SP-jongeren beginnen pop-up huisjesmelkers-museum

14

Op het plein aan de achterkant van station Leiden Centraal zet ROOD Leiden morgen om 14.00 uur een tijdelijk Huisjesmelker-museum op. De SP-jongeren trappen daarmee de ‘Huisjesmelker van het Jaar’-verkiezing af. Jongeren worden geïnformeerd en kunnen hun huisbaas als Huisjesmelker van het Jaar nomineren.

Het pop-up museum wordt vormgegeven met tenten, die een inkijkje geven in de soms miserabele woning- en kameromstandigheden van huisjesmelkers-panden. Op de tenten zijn foto’s te zien van echte studentenkamers uit Leiden en een korte beschrijving van de slechte omstandigheden. In de tenten geeft ROOD informatie en worden ervaringen van studenten gedeeld.

Nomineren huisbazen
“We willen mensen bewust maken van dit probleem en studenten aansporen om zich uit te spreken”, zegt ROOD-Leiden woordvoerder Frank Spijker. “Samen staan we sterk en kunnen we actie ondernemen tegen slechte huisbazen. Studenten kunnen via kaartjes hun huisbaas nomineren voor de verkiezing. De winnaar krijgt een oneervolle prijs. “En  hopelijk ook moeite met het vinden van nieuwe slachtoffers”, aldus Spijker. “Slecht onderhoud, torenhoge huur en intimidatie komen schrikbarend vaak voor. Hier moet een einde aan komen”.

Studenten kunnen online checken of ze een redelijke prijs betalen voor hun kamer via lsvb.nl/checkjekamer en op de website van de Landelijke Studentenvakbond kunnen studenten ook hun rechten checken.

ROOD pleit voor hardere sancties tegen huisjesmelkers, meer zeggenschap voor huurders en de mogelijkheid voor gemeenten om verhuurders die te vaak de fout in gaan te straffen. Het Groningse vergunningsstelsel noemt ROOD een mooi voorbeeld: “Verhuurders zijn daar geregistreerd en dus zichtbaar en kunnen daardoor niet meer overal mee weg komen. Niet aan de eisen voldoen betekent niet mogen verhuren”.

Delen

14 reacties

 1. Wordt ook meteen even gemeten hoe groot de schade is die studenten aanrichten in hun ruimtes, ook als deze van heel correcte huisbazen zijn ?
  Ik heb moeite met de vooringenomenheid van de actie van de SP … Erg eenzijdig en de leuzen zijn ook erg vorige eeuw.

  • Deheergroen ja sommige zijn vuilnisbakken maar hoop huisbazen maken er potje van en weigeren onderhoud zo was ik laast bij student waar het water langs de muren liep huisbaas zei geen geld je zet dr maar emmer onder voor die studenten doen we het ! Of waar je geen magnetron of koelkast op je kamer mag hebben ook en ook geen ingezamelijke keuken hebt en dan voor 10m2 650 euro vragen of huisbazen die midden in de nacht bij vrouwelijke studentes ineens in de kamer staan

  • Ritardo de Prie op

   Een reactie om het reageren van deheergroen. Zoiets als aan actievoerders tegen dierenmishandeling vragen of ze zich ook wel inspannen voor de bestrijding van hondenpoep op de stoep. Etc. Etc. Het probleem van malafide huisbazen bestaat echt en is voor veel studenten een groot probleem. Daar gaat deze actie over.

 2. Meer woonruimte beschikbaar stellen aan studenten helpt ook enorm. Dan is de neiging om te veel huur te vragen voor te weinig kamer ook snel weg.

  • Een Leids burger op

   Nee, zo simpel werkt het niet want daarvoor is de woningnood onder studenten te groot. Een goed begin zou zijn dat de universiteit minder internationale studenten zou moeten toelaten. Eigen (studenten)volk eerst.

   🙂

   • Eus de Watergeus op

    Onzin. De beschikbaarheid van studentenkamers en -woningen moet helemaal geen factor zijn in het toelatingsbeleid van de universiteit. Er moet voldoende huisvesting zijn voor studenten, voor een redelijke prijs en met goede faciliteiten, waarbij ook nog rekening wordt gehouden met de belangen van omwonenden van studentenflats en -huizen.

    • Een Leids burger op

     Nee , dat is geen onzin want er is nu juist geen voldoende huisvesting voor studenten. Daarom moet de nog wel beschikbare huisvesting in de eerste plaats voor de eigen studenten zijn . Geen verdringing door internationale studenten. Nu worden internationale studenten verworven terwijl er voor hen juist geen plaats is.

 3. Waarom voert de SP geen (stevige) acties voor meer sociale woningbouw, tegen de verkoop van sociale huurwoningen en tegen de woningnood onder de minder gefortuneerden? In een heel ver verleden deed ze dat wel.

 4. Hebben deze KINDEREN niets beters te doen? Moeten zij niet – gewoon, net als iedereen, naar college of werkgroep? Ipv anderen maar lastig te vallen met dit soort flauwigheid. Zij weten duidelijk niet hoe belangrijk het is dat er particuliere verhuurders bestaan die gelukkig nog vastgoed ter beschikking stellen aan studerenden. Leiden is gewoon duur, bijvoorbeeld OZB en dan is protesteren bij de Gemeente Leiden de enige juiste stap.

  • Jos ze zijn niet tegen particuliere verhuurder zeker goed dat die bestaan maar waar rood tegen strijd zijn de uitwassen van verhuur zoals slecht onderhoud en onredelijke prijzen ten opzichte van het aantal m2 en uitknijpers die aan alle regels vd gemeente schijt hebben

  • Eus de Watergeus op

   “particuliere verhuurders die vastgoed ter beschikking stellen aan studerenden”. Je doet alsof het om naastenliefde gaat in plaats van om commerciële belangen en een winstmotief. Wel eens van verkamering gehoord? Wake up and smell the coffee Jos.

 5. Vertel eens, Martine. Welke acties “voor meer sociale woningbouw, tegen de verkoop van sociale huurwoningen en tegen de woningnood onder de minder gefortuneerden” en wanneer? Waarom merkt niemand er iets van?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline