Voormalige postkantoor Schipholweg wordt brandweerkazerne met 180 appartementen

33

Het Leidse college van burgemeester en wethouders heeft het ontwerpbestemmingsplan Schipholweg 130 vastgesteld. De locatie van het oude postkantoor en sorteer en -verdeelcentrum wordt herontwikkeld. De bestaande bebouwing wordt gesloopt en in plaats daarvan komt er een nieuwe brandweerkazerne met ernaast en erboven 180 appartementen.

Op de plek van het oude postkantoor komen een brandweerkazerne en 180 appartementen.

De brandweerkazerne komt in plaats van de verouderde kazerne aan de Gooimeerlaan in de Merenwijk en heeft als voordeel dat de aanrijtijden worden verkort. Niet alleen bij calamiteiten binnen Leiden, maar ook Leiderdorp en Oegstgeest kunnen vanuit de nieuwe kazerne sneller bereikt worden. Om die reden sluiten de kazernes in die twee Leidse buurgemeenten, die worden bemand door de vrijwillige brandweer, op termijn.

Wethouder Paul Dirkse over de nieuwe kazerne voor de brandweer die in de plaats komt van de huidige brandweerkazerne aan de Gooimeerlaan.

Parkeren in Lammermarktgarage en bij Lugdunum
Bij de nieuwbouw wordt rekening gehouden met de parkeerbehoefte van de bewoners van de appartementen rond de kazerne. Voor hun bezoekers is onvoldoende parkeercapaciteit en daarom stelt het college voor om hen te laten parkeren op de zeshonderd meter verderop gelegen Lammermarktgarage en op het parkeerterrein van voetbalclub Lugdunum in de Kikkerpolder. Dat terrein aan de Oegstgeesterweg ligt op circa vierhonderd meter van het nieuw te bouwen complex.

Delen

33 reacties

  • Een goede isolering doet wonderen, familie van mij woont aan de andere kant van het spoor en heeft nagenoeg geen last van de treinen.

  • Peter Ouwerkerk

   Juh zeikerd als je ze nodig hebt en ze komen niet optijd dan kan je ze uitschelden. Lekker afzeiken op de hulpverleners. Gaat lekker op een eiland wonen, nagemaakte

   • Leidendigitaal op

    Hee Ouwekerk, hou eens op! Probeer eens volwassen te reageren,ik weet dat het moeilijk is want je gaat tekeer als een olifant in de porceleinkast.

  • Koen Haer

   Voordat je inderdaad iets er op aan te merken hebt zou je ook de cijfers op kunnen zoeken van hoe vaak de brandweer in Leiden ‘s nachts moet uitrukken. Vervolgens zou je ook kunnen bedenken dat de brandweer ook kan rijden met alleen zwaailichten bijvoorbeeld.

   • “Vervolgens zou je ook kunnen bedenken dat de brandweer ook kan rijden met alleen zwaailichten bijvoorbeeld.”

    Dat mag dus niet. Zonder geluid ben je geen voorrangsvoertuig en dan is de chauffeur de Sjaak bij een aanrijding. Dus bij geen spoed niks aan en bij spoed alles aan.

   • Leidendigitaal op

    Koen niet op ingaan laat hem lullen, hij woont daar niet eens in de buurt maar hij geilt op aandacht.

  • Chido Houbraken

   Er komen ook meer uitrukkingen, omdat twee kazernes uit Oegstgeest en Leiderdorp hier ook worden ondergebracht.
   Interessanter is wie er gaat opdraaien voor de kosten en verloedering als de appartementen niet verkocht worden.

   • Krantenlezer op

    Er wordt nergens gezegd dat het koopwoningen worden. Wat als het 180 sociale sector huurwoningen voor starters zijn?

  • Leidendigitaal op

   Ach daar heb je de zoon van Piet Ouwekerk weer die altijd een passend antwoord heeft……

 1. Koos Henzen op

  Goede combinatie, gemeente. Daar is echt weer over nagedacht! Hoe verzinnen jullie toch dit soort projecten?

 2. Aan alle geluiden wen je, ook van sirenes van de brandweer en alle ambulances en brandweer- politieauto’s gaan daar toch al langs, dus wat maakt het uit. Er komen woningen bij en dat is hard nodig. Helemaal niks mis met dit plan. De gemeente kan nooit iets goed doen. Of het is “de linkse maffia” of ze werken alleen voor de rijken.

 3. Pieter de Krom op

  Vanochtend hebben we in de casestudy schone mobiliteit voor de Duurzaamste Kilometer van Nederland bedacht dat de nieuwe bewoners geen parkeervergunning krijgen bij aankoop/huur van hun nieuwe woning. Wel zullen er altijd genoeg elektrische deelauto’s aanwezig zijn voor behoefte aan een auto of busje.

  • Pieter de Krom op

   Abonnement op de elektrische deelauto is wel inbegrepen bij de nieuwe woning.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline