Speerpunten in de komende campagne zijn voor Sloos onder meer het terrassenbeleid en meer anti-rookmaatregelen. (Archieffoto: Rolf Eijgenraam).

Daan Sloos opnieuw lijsttrekker voor Leefbaar Leiden

Daan Sloos, het langst zittende lid van de Leidse gemeenteraad, plakt er nog eens een periode van vier jaar achteraan. Althans, als zijn partij Leefbaar Leiden in maart volgend jaar voldoende stemmen haalt voor tenminste één zetel. Sloos is voor die verkiezingen lijsttrekker.

Chris de Waard in gesprek met Daan Sloos die nog vier jaar door wil als fractievoorzitter van Leefbaar Leiden.

“Nu Leefbaar Leiden de enige partij in de Leidse gemeenteraad is die tegen fusie met andere gemeenten is en ook tegen verregaande regionale samenwerking voel ik me verplicht mij weer een termijn beschikbaar te stellen voor de
gemeenteraad van Leiden,” meldt Sloos die volgende maand 76 wordt.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 haalde Leefbaar Leiden twee zetels. Dat was mede te danken aan een groep PVV-jongeren op de lijst van Sloos. Na de verkiezingen liep het al snel mis. De nummer 2 van de partij, Tomas Kok, splitste zich af en ging verder als Groep Kok. Later vertrok Kok helemaal uit de raad, wegens gezondheidsklachten, en verviel de tweede zetel terug aan Leefbaar Leiden. Wil Sorel werd eerder dit jaar beëdigd als raadslid voor Leefbaar Leiden.

Daan Sloos in 2002 tijdens een bijeenkomst met Pim Fortuyn. Links Piet Peper die destijds ook raadslid was voor Leefbaar Leiden.

Sloos moet niks meer hebben van de PVV en keert terug naar het gedachtegoed van zijn voorbeeld Pim Fortuyn. “Die was ook wars van fusies,” zegt Sloos die al jaren de slogan ‘Leiden moet Leiden’ blijven hanteert. “Een ieder moet zijn eigen identiteit behouden en Daan, Leiden moet Leiden blijven! Dat waren de laatste woorden van Pim tegen mij die ik me kan herinneren,” zegt Sloos nu.

Getwijfeld heeft Sloos wel na alle perikelen die de afgelopen jaren bij zijn partij speelden. “Maar na de moeilijke afgelopen jaren ben ik er weer helemaal klaar voor. De samenwerking met mijn collega Willy Sorel in de huidige raad hebben mij ook zover gebracht. Maar ook de fijne onderlinge verstandhouding binnen de Leidse
gemeenteraad. Dat is ook ooit wel eens anders geweest.”

Sloos komt niet met een uitgebreid verkiezingsprogramma, maar wil eind november een ‘visueel verkiezingsprogramma’ presenteren. Ook is Leefbaar Leiden nog naarstig op zoek naar kandidaten met een hart voor Leiden. Sloos: ” We hebben er wel al een aantal, maar we zoeken het liefst vrouwen en mannen zonder politieke ervaring. Gewoon mensen met hart voor de stad.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×