Het oude kazerneterrein aan de Gooimeerlaan. De brandweer is vorig jaar verhuisd naar de Schipholweg. (Foto: Louis Smit).

Mogelijk eerst kunstenaars of starters in oude brandweerkazerne

De oude gebouwen van de brandweer aan de Gooimeerlaan komen beschikbaar voor leegstandsbeheer. Zo kunnen ze voorlopig onderdak bieden aan bijvoorbeeld kunstenaars of startende bedrijfjes. Dat vertelde de gemeente Leiden woensdagmiddag op de eerste inloopbijeenkomst over de bestemming van het kazerneterrein in de Merenwijk.

De brandweer is vorig jaar verhuisd naar de Schipholweg. De gemeente onderzoekt momenteel of er op de plek van de oude kazerne containerwoningen kunnen worden neergezet voor statushouders, jongeren, ex-verslaafden en ex-daklozen die toe zijn aan zelfstandig wonen. Daarbij gaat het om tijdelijke huisvesting voor zeventig of tachtig mensen. Tijdelijk, omdat er, zo is het argument, rond 2040 misschien op die plaats een treinstation komt.

Projectmanager Sjoerd Hoogewerf zei namens de gemeente dat het allemaal nog een idee is. Voor de haalbaarheid spelen diverse vragen. Is er geld voor? Kan het stedenbouwkundig? Is er een woningcorporatie die de tijdelijke huisvesting kan en wil realiseren? Is er veel weerstand van de omwonenden?

De brandweergebouwen op het terrein worden naar verwachting pas over een paar jaar gesloopt, zodat ze nog even gebruikt kunnen worden door anderen die ruimte nodig hebben.

Bezorgdheid
In het inloopzaaltje waren wantrouwen en bezorgdheid voelbaar. Zo zei een bewoner te denken dat het besluit tot de tijdelijke huisvesting van de bijzondere doelgroepen al genomen is ‘omdat dat altijd zo gaat’. Sommigen vrezen voor mogelijke overlast door bewoners van de containerwoningen. Wijkvereniging Merenwijk vroeg al om garanties tegen overlast.

Er was kritiek op het feit dat deze eerste inloopbijeenkomst op een middag van een werkdag was gepland. “Mijn collega’s en ik komen met groot plezier nog een keer terug, bovendien komt er nog een heel inspraaktraject aan”, aldus Hoogewerf.

De ongeveer zestig aanwezige omwonenden werden uitgenodigd om suggesties te spuien en die op een kaartje te schrijven. De gemeente neemt die dan mee bij de besluitvorming. Een bewoner pleitte ervoor toch meteen permanente woningen te bouwen, bijvoorbeeld voor ouderen die vanuit hun te grote huis wel willen doorstromen naar iets kleiners. “Anders is het zonde van het geld.”

Een ander opperde dat de oude kazernelocatie zoals die er nu bij ligt meteen zou moeten worden gebruikt voor de opvang van misschien wel tientallen Oekraïense vluchtelingen.

Economie Leiden Maatschappij Politiek Brandweerkazerne Schipholweg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×