Prijzen Leidse Sportprijzen uitgereikt in 'gouden' Aalmarktzaal

Tijdens het sportgala van de Gemeente Leiden en de Leidse Sportfederatie zijn vanavond de Leidse Sportprijzen uitgereikt in de Aalmarktzaal van de Stadsgehoorzaal. Omdat vandaag ook de Olympische Spelen werden geopend, was het thema van het evenement ‘goud’.  Vanmiddag werden alle Leidse jeugdkampioenen al gehuldigd.

De jury bestond dit jaar weer uit Gertjan van Geen van het Leidsch Dagblad, oud-profvoetballer Wim Rijsbergen en voormalig topschaatser Jeroen Straathof. Zij bepaalden de winnaars in de categorieën sportman, sportvrouw, sportploeg, sportcoach en aangepaste sporter van 2017. De avond werd gepresenteerd door oud olympiër Femke Dekker. Het programma werd verder aangevuld door optredens van Gerard van den Berg met zijn leerlingen van Taekwondo Vereniging Leiden en sportieve act van Roggeveen&Olijerhoek. Van den Berg kreeg ook nog de Gouden Speld van de Gemeente Leiden uitgereikt.

Sportman

Kung Fu meester Mark Horton is gekozen tot Sportman van het Jaar. Aan de prestaties van de 55-jarige Kung Fu meester Mark Horton kon de jury dit jaar niet voorbij gaan. Bij de wereldkampioenschappen in China, de bakermat van de sport, behaalde hij het maximaal mogelijke aantal van acht gouden medailles. En dat lukte nog nooit iemand op een WK Kung Fu. Het leverde Horton een wereldrecord op en eeuwige roem in China.

De andere genomineerden waren 3×3 basketballer Joey Schelvis en wielrenner Floris Gerts.

Sportvrouw

Roeister Nicole Beukers greep vorig jaar, ondanks een zilveren Olympische medaille, nog naast de titel Sportvrouw van het Jaar. Dit jaar waren haar prestaties volgens de jury wel genoeg om zich tot beste sportvrouw van Leiden te kronen. Na meerdere tweede plekken stootte Beukers met de Vrouwen Dubbelvier door naar het goud op het WK roeien. Historisch goud, want de Nederlandse dames lukte het nooit eerder om op een Olympisch nummer wereldkampioen te worden.

Da andere genomineerden waren marathonschaatster Lisa van der Geest en baanwielrenster Laurine van Riessen.

Sportploeg

De schakers van LSG Intellimagic zijn uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. Al drie keer eerder werd het Leidsch Schaakgenootschap genomineerd, maar nog nooit kwam het tot de hoofdprijs. In 2017 lieten de Leidse schakers weer mee in de top. In de Europa Cup reikte LSG tot een historische gedeelde vijfde plaats en in de Meesterklasse werd de ploeg afgelopen seizoen tweede. 2017 werd zelfs afgesloten met de koppositie in de Meesterklasse.

De andere genomineerden waren de voetballers van Lugdunum en de waterpolomannenvan De Zijl Zwemsport.

Aangepaste sporter

Roeister Annika van der mer is gekozen tot Aangepaste sporter van het Jaar. Na meerdere ski-ongelukken belandde Van der Meer in een rolstoel. Ze liet zich daardoor niet tegenhouden en probeerde verschillende sporten, maar verloor haar hart aan het roeien. De para-roeister van Njord pakte in 2017 samen met Corné de Koning meerdere gouden medailles in de mixed dubbel twee. Als klap op de vuurpijl kroonden zij zich in september met grote overmacht tot wereldkampioen.

De andere genomineerde was zwemster Stephanie Hendriks.

Sportcoach

Joachim de Ruijsscher werd Sportcoach van het Jaar. Hij is succesvol hoofdcoach van waterpoloteam UZSC uit Utrecht. Met die ploeg won hij in 2017 de landstitel en de beker. Door een nieuwe stap in zijn carrière bij Defensie, heeft hij geen tijd meer om hoofdcoach te zijn. Het waterpolo heeft hij echter niet vaarwel gezegd: inmiddels is verbonden aan het RTC waar hij wekelijks de Leidse waterpolo talenten traint.

De andere genomineerden waren roeicoaches Ed Maan en Jan Klerks.

Publieksprijs

Lugdunum ging er met een voorsprong van een kleine 200 stemmen op zwemster Stephanie Hendriks vandoor met de Leidsch Dagblad Publieksprijs. Op gepaste afstand volgden de schakers van LSG.

De voetballers van Lugdunum werden in 2017 ongeslagen kampioen en keerde daarmee na 17 jaar afwezigheid terug in de 2e klasse. In die 2e klasse pakte de ploeg ook nog eens ongeslagen de eerste periodetitel. Daardoor mag Lugdunum aan het eind van dit seizoen een gooi gaan doen naar een plek in de 1 e klasse. Daarmee heeft Lugdunum de weg naar boven weer gevonden.

Aanmoedigingsprijzen en Talent van het Jaar

de aanmoedigingsprijzen gingen dit jaar naar:

Isabel van Opzeeland (roeien)
Tomas Kopecky (wielrennen)
Jaimy Ravensbergen (voetbal)
Tijmen Snel (schaatsen)
Mats van Kins (voetbal)

Eén van de talenten stak er volgens Topsport Leiden dit jaar boven uit. Dat was Isabel van Opzeeland. Zij werd als eerste ooit tot Talent van het Jaar verkozen.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×