Formatiepoging D66, GroenLinks en VVD Leiden mislukt

23

Het is de Leidse formateur Robert Strijk niet gelukt om een coalitie te vormen met D66, GroenLinks en de VVD. Daarover heeft Strijk de gemeenteraad vanochtend per brief geïnformeerd. “Ik moeten constateren dat het niet mogelijk is gebleken de onderhandelingen tussen deze drie partijen succesvol af te ronden.”

Volgens Strijk hadden de drie partijen een vergelijkbare ‘vernieuwende mentaliteit’, maar ‘zijn de verschillen tussen de drie partijen onoverbrugbaar groot gebleken en was er onvoldoende vertrouwen om tot een succesvol college te komen’. Dat betekent dat de gesprekken tussen Paul Dirkse en Vahit Köroğlu (D66), Ashley North en Jos Olsthoorn (GroenLinks) en Paul Laudy en Dorien Verbree (VVD) nu zullen worden gestaakt.

Het geld
Het probleem zat volgens Strijk in de manier waarop het geld moest worden uitgegeven in de stad. “Er is gebleken dat de standpunten over financiën en een aantal belangrijke inhoudelijke ambities van de drie partijen zo ver uit elkaar liggen, dat de onderhandelaars van D66 en GroenLinks hebben geconcludeerd dat verdere onderhandelingen in deze samenstelling van partijen geen kans meer hebben op succes.” Daarmee hebben die twee partijen de VVD voor nu buitenspel gezet.

GroenLinks-voorman Walter van Peijpe beaamt dat beeld. “We begonnen heel positief, maar tijdens de onderhandelingen ontstond er dan toch frictie. Het is een optelsom van inhoudelijke punten en er is ook gewoon niet heel veel geld te verdelen, dus dan wordt het moeilijk als de verschillen te groot zijn.” Daarom werd besloten dat er een knoop moest worden doorgehakt. “Je moet wel vier jaar met elkaar door, dus op een gegeven moment moet je de knoop doorhakken dat het niet lukt.”

VVD naar de zijlijn
Ondanks een vliegende start zal de VVD nu vanaf de zijlijn toe moeten gaan kijken. Eerder reikten D66 – als grootste partij – namelijk al de hand aan GroenLinks, als partner bij de vorming van een nieuwe coalitie. Nu het niet gelukt is om die coalitie met de VVD te vormen, ligt het voor de hand dat er op zoek zal worden gegaan naar een andere derde partij om een coalitie mee te vormen.

In een reactie laat VVD-voorzitter Dorien Verbree weten teleurgesteld te zijn. “In de gesprekken is gezocht naar gezamenlijkheid, waarbij het nodig is dat alle partijen water bij de wijn doen.” Volgens haar was de VVD hier graag toe bereid, maar lukte het niet om er een ‘voldoende liberaal’ akkoord van te maken. “Op verschillende thema’s waren de gesprekken daarom pittig. Tot onze spijt waren D66 en GroenLinks niet langer bereid om de ingewikkelde zoektocht voort te zetten”, aldus Verbree.

Van voor af aan
Met het mislukken van de deze formatiepoging, begint het formeren weer van voor af aan. Vanmiddag nog gaan GroenLinks en D66 met elkaar om de tafel om te bespreken op welke manier ze nu verder gaan. De kans dat de partijen met de PvdA gaan praten is aanzienlijk: die partij heeft Marleen Damen als geschikte wethouderskandidaat en heeft de afgelopen jaren laten zien een betrouwbare coalitiepartner te zijn. Daarnaast staan deze drie partijen meer op één lijn als het om woningbouw gaat, een van de belangrijkste thema’s bij de huidige coalitievorming en tevens struikelpunt bij de gesprekken met de VVD.

Delen
Leiden Culinair

23 reacties

 1. Dit is heel goed nieuws en ook voor republikeinen vandaag een goede reden voor een feestje. Leiden heeft lang genoeg geleden onder het college van Bouwend Nederland.
  Nu nog het kabinet Shell en Unilever naar huis sturen en Mark R. wegens voortschrijdend geheugenverlies in een zorginstelling laten opnemen.

  • Zit u werkloos huis Flups2018 dat u de B.V. zo nauw gelet kan volgen ?
   Of bennu al in een verpleeghuis ?

  • Eindelijk iemand die zegt waarop het staat. Leiden is al voldoende volgebouwd. Al vrees ik dat GL en D’66 ook hun oren laten hangen naar Den Haag.
   Leiden moet groener en is vol genoeg.

