Onder de in beslag genomen auto's onder meer deze Rolls Royce. (Foto: OM).

Leidenaar aangehouden wegens serie ondermijnende activiteiten

De FIOD heeft vandaag de 67-jarige Leidenaar Jan Verbaan aangehouden in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke belastingfraude. Er zijn diverse doorzoekingen verricht in woningen en bedrijfspanden in Leiden en omstreken. Ook is beslag gelegd op meerdere auto’s, waaronder een Rolls Royce, onroerend goed en administratie. De actie is het gevolg van een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, Belastingdienst, gemeente Leiden, politie en FIOD.

De gemeente Leiden ligt al vele jaren overhoop met Verbaan. Onder meer over bouwprojecten waarbij de vergunning niet aanwezig waren of niet klopten en vanwege bedreigingen aan het adres van ambtenaren. Die kregen op een gegeven moment zelfs een verbod om Verbaan te woord te staan. De gemeente wil overigens niet bevestigen dat het om Verbaan gaat.

De verdachte heeft vermoedelijk gedurende enkele jaren geen of te weinig inkomstenbelasting betaald door net te doen of hij in het buitenland woont, terwijl hij feitelijk in Nederland woont. Het geschatte nadeel bedraagt volgens het Openbaar Ministerie vele tonnen. Ook zou de man hebben gefraudeerd met BTW bij de aanschaf van auto’s voor een bedrag van circa 30.000 euro.

Naast belastingfraude wordt de man verdacht van ambtsdwang vanwege het door dreiging onder druk zetten van ambtenaren en adresfraude, wat inhoudt dat hij onjuiste gegevens zou hebben verstrekt over zijn woon- en verblijfplaats. Tevens zijn meerdere meldingen van bedreiging, intimidatie en vernieling bekend. Tot slot overtreedt de man met regelmaat de bouwregelgeving door o.a. het (ver)bouwen zonder vergunning.

Het onderzoek naar deze verdachte en de gezamenlijke aanpak door de genoemde overheidsinstanties wordt de komende tijd voortgezet.

112 Sleutelstad Leiden Jan Verbaan


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×