Tijmen Snel bij de NOS: "Perfecte race".

Kjeld Nuis heeft Olympisch ticket, Tijmen Snel bijna

De 1500 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi is donderdag uitgelopen in een feestje voor de Leidse schaatsclub IJVL. Twee rijders die bij deze club zijn begonnen, behaalden podiumplaatsen en hebben dus zicht op de Olympische Winterspelen in februari in Beijing.

Olympisch kampioen Kjeld Nuis, afkomstig uit Zoeterwoude en rijdend voor team Reggeborgh, haalde glansrijk zijn olympische ticket binnen. Tegelijk verraste Leidenaar Tijmen Snel van team Jumbo-Visma vriend en vijand met een derde plaats, die ook hem grote kans geeft op een retourtje Beijing.

Op de rug
Voor Nuis, die woensdag als favoriet nog misgreep op de 1000 meter, was deze rit zijn ultieme revanche. Hij vertelde vooraf aan de NOS dat hij na die nipte nederlaag – 0,12 seconden te langzaam voor de derde plek – amper geslapen had en menige traan had gelaten. Maar hij had zijn hoofd leeg gemaakt en was vol energie om zijn tweede olympische titel wél te gaan verdedigen.

En Nuis reed zijn 1500 meter bijna vlekkeloos. Tegen zijn gewoonte in legde hij op topsnelheid twee handen op zijn rug, om gecontroleerd te blijven rijden. En zo had hij in de slotronde nét wat meer over dan zijn grote rivaal Thomas Krol. Die leek een rit later op weg naar een snellere tijd, maar leverde zijn voorsprong weer in en finishte met miniem verschil als tweede: 1.43,85 om 1.43,87.

“We gaan naar Peking!” riep een opgeluchte Kjeld Nuis na afloop tegen de NOS, trots dat hij zijn plaaggeest Krol ‘erop gelegd had’. Samen gaan deze twee zeker naar de olympische 1500 meter. En Nuis beseft dat daar nog werk aan de winkel is. Want, gaf hij toe: “Dit is nog niet genoeg om de Amerikaan Mantia en de Chinees Ning erop te leggen.”

Perfecte race
Maakte Nuis eindelijk de verwachtingen waar, voor een echte verrassing zorgde zijn jongere clubgenoot Tijmen Snel. Deze talentvolle sprinter werd na een reeks vierde en vijfde plaatsen bij belangrijke toernooien nu derde op het koningsnummer van het schaatsen. Met een dik persoonlijk record van 1.45,16 liet hij ervaren internationals als Patrick Roest en Marcel Bosker achter zich.

“Ik kan hier alleen maar tevreden over zijn”, was het commentaar van Snel bij de NOS. “Ik wist dat met een perfecte race de derde plaats voor mij nu haalbaar moest zijn”. En in die opzet is hij dus geslaagd.

Matrix

Of Tijmen Snel daadwerkelijk naar de Olympische Winterspelen kan, is overigens nog niet helemaal zeker. Er mogen maar negen Nederlandse mannen naar het schaatstoernooi in Beijing. En al staat Snel nu in de ‘matrix’ van schaatsbond KNSB op de achtste plaats, er kán nog een kink in de kabel komen.

De selectiecommissie van de schaatsbond kan namelijk rijders die zelf geen olympisch ticket hebben verdiend, aanwijzen voor de ploegenachtervolging. Vrijwel zeker gaat dat Sven Kramer op die manier naar Beijing – ten koste van nummer 9 op de lijst de 500-meterrijder Dai-Dai Ntab.

Als Snel pech heeft, wordt ook Marcel Bosker aangewezen voor de ploegenachtervolging. In dat geval zou hij alsnog gepasseerd worden door de rijder die hij op de 1500 meter met een halve seconde verslagen heeft. Zelf heeft Snel als junior ook titels gehaald in de ploegenachtervolging. Voor hem valt te hopen dat de selectiecommissie dat laat meewegen – of dat de bond het aanbod van Jorrit Bergsma accepteert om in de ploegenachtervolging mee te doen.

Leiden Sport Zoeterwoude Beijing071 Tijmen Snel


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×