Een eerdere actie van Rood Leiden rond de verkiezing van Huisjesmelker van het Jaar. (Foto: Chris de Waard).

SP-jongeren beginnen pop-up huisjesmelkers-museum

Op het plein aan de achterkant van station Leiden Centraal zet ROOD Leiden morgen om 14.00 uur een tijdelijk Huisjesmelker-museum op. De SP-jongeren trappen daarmee de ‘Huisjesmelker van het Jaar’-verkiezing af. Jongeren worden geïnformeerd en kunnen hun huisbaas als Huisjesmelker van het Jaar nomineren.

Het pop-up museum wordt vormgegeven met tenten, die een inkijkje geven in de soms miserabele woning- en kameromstandigheden van huisjesmelkers-panden. Op de tenten zijn foto’s te zien van echte studentenkamers uit Leiden en een korte beschrijving van de slechte omstandigheden. In de tenten geeft ROOD informatie en worden ervaringen van studenten gedeeld.

Nomineren huisbazen
“We willen mensen bewust maken van dit probleem en studenten aansporen om zich uit te spreken”, zegt ROOD-Leiden woordvoerder Frank Spijker. “Samen staan we sterk en kunnen we actie ondernemen tegen slechte huisbazen. Studenten kunnen via kaartjes hun huisbaas nomineren voor de verkiezing. De winnaar krijgt een oneervolle prijs. “En  hopelijk ook moeite met het vinden van nieuwe slachtoffers”, aldus Spijker. “Slecht onderhoud, torenhoge huur en intimidatie komen schrikbarend vaak voor. Hier moet een einde aan komen”.

Studenten kunnen online checken of ze een redelijke prijs betalen voor hun kamer via lsvb.nl/checkjekamer en op de website van de Landelijke Studentenvakbond kunnen studenten ook hun rechten checken.

ROOD pleit voor hardere sancties tegen huisjesmelkers, meer zeggenschap voor huurders en de mogelijkheid voor gemeenten om verhuurders die te vaak de fout in gaan te straffen. Het Groningse vergunningsstelsel noemt ROOD een mooi voorbeeld: “Verhuurders zijn daar geregistreerd en dus zichtbaar en kunnen daardoor niet meer overal mee weg komen. Niet aan de eisen voldoen betekent niet mogen verhuren”.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek huisjesmelkers


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×