Wethouder Van Delft met een infographic van de evaluatie. (Foto: Chris de Waard).

Proef met statiegeldbekers tijdens Leidens Ontzet succesvol verlopen

Het systeem met statiegeldbekers dat afgelopen 3 oktober voor het eerst is gebruikt in Leiden, is een groot succes gebleken. Bezoekers moesten bij ieder drankje een euro extra betalen voor een beker van stevig plastic. Die beker konden ze dan bij elke bar in het centrum van Leiden inleveren om de euro weer terug te krijgen. De Gemeente Leiden heeft na de evaluatie nu bekendgemaakt dat maar liefst 98,2 procent van alle uitgegeven bekers weer is ingeleverd door de bezoekers. Dat heeft een besparing opgeleverd van vijfduizend kilo afval. “Als je de wegwerpbekers die daarmee zijn bespaard, achter elkaar zou zetten, krijg je een rij van 42 kilometer. De Leiden Marathon”, constateert wethouder Yvonne van Delft tevreden.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Yvonne van Delft over het succes van de statiegeldbekers

Het systeem heeft als belangrijkste doelen om het gebruik van wegwerpplastic terug te dringen en de wegwerpcultuur tegen te gaan. Hiervoor moesten 74 ondernemers van verschillende bars, cafés en podia samenwerken met twaalf grote organisaties zoals de gemeente, de provincie en het Hoogheemraadschap. Dankzij die samenwerking kon elke beker bij iedere bar in Leiden worden ingeleverd, een unicum in Nederland.

Bijkomend voordeel was dat de schoonmaakdienst van de gemeente met 25 procent minder personeel toch twee uur eerder dan gebruikelijk klaar was met het schoonmaken van de stad. Voor komende evenementen is de levering en distributie van de bekers nog wel een aandachtspunt. De levering van de hardplastic bekers verliep rond Leidens Ontzet zo slecht dat leverancier Cupking door de gemeente aan de kant is geschoven.

Het eerstvolgende evenement waarbij statiegeldbekers gebruikt gaan worden is Koningsdag op 27 april.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Ecoglazen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×