Een impressie van het nieuwe gezondheidscentrum met daar bovenop de uitbreiding van Het Dok. (Afbeelding: Van Wilsum Van Loon Architectuur & Stedenbouw).

Nieuwbouw Het Dok Oegstgeest wordt etage op nieuw gezondheidscentrum

De uitbreiding van basisschool Het Dok in Oegstgeest komt boven op het nieuwe gezondheidscentrum dat naast de huidige schoollocatie in Nieuw Rhijngeest wordt gebouwd. De gemeente is nog met ontwikkelaar Cortese Capital in overleg over de precieze uitwerking van de plannen, maar een impressie van het toekomstige gebouw staat in een voorgestelde wijziging van het bestemmingsplan. Daarin staat ook dat er zes grotere lokalen van circa 62 m² gaan komen, vier kleinere lokalen van circa 30 m² en een ontdeklab van 113 m².

De afgelopen tijd was de gemeente Oegstgeest naarstig op zoek naar een locatie voor de broodnodige uitbreiding van de basisschool, die door nieuwbouw in de omliggende wijk snel groeit. Daarvoor was in eerste instantie een extra verdieping op het huidige gebouw voorzien, maar dat blijkt niet mogelijk (of alleen tegen flinke kosten) door fouten in de constructie van dat gebouw. Daarom is een perceel vlakbij de huidige locatie in beeld gekomen, waar al een nieuw gezondheidscentrum staat gepland.

Kostenbesparing
Enkele weken geleden liet wethouder Matthijs Huizing (Onderwijshuisvesting) al weten dat er een deal kan worden gesloten met ontwikkelaar Cortese Capital, verantwoordelijk voor het gezondheidscentrum. Daardoor kon een flinke kostenbesparing worden gerealiseerd, maar moet er wel snel worden besloten. Nu wordt duidelijk waarom haast geboden is. Voor de uitbreiding is het ontwerp van het gezondheidscentrum aangepast en wordt gekeken naar de eerste verdieping. De bouw start echter al binnenkort.

Het plan waarover nu wordt gesproken bestaat uit twee gebouwdelen (in het oranje in de bovenstaande afbeelding) die zijn verbonden door een tussengedeelte waarin de deuren zich bevinden. De entree van de school bevindt zich aan de westzijde en de entree van het gezondheidscentrum aan de oostzijde. Vanuit de centrale hal is het hele gebouw toegankelijk, waarbij het gezondheidscentrum op de begane grond zit en de uitbreiding van Het Dok op de eerste verdieping.

Zelfde materiaal
De verdieping waar de uitbreiding van de school komt heeft in principe een vrije indeling in het plan waarover nu wordt gesproken. Verschillende ruimtes kunnen worden afgesloten. Wanneer dat het geval is, bestaat de verdieping uit zes grotere lokalen van circa 62 m2, vier kleinere lokalen van circa dertig m2 en een ontdeklab van 113 m². De materialen waarvan het gebouw wordt gemaakt verwijzen naar het bestaande gebouw van Het Dok. “Hierdoor ontstaat er een samenhang tussen beide gebouwen”, staat in de plannen te lezen.

Totdat de extra lokalen voor Het Dok zijn gerealiseerd, krijgt de school beschikking over tijdelijke noodlokalen. Daarover heeft het gemeentebestuur afgelopen week een knoop doorgehakt. Het gaat om twee noodlokalen, die vanaf aankomende september gebruikt kunnen worden. De tijdelijke huisvesting blijft staan totdat de nieuwbouw gereed is. Dat is naar verwachting in het derde kwartaal van 2020.

Rijtjeswoningen
Tegelijkertijd met de plannen voor de nieuwbouw van het gezondheidscentrum en Het Dok, wordt in de aanpassing van het bestemmingsplan ook gesproken over de nieuwbouwwoningen die ten noorden van Het Dok worden gebouwd. Het gaat om de chique Buitenplaats Rijnweijde, waarvoor in het originele bestemmingsplan alleen vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen waren opgenomen.

Tekening van de beoogde situatie rijwoningen in Buitenplaats Rijnweijde (blauw weergegeven) (Bron: Elias Stedenbouw)

Meer woningen
“Om een breder marktsegment te bedienen heeft de ontwikkelaar ervoor gekozen om op deze locatie ook rijwoningen te realiseren”, staat nu in het nieuwe bestemmingsplan te lezen. Het gaat om 28 rijwoningen. Het totaal aantal woningen in Buitenplaats Rijnweijde komt daarmee uit op 46, wat één woning meer is dan het eerdere maximum van 45. Het gaat daarbij volgens de gemeente niet om ‘een stedelijke ontwikkeling’, waardoor hiervoor geen nieuw onderzoek nodig is.

Het nieuwe bestemmingsplan ligt tot 28 augustus ter inzage bij de gemeente. Tot die tijd is het mogelijk om een zienswijze op de plannen in te dienen.

Oegstgeest Onderwijs IHP_Oegstgeest Nieuwbouw Het Dok


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×