie niet voor hun deur willen.
  Men kan vandaag het gesprek aangaan met de burgemeester maar we vragen ons af of dat zin heeft….

 5. Gesprek geweest. Huidige versie vergunning zegt niveau 3. Harder kan niet (Culinair had 2a, da’s net te doen). Burgemeester ging zich beraden. En net als bij Culinair weer hetzelfde gehannes met parkeervergunningen.
  Mijn persoonlijke mening: gemeente en raad willen de Leidse binnenstad zo snel mogelijk omvormen in een soort Leidseplein. Regels en bestuurlijk fatsoen zijn daar ondergeschikt aan. En ondertussen doen we via bijeenkomsten als vanavond net alsof de mening van de burger telt. Ach, er wonen ook mensen. Jammer dan.

 6. Ik kon helaas niet bij dat gesprek zijn; ik had helaas andere verplichtingen. Maar ja Sjaak…zo gaat het altijd. Mening van de gewone burgers telt totaal niet. En omwonenden tegemoet komen is ijdele hoop. Stel je voor dat de gemeente eens nee zou zeggen tegen zo’n organiserend bedrijf. Voor degenen die het nog niet weten: in de brief van gisteren stond verboden te parkeren op de Kaasmarkt vanaf maandagochtend 8 uur. Vanmiddag zijn er stickers op de borden geplakt: verboden vanaf 7 uur…Was het ook niet zo bij Leiden culinair dat vergunninghouders niet in de Haarlemmerstraat garage konden…want veel te vol. En nu kan dat opeens wel terwijl nu de Lammermarktgarage dicht is? Onbegrijpelijk allemaal. Heeft de burgemeester nog gezegd wanneer hij zich beraden heeft? Van de week met het bedrijf van Kwik en co kon dat iig heel snel dus moet nu ook geen probleem zijn lijkt mij.

 7. Inmiddels bekend dat het niveau 3 blijft. (Anders is men bang dat er te weinig bezoekers komen). Er wordt onderzocht of omwonenden op kosten van de gemeente naar een hotel mogen want we worden maandag de wijk uitgeblazen (en we hadden all het gebonk van kermis en de omgeving van Annie’s). Bar blijft open tot 3 uur trouwens en daarna mogen ze gelijk gaan afbreken. Bijna 24 uur constante herrie dus midden in een woonwijk.
  En ook het gerommel met parkeren – net als bij Culinair – is er weer. Vandaag weer een (tweede) brief van gemeente met een parkeerpas. Heb er nu twee. Die van vandaag echter bevat de tekst Morspoortgarage terwijl de brief alleen spreekt over Haarlemmerstraatgarage. Brief verwijst naar P1 voor vragen. Die nemen niet op. Geen nummer van de gemeente.
  Is de pas van gister nou nog geldig? Moet ik naar de Morspoort om te parkeren?
  Prutsers.

 8. Hoi Sjaak, dat is dan weer goed meedenken door de gemeente….Daar werken zeker mensen die heel goed tegen herrie kunnen. Ze snappen ook niet dat je ook leuke activiteiten kunt organiseren die niet zo’n herrie veroorzaken. Laat ze omwonenden maar snel de kosten van een hotel buiten het feestgebied vergoeden. Is goedkoper dan straks jarenlang alle ziektekosten van gehoorbeschadigingen te moeten betalen. Wij hebben idd ook vandaag nu nog weer een brief gekregen met een pasje voor de morspoortgarage. Snap het ook allemaal niet meer.
  Hoe ben jij btw aan de nieuwe info in je laatste bericht gekomen?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline