Proef met statiegeldbekers tijdens Leidens Ontzet succesvol verlopen

8

Het systeem met statiegeldbekers dat afgelopen 3 oktober voor het eerst is gebruikt in Leiden, is een groot succes gebleken. Bezoekers moesten bij ieder drankje een euro extra betalen voor een beker van stevig plastic. Die beker konden ze dan bij elke bar in het centrum van Leiden inleveren om de euro weer terug te krijgen. De Gemeente Leiden heeft na de evaluatie nu bekendgemaakt dat maar liefst 98,2 procent van alle uitgegeven bekers weer is ingeleverd door de bezoekers. Dat heeft een besparing opgeleverd van vijfduizend kilo afval. “Als je de wegwerpbekers die daarmee zijn bespaard, achter elkaar zou zetten, krijg je een rij van 42 kilometer. De Leiden Marathon”, constateert wethouder Yvonne van Delft tevreden.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Yvonne van Delft over het succes van de statiegeldbekers

Het systeem heeft als belangrijkste doelen om het gebruik van wegwerpplastic terug te dringen en de wegwerpcultuur tegen te gaan. Hiervoor moesten 74 ondernemers van verschillende bars, cafés en podia samenwerken met twaalf grote organisaties zoals de gemeente, de provincie en het Hoogheemraadschap. Dankzij die samenwerking kon elke beker bij iedere bar in Leiden worden ingeleverd, een unicum in Nederland.

Bijkomend voordeel was dat de schoonmaakdienst van de gemeente met 25 procent minder personeel toch twee uur eerder dan gebruikelijk klaar was met het schoonmaken van de stad. Voor komende evenementen is de levering en distributie van de bekers nog wel een aandachtspunt. De levering van de hardplastic bekers verliep rond Leidens Ontzet zo slecht dat leverancier Cupking door de gemeente aan de kant is geschoven.

Het eerstvolgende evenement waarbij statiegeldbekers gebruikt gaan worden is Koningsdag op 27 april.

Delen

8 reacties

  • Een Leids burger op

   Maar zouden die hoge prijzen dan veel lager zijn geweest als er geen statiegeld op zou zitten? Ook toen er nog geen statiegeld op zat waren de prijzen al hoog….

   • Dat weet ik niet. De prijs van een biertje is hetzelfde gebleven alleen de inhoud is bijna ongemerkt minder geworden. De 3-oktoberbekers zijn zelfs nog kleiner dan de werfpopbekers. Dan te bedenken dat Werfpop betaald wordt uit de horecaomzet.

 1. sonja Bierenbroodspot op

  De prijzen zijn zo hoog omdat alles dat achter de zwarte schermen plaats vind ( dus als je door het poortje loopt bij de Korenbeurs) voor rekening komt van de ondernemers. Zij hebben niet te klachten en verdienen veel geld op deze manier. Ik ben dan ook van mening dat er gestopt moet worden met dit soort praktijken en de stad gewoon voor iedereen is met 3 oktober.

 2. Mensen die zeuren over prijzen. Ondernemers nemen risico’s en de tijden dat ze bakken verdienen liggen ver achter ons. Een gemeente die ieder jaar weer andere regels oplegt, personeel dat steeds meer wil betalen, merken die steeds meer vragen. En de klanten (hierzo) maar zaniken. De Nederlander wil alles. Eigen huis, auto, vaksntie, hoog salaris maar feestjes moeten gratis. Geleuter als ‘dan is de stad van iedereen’. De prijzen zijn prima tijdens dat mooie feestje en anders neem je er één of twee minder!

  • Een Leids burger op

   Die ondernemers hebben niets te klagen hoor….
   Ze verdienen goed zeker bij 3 oktober.
   .

   In de eerste plaats is het zo dat de gemeente de ondernemers gedeeltelijk compenseert voor de opgelegde verplichtingen. En wanneer dat straks niet meer zo zal zijn zullen de ondernemers dat nog meer gaan doorberekenen naar de consument: hetzij via hogere prijzen dan wel minder drank voor je geld. (zie ook reactie watergEUS.)

 3. Een extra overlastheffing van 1 euro per glas bier zou op zijn plaats zijn. Die inkomsten kunnen dan over de Centrumbewoners verdeeld worden. Stop de invasie van het randbuurtuitschot!

Laat een reactie achter

Over de auteur

Cor van der Velden

Je bent nu offline