(Foto: PR).

Gedoe met statiegeldbekers: Magic Circus vraagt bezoekers eigen beker mee te nemen

Wie half augustus een voorstelling van het Magic Circus in Leiden wil bijwonen, moet een eigen beker meenemen. Dat heeft het circus besloten nadat ze hebben geconcludeerd dat aan de nieuwe Leidse verplichting van statiegeldbekers voor evenementen niet kan worden voldaan. De gemeente laat weten dat het meenemen van een eigen beker niet is toegestaan en dat het circus desnoods statiegeldbekers zal moeten aanschaffen om aan de verplichting te voldoen.

Het Magic Circus start op 14 augustus in Leiden met de landelijke tournee PROTO!, die door het coronavirus maanden werd uitgesteld. “We zijn blij dat we eindelijk weer op reis kunnen”, zegt een woordvoerder van het circus, dat traditiegetrouw zal neerstrijken op het plein voor de Groenoordhallen in Leiden. Om aan de coronamaatregelen te kunnen voldoen is het maximum aantal bezoekers per voorstelling van 300 naar 100 bijgesteld. Ook heeft het programma geen pauze, zodat mensen de hele show op hun plek blijven zitten.

Op aanraden van de Veiligheidsregio Hollands-Midden wilde het circus ook werken met wegwerpbekers, om de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden. Dat is in Leiden echter niet mogelijk, omdat alle evenementen – alleen buurt-barbecues zijn uitgezonderd – sinds oktober vorig jaar moeten werken met verplichte statiegeldbekers. Dat levert de nodige frustraties op bij het circus. “Als ouder geef je je kind liever een drinkpakje dan een open glas, dat laatste levert al snel een kliederboel op. We mogen nu dus geen blikjes uitserveren, maar wel blikjes uitschenken in een statiegeldbeker en het blikje dan zelf weggooien.”

‘Niet nagedacht over gevolgen’
Toch ging het circus met goede moed aan de slag om statiegeldbekers te regelen. Per voorstellingen worden zo’n vijftig consumpties verkocht, waardoor er niet meer dan 250 statiegeldbekers nodig zijn. “De leverancier die de gemeente voorstelde (Greencups, red.), vindt 250 echter een te klein aantal, waardoor er niet geleverd kan worden”, zegt de circuswoordvoer. Navraag bij Greencups levert inderdaad een minimale afname van 1.000 bekers op. Als noodgedwongen alternatief wordt aan bezoekers gevraagd om een eigen beker mee te nemen. “Dit is een typisch geval van een maatregel waarbij niet is nagedacht over de gevolgen”, zegt de woordvoerder, die het nut ervan voor een stadsbreed evenement als 3 oktober wel begrijpt, maar voor een klein circus met weinig consumpties en dus weinig afval niet. Het meenemen van eigen eten en drinken is overigens altijd al toegestaan bij het circus.

Een woordvoerder van de gemeente laat in een reactie weten dat met het meenemen van eigen bekers niet aan de nieuwe verplichting uit de evenementenvergunning wordt voldaan. “Je kunt er niet vanuit gaan dat iedereen een eigen beker meeneemt, dus je zult toch bekers achter de hand moeten hebben. Daarnaast kunnen mensen ook wegwerpbekers meenemen, waardoor het hele idee van een statiegeldbeker verloren gaat.” De gemeente gaat graag in gesprek met het circus over een oplossing, zegt de woordvoerder. Organisatoren mogen namelijk zelf weten bij welke leverancier de statiegeldbekers worden gehuurd of desnoods gekocht. Greencups, die door de gemeente wel altijd wordt aangeraden, is alleen tijdens grote stadsbrede evenementen verplicht.

Op tournee
De tournee van het Magic Circus begint van vrijdag 14 tot en met zondag 16 augustus bij Het GroenOord aan de Willem de Zwijgerlaan. Daarna is het circus van dinsdag 18 tot en met donderdag 20 augustus naast Winkelcentrum de Winkelhof in Leiderdorp te zien. De laatste kans om het circus in onze regio te bewonderen is van zaterdag 22 tot en met maandag 24 augustus aan de Lijtweg in Oegstgeest. De voorverkoop loopt via www.magic-circus.nl tot 120 minuten voor iedere show. Daarna kan er alleen nog gereserveerd worden aan de circuskassa tussen zestig en vijftien minuten voor een voorstelling.

Cultuur Leiden Leiderdorp Oegstgeest Ecoglazen


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×