(Foto's: Emile van Aelst)

Werfpop positief over proef met ecoglazen

“Het is eigenlijk heel goed gegaan, maar zonder hulp van de gemeente was het niet gelukt.” Aan het woord is voorzitter Jeroen van der Lippe van Werfpop. Terugblikkend op de 37e editie overheerst tevredenheid al viel de omzet iets tegen. Dat was vooraf overigens ook een van de grootste angsten van de Werfpop-organisatie die voor de inkomsten van het gratis festival vrijwel geheel afhankelijk is van baromzet. “Maar of dat door de ecoglazen komt, weten we nog niet precies”, zegt Van der Lippe die ook constateert dat het festival wat later op gang kwam dan in sommige andere jaren. “Vergelijken blijft altijd lastig.” Werfpop trok dit jaar circa 19.000 bezoekers.

Chris de Waard in gesprek met cultuurwethouder Yvonne van Delft die verplicht gebruik van ecoglazen enkele jaren geleden als raadslid via een initiatiefvoorstel ingevoerd kreeg.

Sinds enkele jaren is de gemeente Leiden bezig met het geleidelijk invoeren van ecoglazen op evenementen. Er werd begonnen met de kleinere feestjes in de stad om ervaring op te doen, maar einddoel is het verplicht stellen van ecoglazen bij elk evenement, dus bijvoorbeeld ook op 2 en 3 oktober. “Maar dat kan nog wel enkele jaren duren”, denkt ook wethouder Yvonne van Delft: “We willen het graag doen samen met de horeca-ondernemers, dus ik neem liever iets meer tijd zodat we het kunnen invoeren met veel draagvlak.”

Chris de Waard blikt met voorzitter Jeroen van der Lippe van Werfpop terug op de 37e editie van het gratis festival.

Gemeenschappelijke pilot
Het gebruik van ecoglazen was dit eerste jaar een pilot die Werfpop uitvoerde samen met de gemeente Leiden. De gemeente heeft daarbij een flink deel van de kosten betaald. Zo is er gezorgd voor de aanleg van stromend water in de Leidse Hout, zodat de glazen gespoeld konden worden en droeg de gemeente flink bij in de kosten voor de vele duizenden ecoglazen. Ook staat de gemeente garant voor eventuele omzetverliezen die aantoonbaar zijn te wijten aan het gebruik van de hardplastic statiegeld glazen.

Het spoelen van de glazen werd op vrijwillige basis verzorgd door leden van Scouting Shawano’s uit Oegstgeest. Wel heeft Werfpop een donatie gedaan aan de clubkas van de scouts die dat geld gebruiken om op kamp te gaan.

Cultuur Duurzaamheid Leiden Politiek Ecoglazen Werfpop


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×