Na inlevering worden de ecoglazen omgespoeld en weer opnieuw gebruikt. (Archieffoto: Sleutelstad / IJsbrand Terpstra).

Ecoglazen gaan plastic bekers in Oegstgeest vervangen

In navolging van Leiden stapt ook Oegstgeest over op ecoglazen. Een motie daarvoor van Progressief Oegstgeest (PrO) kon afgelopen week rekenen op brede steun van de gemeenteraad. Het succes van de statiegeldbekers tijdens 3 oktober in Leiden heeft de raadsleden er van overtuigd dat de duurzaamheidsmaatregel ook in Oegstgeest verplicht kan worden gesteld. Alleen de VVD is daarvan nog niet overtuigd en stemde tegen het voorstel.

De aangenomen motie roept het college van burgemeester en wethouders op om het gebruik van ecoglazen uiterlijk op 1 januari 2021 verplicht te stellen voor de organisatie van een evenement in het dorp. Uit overleg met de organisatoren van de verschillende grote en kleinere evenementen zal moeten blijken wat daarvoor nodig is. De meerderheid van de gemeenteraad ziet in ieder geval graag dat de gemeente daarvoor de nodige ondersteuning biedt, zoals bijvoorbeeld de aanleg van voldoende water om de statiegeldbekers te spoelen.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met PrO-fractievoorzitter Melanie van Driel

PrO kwam met het voorstel na overleg met de organisatoren van de grotere festivals PUUR en Wildebras. “Van hen kregen we heel positieve reacties op het gebruik van ecoglazen, het zou hen een heel goed idee lijken”, aldus fractievoorzitter Melanie van Driel. Voor kleinere ondernemers kan de verplichting wel een extra belasting opleveren, erkend ook Van Driel, waardoor 2021 voor hen wellicht wat te vroeg komt. “Onze ambitie is dat het in heel Oegstgeest gaat gelden, maar we laten het aan de wethouder om te kijken hoe dat op de beste manier kan worden uitgewerkt.”

‘Ecoglazen niet het doel’
De extra logistieke opgave voor kleine ondernemers was één van de redenen voor de fractie van de VVD om helemaal tegen de invoering te stemmen. “We hebben geluiden gehoord dat zij zeggen: het is wel heel veel gedoe”, aldus raadslid Marcus Rolloos. Hij zou ziet wel de noodzaak om iets tegen (zwerf)afval rond evenementen te doen, maar vindt dat het middel (de ecoglazen) daarbij niet leidend moeten zijn. “Er zijn ook andere oplossingen, zoals bioplastic of het meenemen van een eigen beker. Ik ben er niet honderd procent van overtuigd dat dit nou dé oplossing is.”


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met VVD-raadslid Marcus Rolloos

Leidse invoering succesvol
In Leiden werden bij de afgelopen viering van 3 oktober voor het eerst overal in de stad ecoglazen gebruikt. Hoewel veel partijen vooraf nogal sceptisch waren, verliep de invoering uiteindelijk zonder grote problemen en was de stad op 4 oktober schoner dan dat hij lang is geweest na het grote feest. Ook Leidse ondernemers zijn enthousiaster dan voorheen maar vragen zich wel af of de kosten voor het systeem van de ecoglazen, nu nog grotendeels door de gemeente Leiden betaald, in volgende jaren gedekt kunnen worden uit de inkomsten van een evenement.

Advertentie

Duurzaamheid Economie Oegstgeest Politiek Ecoglazen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×