 2. Een Leids burger op

  Na D66(9 zetels) en SLinksgroen(8 zetels) is de VVD( met 6 zetels) nog altijd de derde van de grootste partijen. Groter dan PvdA(met 4 zetels)
  Wel denk ik dat GL,D66 en PvdA dichter bij elkaar staan dan GL en VVD.
  .
  Een dergelijke coalitie (GL,D66 en PvdA) zou dus moeten kunnen slagen maar de vraag blijft of GL daarin dan meer sLinks dan Groen zal zijn.
  .
  Citaat:¨die partij(=PvdA) heeft Marleen Damen als geschikte wethouderskandidaat en heeft de afgelopen jaren laten zien een betrouwbare coalitiepartner te zijn.¨ Oh ja???
  Betrouwbaar?:´t Damentje van de PvdA heeft wel 3 miljoen euro tenonrechte besteed aan andere zaken hoor…..

 3. Een college zonder VVD is goed nieuws!
  Jammer dat dit niet in 2010 was gebeurd, dan had in 2012 de Churchill Avenue wel een eerlijke kans gekregen en was de Stevenshof niet opgescheept met dat verkeersriool langs de wijk.
  Helaas is dat nu te laat, maar misschien is er nog wat betere inpassing van de RLR mogelijk bij Vlietlanden en Stevenshof, zonder VVD wordt dat toch wat makkelijker.

 4. Door de VVD buiten de formatie te zetten, kan die partij zich eens gaan herbezinnen.
  Of zij dat zal doen is de vraag, maar daar krijgt men dan wel 4 jaar de tijd voor.
  De groei van GL is een signaal dat het anders moet. Dat dient GL dan ook wel te laten zien.

 5. Een Leids burger op

  Met GL,D66 en PvdA (mogelijk nu de nieuwe coalitie) is er waarschijnlijk meer ruimte voor een socialer beleid.
  .
  Zowel GL,D66 en PvdA hadden allemaal meer bouwen in hun verkiezingsprogramma. (Al is dat dan niet zoveel als de VVD graag zou zien.) Alleen het CDA wilde dat niet omdat men daar tenonrechte vreesde voor een ¨Hongkong aan de Rijn¨. [ En bij de PvdD vinden ze de huisvesting van het Dier sowieso al belangrijker dan die van de mens.]
  .
  En wat de Rijnlandroute betreft: Het was juist een PvdA-wethouder die 3 miljoen die besteed had moeten worden aan een betere inpassing van de Rijnlandroute had besteed aan andere zaken. En die dreigt nu weer terug te komen. Maak je borst maar alvast nat hoor. 🙂

 6. René Dentener op

  Het verslagje van de formateur laat aan duidelijkheid nogal te wensen over. Aan de ene kant refereert hij aan ambities over belangrijke thema’s die de partijen alle drie delen, maar een alinea verder constateert hij dat een aantal belangrijke inhoudelijke ambities ver uit elkaar liggen. Dan weet je als buitenstaander/geïnteresseerde lezer nog helemaal niks. Volgt er nog een debat(je)/vragenuurtje in de gemeenteraad over het mislukken van de coalitieonderhandelingen of behoort e.e.a. tot ‘het geheim van de formatie’? Zouden die uiteenlopende standpunten over financiën soms betrekking hebben op de lokale lastenontwikkeling voor de Leidse burgers waar die ambities uit betaald gaan worden? Het is bekend dat de VVD niet zo geporteerd is van een verhoging van de lokale lasten (ozb en lokale heffingen). Ze hadden dit immers in hun verkiezingsprogramma staan -> daling ozb naar niveau vergelijkbare gemeenten en geen verhoging afvalstoffenheffing, parkeertarieven en parkeervergunningen ook niet trendmatig (dat laatste wil D66 wel). Krijg ik dan toch nog gelijk dat D66 de lokale lasten verhoogt?

  • Een Leids burger op

   Dat laatste is zeker niet uitgesloten. D66 is immers een typische partij die met 6*(6+6)-6=1+2+3+4+56=66 verschillende winden meedraait.
   .
   Dus in een rechtse samenstelling (met VVD) zal ze andere dingen doen dan in een linkse samenstelling.( met GL en PvdA).
   Verder is bekend dat de VVD graag veel wil bouwen en niet voor bed, bad,brood & bieropvang is voor uitgeprocedeerden om maar eens wat te noemen. Terwijl voor GL hun groene standpunten ook nog wel eens kunnen botsen met die van de VVD lijkt me zo. Zeker als daar de lokale lasten voor omhoog zouden moeten.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline