Ook in Leiden was D66 de grote winnaar van de verkiezingen. De partij ging van 10 naar 12 zetels en behaalde 28,4% van de uitgebrachte stemmen. (Foto's: Chris de Waard en Eline van den Hout).

Leiden verder met negen partijen

De drie nieuwe partijen die in Leiden meededen aan de verkiezingen – de Libertarische Partij, de Partij van Tegenwoordig en de Partij Sleutelstad – komen niet in de raad. Ze haalden de kiesdrempel niet. Ook de Stadspartij Leiden kreeg een enorme teleurstelling te verwerken. De partij haalde in 2010 bijna drie zetels maar verdwijnt nu helemaal uit de raad. Het zat de partij van Eli de Graaf dan ook niet mee. Andere lokale partijen gingen met SLO-thema’s aan de haal, stemmentrekker Peter Labrujère verliet tussentijds de raad en de partij en kort voor de verkiezingen overleed mede-oprichter Jan Boer.

Met de voorlopige uitslag zoals die nu bekend is kan het huidige college door. Of dat ook gebeurt zal de komende weken moeten blijken. Insiders lijken te weten dat D66 – dat als grootste partij de onderhandelingen zal openen – dat niet wil.

Vanmiddag om 15.00 uur worden er meer uitslagen bekend gemaakt. Onder andere de definitieve verdeling van de restzetels, waarvan er nu één bij het CDA terecht is gekomen. Die partij kán haar vierde zetel nog verliezen, al acht lijsttrekker De Haan die kans klein.

Ook de stemmen die zijn uitgebracht op de individuele kandidaten worden vanmiddag bekend gemaakt. Dan weten fanatieke campagnevoerders als GroenLinks-kandidaat Walter van Peijpe of ze alsnog met voorkeurstemmen in de raad komen. Daarvoor zijn bij de relatief hoge opkomst van 56,8% zo’n 350 stemmen nodig. Een kwart van de kiesdrempel. Voor andere kandidaten is de spanning er al af. Of omdat overduidelijk is dat ze het niet gehaald hebben of, zoals bij D66, omdat hun partij zó groot is geworden dat ze sowieso een raadszetel hebben bemachtigd.

Advertentie

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2014


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×