Leiden maakt van alle parken vuurwerkvrije zones

6

Het aantal plekken waar tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk mag worden afgestoken, wordt gestaag uitgebreid. Wat enkele jaren geleden begon met een vuurwerkverbod in enkele parken strekt zich voor de komende oud-en-nieuwviering uit tot alle parken in Leiden. Inclusief de Oostvlietpolder waar het verbod vorig jaar al werd ingevoerd.

Chris de Waard sprak met wethouder Laudy over de uitbreiding van het aantal vuurwerkvrije zones.

Naast de uitbreiding van het vuurwerkverbod van 16 geselecteerde parken naar alle parken in de Sleutelstad heeft Leiden dit jaar voor het eerst ook een vuurwerkvrije straat. Bewoners van de Schokkerwerf in de Merenwijk hebben met elkaar afgesproken geen knalvuurwerk of vuurpijlen af te steken. Een officieel verbod geldt er niet.

In alle parken die op de website van de gemeente Leiden worden genoemd geldt voortaan een verbod om vuurwerk af te steken. De politie zal het verbod zoveel mogelijk handhaven.

 

 

 

Reanne van Kleef in gesprek met Hans Schuurman die met zijn buren heeft afgesproken hun straat uit te roepen tot eerste vuurwerkvrije straat van Leiden.

In Den Haag loopt komende jaarwisseling een proef met vuurwerkvrije straten. Bewoners moeten het verbod zelf handhaven, de gemeente faciliteert de bewoners door borden te plaatsen waarop de vuurwerkvrije zone wordt aangegeven. Leiden wil kijken hoe die proef verloopt alvorens zelf meer werk te maken van vuurwerkvrije straten. Dat heeft het college geantwoord op vragen die de Partij voor de Dieren had gesteld over de vrijwillige vuurwerkvrije zones.

Ook op sociale media houdt de politie in de gaten of er wordt gehandeld in illegaal vuurwerk. wie betrapt wordt kan een bezoekje van de agenten verwachten. Ook worden zulke accounts uitgeschakeld.

De opsporing van illegaal knalvuurwerk wordt wel actief ter hand genomen. Ook daarom had de PvdD gevraagd. “De politie spoort op lokaal en nationaal niveau actief illegaal vuurwerk op. Dat gaat van kluisjescontroles op middelbare scholen tot de inzet van speurhonden bij postdistributiecentra en de inzet van digitale teams om verkopers van illegaal vuurwerk op te sporen. Daarbij gaat extra aandacht uit naar het zwaarste kaliber vuurwerk dat de grootste risico’s met zich mee brengt,” aldus het college.

Dinsdag hield de politie in Leiden nog een onaangekondigde lockercontrole op zeven middelbare scholen. daarbij werd overigens geen vuurwerk aangetroffen.

Delen

6 reacties

 1. Mag dit eigenlijk wel? Stel dat ik met mijn buren een honden of katten vrije straat wil uitroepen. Die beesten geven ook overlast en bergen mensen zijn er bang voor of hebben een allergie met hele ernstige gevolgen. Ik denk dat de kosten veroorzaakt door huisdier-allergie in zuid holland hoger zijn dan die van alle vuurwerkslachtoffers in Europa bij elkaar . En laten we wel wezen, wat moet een hond in een rijtjeshuis, dat is toch je reinste dierenkwelling. (ik gooi maar een balletje op) Krijg ik dan van de gemeente ook waarschuwingsborden om dat te bereiken? Die honden en katten schijten en blaffen het hele jaar door, de overlast van vuurwerk is maar een paar uur per jaar. Ik vind dit een beetje een verhaal van iedereen is gelijk maar ik ben en heb een beetje meer gelijk dan de rest.

 2. P. van Maanen op

  Ik heb veel last van honden bij ons in het park. Dus als we dan toch onze medemens de lol niet gunnen en voor een vuurwerkverbod gaan, kunnen we dan ook de honden verbannen uit parken? Ik voetbal regelmatig met mijn zoontje en het is al vele malen voorgekomen dat we per ongeluk door hondenpoep lopen tijdens het spelen. Het is echt ongelofelijk smerig en je speelt er minder vrij door met je kinderen. We kunnen ook niet lekker in het gras zitten in de zomer omdat er gewoon een vieze poep-sfeer hangt en er voortdurend loslopende honden langsrennen. De eigenaren nemen aan dat iedereen hun hond leuk vind. Asociaal is een juiste beschrijving.

  Dit probleem geeft ook nog is het hele jaar overlast in plaats van die paar vuurwerk-uurtjes in het jaar van 18:00 to 02:00. Als we dan toch aan het verbannen zijn, verban dan honden en hun eigenaren naar een klein speciaal veldje waar ze lekker de boel smerig kunnen maken! Of nog beter, in hun eigen tuin!

  Of zullen we een beetje verdraagzaam zijn en elkaar de lol gunnen, ook als we totaal niet snappen waarom de ander er lol in heeft??

  • Volgens mij is dit gewoon een kwestie van de BOA’s van de gemeente aan te sporen vaker te controleren, misschien in combinatie met de wijkagent? Zodra deze zich meer laten zien, is t gauw afgelopen, leert men uit ervaring…

 3. P. van Maanen op

  Ik ben eigenlijk meer voor de “leven en laten leven” aanpak. Niet gelijk het buiten jezelf zoeken en de politie overal op afsturen maar proberen samen met elkaar te leven. Ik heb echt overlast van de honden in het park maar ik snap ook dat mensen hun honden ergens willen uitlaten. Daarom accepteer ik het en doe ik er nooit moeilijk over. Ik zal ook zeker geen agent op een hondeneigenaar afsturen maar eerder aanspreken op het gedrag.

  Daarnaast houden het overgrote deel van de hondeneigenaren zich aan de regels en zijn het er vaak maar een handjevol die asociaal zijn. En zo is het ook met de vuurwerkliefhebbers. Wat voor samenleving krijg je als je alles gaat verbieden dat overlast kan geven? Dan hou je niks over want er zijn altijd mensen die ergens last van hebben (en waar mensen last van hebben is vaak subjectief).

  Ik accepteer het park-verbod voor vuurwerk (wat ergens ook voor honden en hun eigenaren in het leven is geroepen) maar ik vind het ronduit belachelijk als al het vuurwerk wordt verboden. Waarom vuurwerk wel en andere dingen die het hele jaar overlast geven niet?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline