In het onderzoek deed de politie al eens een reconstructie van de liquidatie. Dat leverde foto's als deze op. (Archieffoto: Ricardo Bakker).

Liquidatie Zeynel Er opnieuw in Opsporing Verzocht

Justitie vraagt opnieuw aandacht voor de aanslag die op 14 juni 2016 iets voor 18.00 uur plaatsvond in de Gieterijstraat in Leiden. Daar werd toen de Turkse Leidenaar Zeynel Er om het leven gebracht met meerdere schoten uit een automatisch geweer. De dader of daders zijn nog altijd niet aangehouden.

Zeynel Er werd in 1966 in het Noord-Turkse Alaca geboren. Hij studeerde economie en ging later in Nederland als ondernemer aan de slag. Sinds 2014 runde hij in de Derkinderenstraat in Amsterdam het bouw- en schoonmaakbedrijf Ocean Construction bv.

Op de dag van zijn dood deed Zeynel boodschappen in het winkelcentrum aan het Vijf Meiplein in Leiden. Op de hoek van de Gieterijstraat en de Rooseveltstraat kwam een zwarte Volkswagen Caddy achter hem rijden. Er sprong een schutter uit die Volkswagen die Zeynel van dichtbij met een automatisch wapen onder vuur nam. Zeynel werd direct na het schietincident met spoed naar het ziekenhuis overgebracht waar hij meerdere keren is geopereerd. Tevergeefs. Op donderdagochtend 16 juni 2016 is hij aan zijn verwondingen bezweken.

Na de schoten reed de Volkswagen Caddy nog ongeveer 150 meter door over de Rooseveltstraat en werd vervolgens achtergelaten op het Kiljanpad. Daar stapten de daders over op een grijze motorscooter waarmee ze over de Jan Wolkerstraat, via de Potgieterstraat, richting het Noordeinde reden. Daar loopt het spoor dood.

Een week na de liquidatie, op 21 juni, is de grijze motorscooter ontdekt op de Weddesteeg in Leiden. Een toeristische plek, want in die steeg werd ruim 400 jaar geleden de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn geboren. Veel mensen maken er foto’s. Omdat de politie vermoedt dat de scooter hier vrij snel na de moord door de daders is achtergelaten, en mogelijk dus een week heeft gestaan, kan het zijn dat er tijdens die periode door voorbijgangers iets is gezien of op camera is vast gelegd.

Het gaat om een grijze motorscooter van het merk Piaggio, type skipper 125 cc. Deze is uit Duitsland afkomstig en is daar eind mei uitgeschreven. Wat heel erg opvalt is het handgeschreven kartonnen kentekenplaatje achterop de motorscooter.

De politie heeft de volgende vragen over de scooter. Wie heeft de grijze motorscooter tussen 14 en 21 juni zien staan in de Weddesteeg in Leiden of heeft in die periode in die steeg foto’s of filmpjes gemaakt die van belang kunnen zijn? Wie (her)kent de motorscooter met opvallend kartonnen kentekenplaatje?

Ook over de Volkswagen Caddy wil de politie nog steeds graag meer informatie. De auto heeft als opvallend kenmerk een extra brede zijruit aan de rechterkant. Verder weet de politie dat de Caddy in januari in Amsterdam vanaf het Buyspad is gestolen en sindsdien mogelijk langere tijd heeft rondgereden met het valse kenteken 01-VFN-5. Daarnaast is de auto in juni meerdere malen door getuigen in de omgeving Leiden gezien. Dat was in de zogenaamde Fortuinwijk, vlakbij de plek waar Zeynel werd doodgeschoten.

Wie heeft de auto met kenteken 01-VFN-5 gezien in de zes maanden tussen het ontvreemden vanaf het Buyspad in Amsterdam en het opduiken in Leiden in juni?

Eerdere poging november 2015

Het was die 14e juni 2016 niet de eerste keer dat Zeynel doelwit was van een aanslag. Op 11 november 2015 overleefde hij een aanslag in een kantoorpand aan de Amsterdamse Derkinderenstraat. De politie hoopt dat Zeynel aan iemand meer verteld heeft over de mogelijke toedracht van die aanslag op zijn leven.

Zeynel Er en Haydar Zengin zijn beiden geliquideerd. Mogelijk ging het bij Zengin om een persoonsverwisseling.

Een maand eerder, in oktober 2015, ging het in hetzelfde kantoorpand in Amsterdam ook al mis. Toen werd ex-advocaat Haydar Zengin, die op dat moment achter het bureau van zijn baas Zeynel zat, met meerdere schoten geliquideerd. Hij liet een vrouw en twee jonge kinderen achter. De politie onderzoekt nog steeds of Haydar Zengin slachtoffer werd van een persoonsverwisseling. Mogelijk was Zeynel Er in oktober al het eigenlijke doelwit.

Op de website van Opsporing Verzocht staat ook nadere informatie over de eerdere liquidatie in de Derkinderenstraat in Amsterdam: opsporingverzocht.avrotros.nl/zaken/zaak/twee-schietincidenten-aan-derkinderenstraat

Motief
Zeynel Er kon of durfde na de liquidatiepoging in november geen duidelijkheid scheppen over de herkomst van de aanslag op zijn leven of een eventueel motief. Hij was geen bekende van de politie. Het is de politie ook niet bekend of er misschien toch zakelijke conflicten speelden.

De aangehouden verdachten
Op 21 juli 2016 zijn een 34-jarige Zaandammer en een 23-jarige man uit Purmerend aangehouden. Zij zitten nog altijd vast en worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Zeynel Er. Maar de dader of daders van de eerdere aanslag op Zeynel Er zijn nog altijd niet aangehouden. Daarom heeft het Openbaar Ministerie nu 15.000 euro beloning uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding en vervolging van die dader of daders.

112 Sleutelstad Leiden liquidatiegieterijstraat


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×