Fractievoorzitter van PrO Melanie van Driel gaf donderdagavond aan dat de komende kosten voor onderwijshuisvesting kunnen drukken op de gemeenteschuld.

Financiële ambities Oegstgeest nu al op losse schroeven

In het debat over het coalitieakkoord van VVD, CDA en Progressief Oegstgeest (PrO) waren de oppositiepartijen afgelopen donderdag kritisch en soms zelfs fel. De reden: de financiële positie van Oegstgeest waarvoor de onderhandelende partijen ‘elke euro hebben omgedraaid’, maar niet tot tevredenheid van de oppositie. Investeringen in de onderwijshuisvesting in het dorp zorgen er namelijk voor dat de financiële haalbaarheid van het coalitieakkoord nu al ter discussie staat.

“Drie partijen hebben elkaar gevonden in een mooi verhaal”, betoogde Elfred Bus (D66) donderdagavond in het gemeentehuis. “Maar zijn er wel financiële middelen om ook daadwerkelijk tot plannen te komen?” Hij richtte zich voornamelijk op ‘de onvermijdelijke investeringen in onderwijs’ de komende jaren, waarvoor de kosten niet in het huidige coalitieakkoord worden gedekt. Bus: “Dat geld voor onderwijs is er dus gewoon niet.”

Fractievoorzitter van D66 Elfred Bus in gesprek met IJsbrand Terpstra

Totale schuld
In een gezamenlijk betoog verdedigden de nieuwe coalitiepartners hun akkoord, waarbij Melanie van Driel (PrO) het ontbrekende geld voor onderwijs mocht verdedigen. “Deze kosten waren voor ons een verrassing aan de onderhandelingstafel, waarna we hebben besloten dat we dit eerst met de hele raad willen bespreken.” Ze moet echter wel toegeven dat de extra kosten die in die discussie naar voren zullen komen, mogelijk een toename van de gemeenteschuld tot gevolg hebben. “Keuzes die nog moeten worden gemaakt, bijvoorbeeld op onderwijshuisvesting, gaan wel iets doen met de schuld in het totaal.”

Fractievoorzitter van PrO Melanie van Driel in gesprek met IJsbrand Terpstra

Nieuwe wethouders
Naast D66 en Lokaal Oegstgeest, toonde ook Hart voor Oegstgeest (HvO) zich kritisch, vooral bij de verkiezing van de drie nieuwe wethouders. “Wij vinden dat een beeldbepalend figuur in Oegstgeest van onbesproken gedrag moet zijn.” Hij doelde op VVD-kandidaat Matthijs Huizing, over wie eerder al openlijk werd getwijfeld aan zijn nauwe banden met voetbalclub ASC. Huizing: “Uiteraard word ik op geen enkele manier betrokken bij zaken die met ASC te maken hebben.” Van Dissel had echter liever gezien dat was voorkomen dat een kandidaat was voorgedragen waarover ‘in het dorp veel wordt gesproken’.

IJsbrand Terpstra in gesprek met HvO-fractievoorzitter Frits van Dissel en de nieuwe wethouders Matthijs Huizing en Huri Sahin

De grote woorden van Hart voor Oegstgeest over integriteit leidden echter niet tot veel vuurwerk; de wethouders werden unaniem verkozen, behalve Huizing, die de twee stemmen van HvO miste. Vanaf deze week zijn nieuwkomers Huri Sahin (PrO) en Matthijs Huizing (VVD) dus wethouder in het dorp, net als Jan Nieuwenhuis (CDA) die zijn termijn als bestuurder heeft verlengd. De twee nieuwe wethouders zijn maandagavond te gast in Politiek071 op SleutelstadFM.

De drie wethouders legden donderdag de eed af voordat ze werden benoemd als wethouder

Afscheid Jos Roeffen
HvO-wethouder Jos Roeffen nam donderdagavond na ruim vijf jaar afscheid van zijn rol als bestuurder. Onder toeziend oog van een volle publieke tribune kreeg hij waardering voor zijn inzet voor de gemeente en was er hier en daar ook ruimte voor een kritische noot. Op 21 juni neemt de gemeente echt afscheid van Roeffen tijdens een afscheidsreceptie waarbij iedereen van harte welkom is. Het feestje vindt plaats vanaf 17:00 uur in Wine en Dine aan de Rhijngeesterstraatweg in Oegstgeest.

Advertentie

Oegstgeest Politiek GR18-Oegstgeest IHP_Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×