Leiden verwerft artistieke nalatenschap Jan Wolkers

8

Museum De Lakenhal en de Universitaire Bibliotheken Leiden hebben de nalatenschap van Jan Wolkers (1925-2007) voor Leiden verworven. De wens van de schrijver en kunstenaar en zijn echtgenote Karina om de collectie in Leiden onder te brengen is hiermee in vervulling gaan. Door deze verwerving blijft het werk van een van Nederlands belangrijkste en meest veelzijdige kunstenaars van na de Tweede Wereldoorlog behouden en beschikbaar voor expositie, onderwijs en onderzoek.

Deze diashow vereist JavaScript.

Persoonlijk en literair archief
De door de Universitaire Bibliotheken Leiden verworven nalatenschap omvat het literaire en persoonlijke archief van Wolkers, die bestaat uit vele honderden stukken zoals brieven, dagboeken, familiefoto’s, aantekeningen, typoscripten, drukproeven en nog veel meer. Een belangrijk deel van het materiaal is gerelateerd aan literair werk als Kort Amerikaans, Een roos van vlees, Terug naar Oegstgeest, De walgvogel, De doodshoofdvlinder en de vroege verhalenbundels. Daarnaast zijn er brieven en documenten rond opdrachten voor beeldend werk en rond de verfilming van Turks fruit en andere romans. Verder zijn er circa 220 tekeningen, waaronder alle vroege zelfportretten, dier- en plantenstudies, landschappen, modeltekeningen, tekeningen in relatie tot beeldhouwwerken en selectie uit Wolkers’ late aquarellen.

18 beeldende werken
Wolkers is in de collectie van Museum De Lakenhal op dit moment spaarzaam vertegenwoordigd met drie werken. Dat verandert door de verwerving van een representatieve selectie van achttien beeldende werken. Het betreft onder meer Wolkers’ vroegste figuratieve werk, de geometrisch-materiële reliëfs van begin jaren zestig, de meer conceptuele, experimentele assemblages van de jaren zeventig en het eerste ‘lichtschilderij’ (1988).

Wolkers-biograaf Onno Blom vertelt aan (toenmalig) minister Jet Bussemaker over het werk van Wolkers tijdens de Wolkersweken die een jaar geleden werden gehouden in Oegstgeest. Onderdeel daarvan was een expositie op Kasteel Oud Poelgeest. (Foto: Chris de Waard).

Leiden
Wolkers werd in Oegstgeest geboren en bracht daar zijn jeugd door. Als tiener legde hij, op zijn zwerftochten door de omgeving, de natuur in en rondom Leiden vast in tekeningen, aquarellen en eerste schilderijen. Zijn gereformeerde opvoeding en zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bepalend geweest voor zijn ontwikkeling, evenals de culturele rijkdom van Leiden. In zijn jonge jaren kwam Wolkers vanuit Oegstgeest naar de stad die voor hem een vrijhaven was.

De verwerving van de nalatenschap van Jan Wolkers is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Karina Wolkers, Mondriaan Fonds, Vereniging Rembrandt, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Leiden, Vrienden Universitaire Bibliotheken Leiden, Leids Universiteits Fonds en Stichting Zabawas.

Website Wolkers in Leiden
Vandaag wordt ook de nieuwe Wolkers-website www.wolkersinleiden.nl officieel gelanceerd. Tijdens een persconferentie in het Leidse stadhuis worden de plannen voor Wolkers-activiteiten voor 2019 bekend gemaakt.

Delen

8 reacties

 1. Frank Borst

  Wat een ramp, die Jan word nooit meer gelezen, wat zijn kunst bestreft was niet echt geweldig. Pulpopulair mis koop van een overtijdse oude vrouw.

  • Zeur niet zo op

   Knap hoor, Frank Borst, dat scheutje vrouwenhaat gemixt bij uw expertoordeel. U verklaart uzelf kunstenaar, geloof ik, dus niemand kan u ervan beschuldigen spitsburger te zijn. Hoewel die tegenstelling in mijn vorige zin misschien een 60s/70s-vooringenomenheid verraadt, de tijd dat iedereen van alles produceerde wat mijn ‘kleinzoon van vier’ beter kan. Maar qua vrouwvijandigheid bent u van alle tijden. Wijd er eens een werk aan. Van koeienstront.

 2. Wat goed dat er kunst van Wolkers in Leiden blijft. Zijn boeken waren erg tijdgebonden, die leest inderdaad niemand meer. Maar zijn beeldende kunst vind ik zeer fraai/boeiend en is vaak geïnspireerd op Leiden en omgeving

  • Dat is nog maar de vraag, of Jan Wokers door niemand meer gelezen wordt omdat zijn boeken tijdgebonden zijn. Wat denkt u van de Max Havelaar bijvoorbeeld?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline