Meerderheid gemeenteraad voor uitbreiding horeca op Nieuwe Rijn

13

Er mogen toch weer een aantal horecazaken worden geopend in het gebied rondom de Nieuwe Rijn. Een meerderheid van de gemeenteraad liet in de raadscommissie Werk & Middelen weten achter de plannen van wethouder Robert Strijk te staan om op deze manier leegstand van panden tegen te gaan.


Reanne van Kleef sprak met wethouder Robert Strijk over de toevoeging van horeca aan de Nieuwe Rijn.

Iets meer dan een jaar geleden werd besloten dat een derde van de panden in het Nieuwe Rijngebied een horecabestemming kreeg. In de praktijk betekende het dat er geen nieuwe horeca in dat gebied toegevoegd mocht worden. Dat besluit wordt nu dus deels teruggedraaid: in vijf leegstaande panden mag wel weer horeca komen.

Wethouder Strijk geeft aan dat in de afgelopen periode is gebleken dat winkeliers geen interesse hebben om een pand in dit gebied te huren. Zij geven aan dat de locatie te ver van het kernwinkelgebied af ligt en dus niet aantrekkelijk genoeg is voor deze prijs. Daarnaast zijn de panden vaak te groot voor een winkel en te diep om er meerdere kleinere winkels van te maken. Horeca-ondernemers hebben juist wel interesse in het gebied. 

D66, VVD en PvdA gaven in de vergadering aan dat ze liever zien dat de panden worden ingevuld door horeca dan dat ze nog langer leeg staan. Daarmee is al een meerderheid voor het plan. Het CDA zal nog met een voorstel komen om de plannen iets te wijzigen. Zij denken aan meer mogelijkheid voor ‘blurring’ , het toestaan van horeca binnen een winkel. Daarmee zouden de panden aantrekkelijker kunnen worden voor winkeliers. Daarnaast stellen ze een maximale grootte voor de horeca-invulling voor, om kwaliteit te waarborgen.

Delen

13 reacties

 1. Wilma Van Iterson

  In de Leidse wandelgangen heb ik al horen fluisteren dat, de Van Oudenallen Groep BV de panden op de hoek Hartesteeg/Nieuwe Rijn heeft aangekocht, en op die plek een grote Pizzaria wordt gevestigd…maar …of dit werkelijk zo is zal nog moeten blijken….

 2. Sonja Bierenbroodspot op

  Gaat Robbert Strijk er dan ook voor zorgen dat onze stad touringcar vriendelijk gemaakt gaat worden?
  Tot nu toe strijden we daar al heel lang voor maar dat schuift dhr. Strijk steeds voor zich uit.

 3. De enige reden dat due panden leeg blijven staan is dat winkeliers die torenhoge huur niet op kunnen brengen? lekker makkelijk weer! Zo hou je de grote vastgoedmannen of volgens mij maar 1 man te vriend! Kom niet aan met de stelling dat winkeliers geen interesse hebben want dat is echt grote onzin en dat weet Robbert Strijk ook best wel!!!

 4. Knap besluit van het college en de gemeenteraad. Iedereen kan zien dat er binnen de singels een schrijnend tekort is aan koffiehuizen, broodjeszaken, pizzeria’s, shoarmatenten, snackbars, (lawaai)kroegen, “hippe” (vr)eterijen, snelrestaurants, enz. Meer vreet- en zuiphuizen graag, en natuurlijk ook meer zwerfafval van de meeneemhoreca. Leiden, uw stad van lawaai, rotzooi, smerig vreten en braaksel. Verander de ooit zo fraaie Nieuwe Rijn maar in een een zuip-, vreet- en kotsstrook. Misschien kunnen er ook wat kapperszaken en nagelstudio’s bij.
  Het volk krijgt het gemeentebestuur dat het verdient, in Leiden dus veel kortzichtige, eenkennige, beperkt begaafde sukkels, en altijd wel een paar gehaaide loopjongens en -meisjes van de vastgoedmaffia in raad of college. Nu nog overal goktenten en bordelen, maar wie weet, straks een nieuwe raad en dus nieuwe kansen.

