Landelijke ROOD-Actie tegen huisjesmelkers gestart in Leiden

1

Om 12.30 uur vanmiddag gaven leden van ROOD, jong in de SP, achter station Leiden Centraal de aftrap van de jaarlijkse ‘Huisjesmelker van het Jaar’-verkiezing. De SP-jongeren deden dat met een enorme opblaaskoe onder het motto ‘Wij laten ons niet langer uitmelken!’ Passerende jongeren konden hun huisbaas nomineren voor de oneervolle titel.

Chris de Waard sprak met de Leidse contactpersoon van ROOD, het SP-duoraadslid Thomas van Halm, met landelijk voorzitter Lisa de Leeuw en met ROOD-lid Sebastiaan.

Volgens ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw worden jongeren in het hele land door een tekort aan woningen in de armen van huisjesmelkers gedreven: “Slecht onderhoud, torenhoge huren en intimidatie zijn aan de orde van de dag. Het wordt tijd dat aan deze praktijken nu eindelijk een einde komt.”

De SP wil hardere sancties voor huisjesmelkers, meer zeggenschap voor huurders en de mogelijkheid voor gemeenten om verhuurders die te vaak de fout ingaan de stad uit te sturen. “Maar bovenal moet de woningnood worden aangepakt. Landelijk is er een kamertekort van ongeveer 45.000 kamers,” zegt De Leeuw. “Teveel vastgoedcowboys maken daar gretig gebruik van. Voor hen is winst het belangrijkst en dat gaat vaak over de ruggen van huurders. De enige manier om dit probleem écht aan te pakken is door voldoende betaalbare corporatiewoningen bij te bouwen.”

Het is de elfde keer dat de verkiezing wordt gehouden. Na Leiden worden ook andere steden aangedaan en ook worden universiteiten bezocht. De komende maanden kunnen jongeren hun huisbaas ook nomineren via www.huisjesmelkervanhetjaar.nl. In februari vindt de uitreiking plaats.

Delen

1 reactie

  1. Heel veeeellll meer bouwen ja. Maar dat wordt dus van hogerhand keihard tegen gehouden om ondermeer de graaiersfamilie en struikrovers bij uitstek van dienst te zijn, vertegenwoordigd door ene Bernard. Bestaat die huurbescherming nog?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline