De Bruine Boon aan de Stationsweg is al ruim een jaar dicht en mag voorlopig ook niet open. (Foto's: Chris de Waard).

Vergunning Bruine Boon keer op keer geweigerd: gemeente vermoedt ondermijning

Gaat Café Restaurant de Bruine Boon ooit nog open? Niet corona, maar de gemeente Leiden is er de oorzaak van dat de bekende Leidse hotspot op de hoek van de Stationsweg en de Rijnsburgersingel al ruim een jaar de deuren gesloten moet houden.

Keer op keer weigert burgemeester Lenferink een drank- en horecavergunning af te geven aan de nieuwe eigenaren die de zaak in 2018 overnamen. De gemeente stelt zich op het standpunt dat de overnamesom deels is gefinancierd met geld dat is verkregen uit fiscale delicten. Volgens de eigenaren klopt daar niets van en staan er nu ten onrechte 34 mensen op straat.

Chris de Waard sprak uitgebreid met Raymond Mullemeister en Jan de Groot over de problemen die ontstonden nadat ze café-restaurant de Bruine Boon hadden overgenomen.

De vorige eigenaar Joost Scharloo, die het restaurant jarenlang uitbaatte, deed de zaak begin 2018 over aan Leidenaren Raymond Mullemeister en Jan de Groot die toen samen ook onroerend goedbedrijf LVK Investments B.V. hadden. Een onderneming die vastgoed aankoopt, opknapt en doorverkoopt of verhuurt. Onder meer de panden aan de Nieuwe Beestenmarkt waar Hudson Bar en Coffee is gevestigd, waren van het ondernemende duo. Net als Café Oma Rietje, voorheen Café De Valk.

Mullemeister en De Groot hadden de taken overzichtelijk verdeeld. Jan had weinig met horeca en des te meer met het vastgoed, terwijl dat voor Raymond andersom het geval was. Toen Mullemeister in 2018 als nieuwe eigenaar van de Bruine Boon een horecavergunning aanvroeg, werd deze tot zijn verbazing geweigerd. Bij horeca-overnames is een gemeentelijke toets aan de wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) gebruikelijk en daar kwam de twee tot hun stomme verbazing niet doorheen.

Bibob
Het verhaal dat Mullemeister en De Groot aan Sleutelstad vertellen in het kantoorpand aan de Rooseveltstraat is een aaneenschakeling van zaken waarin ze toevallig verzeild lijken geraakt en waar vooralsnog geen uitweg voor is gevonden. “In het Bibob-verslag staan twintig pagina’s over mij en twintig over Jan de Groot”, vertelt Raymond Mullemeister. En daar was weinig mis mee. Maar het ging vervolgens ruim honderd pagina’s over Jan Verbaan. “Die zou onze overname van de Bruine Boon hebben gefinancierd, maar die kenden we tot op dat moment helemaal niet persoonlijk. Daar kwamen wij maanden na de overname pas achter. Op het moment van overname, kochten wij de zaak van Joost Scharloo.”

Jan Verbaan
Verbaan is vastgoed ondernemer in Leiden en ligt al decennia met de gemeente Leiden overhoop. Meestal over verbouwingen zonder vergunning. In 2018 werd Verbaan opgepakt wegens een serie ‘ondermijnende activiteiten’. Zo zou hij voor tonnen hebben gefraudeerd met belastingen, ambtenaren van de gemeente Leiden hebben bedreigd en geïntimideerd en staan ook vernielingen in zijn dossier. Verbaan verblijft tegenwoordig meestal in het buitenland.

In het licht van bovenstaande is het niet zo vreemd dat de gemeente de vergunning weigerde. Als iemand als Verbaan de centen voor de overname had geleverd, kon de gemeente er best eens vanuit gaan dat er zwart geld in het spel was. Dat snappen Mullemeister en de Groot ook wel. Verbaans reputatie is bekend en de lijntjes lijken dus kort. “Maar dat zijn ze dus niet”, bezweert Mullermeister.

Telefoontap
“In het Bibob-rapport zitten pagina’s vol tapverslagen. Justitie luisterde Verbaan’s telefoon in die tijd af en daar zat ik ook tussen. Dat klopte inderdaad wel. Jan Verbaan heeft mij eind 2017 gebeld met de vraag of ik het pand waar de Bruine Boon in zit wilde kopen. Dat was van zijn zoon. Maar dat wilde ik niet. Het was te duur”, vertelt Mullemeister. “Pas later kwamen we in contact met Scharloo en namen het restaurant over, niet het pand.”

Omdat het overnamebedrag vrij hoog was, werd volgens Mullemeister en De Groot afgesproken in twee tranches te betalen. De helft bij overname en het restant na drie jaar. “Later bleek dat Scharloo zijn bv met daarin de vordering op ons had verkocht aan Jan Verbaan. Daardoor hadden wij ineens een schuld aan Verbaan en zo komt de gemeente tot de conclusie dat hij onze overname heeft gefinancierd. Terwijl wij de deal dus met Joost hadden gedaan.”

Onzakelijk
De oplossing om het probleem de wereld uit te helpen, leek eenvoudig. Mullemeister: “We dachten dat als we Verbaan niet over drie jaar zouden afbetalen, maar nu meteen dat we dan alsnog de vergunning zouden krijgen. Dus we zijn met Verbaan om tafel gegaan en hebben de vordering afgekocht voor een lager bedrag. Dat vonden we allemaal logisch, aangezien hij meteen zijn geld kreeg en er niet drie jaar op hoefde te wachten.” Maar daar had het tweetal buiten de gemeente gerekend, zo bleek al snel. Die oordeelde bij de behandeling van de hernieuwde vergunningaanvraag dat de afkoop voor een lager bedrag geen normale zakelijke transactie was geweest en weigerde de vergunning opnieuw.

Corona
Inmiddels was de Bruine Boon gesloten. De eerste periode kon nog worden doorgedraaid. Dat wordt bij overnames toegestaan. Maar omdat er maar geen oplossing in zicht kwam, gooide Mullemeister de handdoek in de ring. Hij was het zat en zag geen licht meer aan het eind van de tunnel. Hij maakte bezwaar bij de gemeente tegen het weigeren van de vergunning, maar werd in het ongelijk gesteld. Hij vroeg bij de rechter om een voorlopige voorziening (kort geding), maar omdat de zaak vanwege de coronamaatregelen toch al dicht was, zag die geen spoedeisend karakter, waardoor de zaak pas veel later behandeld zou worden. Inmiddels lijkt het erop dat dat eind van dit jaar wordt. “Ik heb tenminste mijn verhinderdagen door moeten geven aan de rechtbank.”

Gedwongen scheiding
Compagnon Jan de Groot ging zich inmiddels ook steeds meer met de horecatak van hun gezamenlijke bedrijf bemoeien. “Ik moest wel, want ik kreeg ineens ook problemen met de gemeente Leiden als ik ergens een bouwvergunning aanvroeg. Dat hadden we nooit eerder gehad.” De Groot wilde in tegenstelling tot Mullemeister niet opgeven en de twee besloten noodgedwongen hun zakelijker banden te verbreken. Jan de Groot kocht Raymond uit bij het vastgoedbedrijf en nam de Bruine Boon over. Vervolgens vroeg De Groot zelf een horecavergunning aan en kreeg ook te maken met een Bibob-beoordeling. “Maar daar zag ik geen probleem, want ik heb een brandschone lei.”

Belastingfraude
Opnieuw oordeelde de gemeente Leiden echter anders. “Ze vonden in een belastingaangifte een fout. Ik had privégeld geleend aan de zaak en de rente die ik daarover ontving had ik moeten opgeven in box 1. Ik, of eigenlijk m’n boekhouder had het in box 3 verantwoord. Een fout die me in twee jaar tijd een belastingvoordeel van 18.000 euro opleverde. Maar de gemeente noemde het fraude en valsheid in geschrifte, terwijl we de aangifte meteen hebben laten corrigeren. Iedereen heeft het recht om dat tot vijf jaar later te doen. En het geld heb ik alsnog betaald. Dat bedrag staat trouwens helemaal niet in verhouding tot de overnamesom, dus het is me echt een raadsel waarom ze op die grond de vergunning nu weer hebben geweigerd. En weet je nog dat de FIOD een inval bij de gemeente deed? Dus fouten maken ze zelf ook.”

De Groot staat nu aan het begin van het proces dat zijn ex-compagnon de afgelopen jaren al heeft doorlopen. Nadat burgemeester Lenferink de vergunning voor de Bruine Boon vorige maand voor de zoveelste keer weigerde, gaat De Groot daartegen nu bezwaar maken. “En daarna zal het dan ook wel een rechtszaak worden, maar dat moet dan maar, want ik geef nooit op”, bezweert hij.

Lastigvallen
Toen Mullemeister en De Groot de panden aan de Nieuwe Beestenmarkt kochten en opknapten, werden ze ook aandeelhouder in Restaurant Hudson dat zich in de panden vestigde. De Groot is bovendien mede-eigenaar van twee andere restaurants. “Ineens kregen we bij die horecabedrijven een controle. Om 19.00 uur ’s avonds, terwijl de tent vol zat met gasten. Er parkeerden twee geblindeerde busjes voor de deur. Dat bleek een HEIT-team te zijn. Dat betekent ‘Haags Economisch Interventie Team'”, weet De Groot inmiddels. In dat regionale interventieteam werken verschillende organisaties samen om ondermijnende en criminele bedrijven en misstanden in de prostitutie aan te pakken, zo is te lezen op de website van de gemeente Den Haag.

“Zij waren vermoedelijk getipt door de Gemeente Leiden”, denkt Raymond. “Maar ze vonden helemaal niks. We doen niks zwart, we houden ons aan alle regels. Dit is gewoon echt intimideren door de overheid”, vindt Mullemeister. “En toen we vroegen waarom ze kwamen controleren, zeiden ze dat het een gewone routinecontrole was. En weet je waar ze heenreden toen ze in de ene zaak klaar waren? Rechtstreeks naar onze andere zaak aan de Nieuwe Beestenmarkt in Leiden. Terwijl er horeca-ondernemers zijn die in tientallen jaren niet zijn gecontroleerd, kregen wij maandelijks controles van handhaving – politie – douane en belastingdienst. Routinecontrole aan me hoela.” Jan de Groot en Raymond Mullemeister zijn inmiddels ook uit Hudson Leiden BV gestapt. “Noodgedwongen”, om te voorkomen dat dat bedrijf ook last zou krijgen door het probleem dat wij elders hebben.”

Gemeente zwijgt
Of de Bruine Boon binnenkort alsnog een vergunning krijgt en weer open kan, hangt waarschijnlijk af van de uitkomst van de lopende en komende rechtszaken. Dat kan dus nog wel even duren. De gemeente Leiden wil niet reageren. “Ik mag over dit besluit geen mededelingen doen”, is het enige dat de woordvoerder van burgemeester Lenferink kwijt wil als we haar vragen waarom de vergunning voor de Bruine Boon opnieuw is geweigerd.

Economie Leiden Bruine Boon Jan Verbaan


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×