 5. Een logisch besluit: leegstand is niet gewenst. De horeca verhoogt de levendigheid rond de markt. Een van de zaken die nu leeg staat, was een horecagelegenheid. Zo heel veel verandert er niet, want zo heel veel leegstand is er gelukkig niet. De horeca die er komt is ook vaak anders dan wat er al was, denk bijv. aan de sushi-zaken.
  Goed plan van het CDA om ‘blurring’ toe te staan. Waarom een maximale grootte van de horecazaken wordt voorgesteld om de kwaliteit te garanderen, begrijp ik niet. Grote restaurants kunnen nu eenmaal beter zijn dan kleine. Tussen formaat en kwaliteit zit geen verband.
  De prachtige horeca-bestemming die de Waag heeft, is een voorbeeld van geslaagd beleid. Als dit ook elders langs de Nieuwe Rijn wordt gecontinueerd, ontstaat er een soort ‘Vrijthof aan het water’. Zwartgalligen komen vast en zeker met flauwe woordgrapjes aan als ‘vreethof’, maar het is onmiskenbaar dat zulke locaties de stad van een levend en levendig hart voorzien.

 6. Misschien dat het bestemmingsplan dan meer horeca toestaat maar is het zo langzamerhand nog lonend dat er nog meer van deze bedrijven concurreren? Je zou toch zeggen dat dan bij de bestaande zaken minder klanten overblijven. Dat is dan slecht nieuws voor de bestaande bedrijven. Nieuwe horecazaken zullen hun best moeten doen om origineel te zijn. Het winkelgebied wordt erg eentonig op deze manier!

 7. René Dentener op

  Quote wethouder: “de panden bevinden zich aan de rand van de Nieuwe Rijn, ver weg van het kernwinkelgebied.”(…) Ver weg, serious…? Wie bedenkt er zulke merkwaardige argumentatie. Zo vraag ik me af of deze mensen eigenlijk wel eens in andere (vergelijkbare) winkelsteden zoals Breda, Maastricht of Eindhoven komen waar je heel wat meer meters aflegt als winkelende consument. De kwalificatie ver weg lijkt mij daarom voor een compacte stad als Leiden een ietwat belachelijke omschrijving.

  In Leidsch Dagblad van 28 oktober j.l. worden overigens heel wat andere en meer voor de hand liggende oorzaken van de bovengemiddeld toegenomen winkelleegstand in Leiden aangeduid. Zo lijkt het er op dat Leiden door extra winkelruimte te creëren op de Catherinasteeg en de directe omgeving daarvan zichzelf in de vingers heeft gesneden en zelf oorzaak is van de leegstand elders in het winkelgebied. (https://www.leidschdagblad.nl/leiden-en-regio/meer-winkelleegstand-leidse-binnenstad ) Eens ook met Dolf Kloosterziel van DN (Detailhandel Nederland), dat Leiden gewoon de pech heeft in het middensegment te zitten en dat mensen voor bijvoorbeeld mode toch naar grotere steden als Den Haag en Utrecht trekken waar het aanbod nu eenmaal groter is. Je zult dus een ander verdienmodel voor je stad moeten bedenken, want met de retailvisie van CML en haar strategische partners ga je het niet redden. Voorts constateer ik dat er door CML aardig wordt ‘getoverd’ met de interpretatie van leegstandcijfers, kennelijk net zoals de het college dat al eerder deed bij de in Leiden mislukte ‘kantorenloods’…

 8. Touché!
  Deze wethouder doet in andere dossiers inderdaad ook de nodige lachwekkende en omstreden uitspraken. Ik sprak gisteren ook van “schiphollen” (b.v. inzake de Rijnlandroute), want men denkt in dit college graag in theoretische modellen ipv. de harde realiteit. Of het nu gaat om luchtkwaliteit, chronisch verkeerslawaai of een retailvisie. In Zoetermeer zag de Raad tijdig de bui hangen met de Holland Outlet Mall, in Leiden gaat men gewoon tegen de stroom door met een desastreus beleid van nog meer van hetzelfde. OK, geef het een anglosaksisch tintje “blurren” en je kunt de massa weer overtuigen? Blurren in de fotografie betekent zoiets als “out of focus” oftewel een vaag beeld neerzetten. Waarom gebruik je die panden niet voor die noodzakelijke inbreiding in combinatie met kleine bedrijfjes die iets maken ipv. retailen. Denk creatief, laat ondernemers en burgers met betere ideeën komen. Niet voor dit introverte Leidse partijkartel die de dualiteit inmiddels afgeschaft hebben. De kunst om zelfs de “normale Leidenaar” nog te belazeren wordt dus steeds vaker op de proef gesteld.

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.