Gemeente Leiden dringt bij Commissariaat voor de Media aan op snel besluit omroepkeuze

De gemeente Leiden wil dat er snel duidelijkheid komt over de keuze voor een lokale omroep voor de komende vijf jaar. In een brief aan het Commissariaat voor de Media (CvdM) dat dat besluit moet nemen, dringt wethouder Yvonne van Delft aan op spoed. “ik verzoek u met nadruk om uiterlijk in september over te gaan tot de vergunningverlening van de lokale omroep voor Leiden en de overige gemeenten”, schrijft Van Delft.

Leidse subsidie Unity ongewenst
De gemeente schrijft verder het te betreuren genoodzaakt te zijn om de subsidie aan Holland Centraal – Unity nog maanden voort te moeten zetten tot aan de vergunningverlening, terwijl er geen bekostiging plaatsvindt aan de door de gemeenteraad gewenste en aan het CvdM geadviseerde kandidaat Lorelei – Sleutelstad. “Terwijl die al wel taken als mediapartner uitvoeren.”

Onzekerheid duurt voort
Het college toont in de brief aan het commissariaat weliswaar begrip voor de zorgvuldigheid van de procedure, maar noemt het wel ongewenst dat de nieuwe vergunningsperiode al ruim is aangebroken, zonder dat de aan te wijzen kandidaat-omroep er gebruik van kan maken. “Dat zorgt voor onzekerheid voor de toekomstplannen van de beide kandidaten.”

Verdeelde voorkeur
De gemeenten in de Leidse regio moesten eigenlijk al in september 2017 een voorkeur uitspreken voor één van de kandidaat-omroepen. Na een door het commissariaat verleend uitstel gebeurde dat uiteindelijk eind december vorig jaar. De Leidse gemeenteraad koos unaniem voor Sleutelstad, Oegstgeest sprak geen voorkeur uit, terwijl Voorschoten en Zoeterwoude met nipte meerderheid in het voordeel van Unity adviseerden. Sindsdien is het wachten tot het commissariaat de knoop doorhakt en per gemeente een omroep aanwijst.

WOB-verzoek Unity afgewezen
De Leidse gemeenteraad voerde de inhoudelijke discussie over de keuze tussen Sleutelstad en Unity achter gesloten deuren. Het verslag van die vergadering wilde Unity graag inzien. De omroep diende daartoe een zogenaamd WOB-verzoek in. In het kader van de Wet op de Openbaarheid van Bestuur zijn overheden in sommige gevallen verplicht om geheime stukken openbaar te maken. Dat is hier niet het geval en de gemeente Leiden heeft dat verzoek onlangs afgewezen.

Advertentie

Leiden Oegstgeest Politiek Regio Voorschoten Zoeterwoude RTV Lorelei


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×