De Kaasmarkt wordt op de avond van 2 oktober omgetoverd tot feestterrein. Daarmee wordt de Nieuwe Rijn ontlast nu de Garenmarkt niet beschikbaar is. (Foto: Chris de Waard).

Dak Jûh verplaatst naar Kaasmarkt

Het feest dat op 2 en 3 oktober zou plaatsvinden op het dak van parkeergarage Hoogvliet gaat in gewijzigde vorm toch door. Niet op een dak maar op een parkeerplaats. Zodra de deelnemers aan de Taptoe de Kaasmarkt op 2 oktober hebben verlaten, wordt het plein overgenomen door de organisatie van het feest dat om 20.00 uur begint en tot 2.00 uur doorgaat. De tweede dag, het feest op 3 oktober, komt te vervallen.

Dak Jûh werd goed ontvangen en ook organisatoren Koen ten Haken en Trudy Kwik waren laaiend enthousiast over de mogelijkheid voor een flink feest op het dak van parkeergarage Hoogvliet aan de Korevaarstraat. Prima plek, vlak naast de Garenmarkt waar in andere jaren duizenden mensen dansen en hossen tijdens de viering van Leidens Ontzet. Dat laatste is precies de bottleneck gebleken. Op het dak kunnen en mogen 1500 mensen. Maar de constructie is niet gebouwd op een hossende menigte van die omvang.

Gisteren vond koortsachtig overleg plaats tussen organisatie en gemeente. Ook burgemeester Lenferink was er veel aan gelegen om een alternatief te vinden voor Dak Jûh. Het feestterrein rond de Nieuwe Rijn is vooral op de avond van 2 oktober helemaal vol. Zonder feest op de Garenmarkt werd gevreesd dat er nog duizenden feestvierders die kant op zouden willen met alle gevolgen voor de openbare orde van dien.

De enige beschikbare plek in de buurt van de Nieuwe Rijn die ook groot genoeg is, is de Kaasmarkt. Dat plein is op 2 oktober toch al autovrij gemaakt voor het opstellen van de deelnemers aan de taptoe, dus kon er snel geschakeld worden. De organisatie meldt dat de omwonenden van de Kaasmarkt hedenmorgen per brief zijn geïnformeerd en dat de eerste positieve reacties reeds zijn ontvangen.

Cultuur Leiden Politiek dakjuh


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×